Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013

ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών: Πρόγραμμα «ΜΑΘΗΤΕΙΑ ΓΙΑ ΑΠΟΦΟΙΤΟΥΣ ΤΩΝ ΤΕΕ» - Μαθητεύουν οι νέοι στην τζάμπα εργασία

  
 Λάβαμε και αναδημοσιεύουμε μια παλιότερη ανακοίνωση του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, που ξανακυκλοφόρησε σήμερα και αφορά το νέο σχολείο της «αγοράς», στο οποίο -σύμφωνα με τα καπιταλιστικά οράματα- οι διευθυντές καλούνται να παίξουν το ρόλο του μεσάζοντα, για να βρουν οι μεγαλοεπιχειρηματίες τζάμπα εργατικό δυναμικό

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΜΑΘΗΤΕΙΑ ΓΙΑ ΑΠΟΦΟΙΤΟΥΣ ΤΩΝ ΤΕΕ»
«Μαθητεύουν οι νέοι» στην τζάμπα εργασία


Το Υπουργείο Παιδείας της συγκυβέρνησης, με εγκύκλιό του (11973/25.10.2013) καλεί το Διευθυντή και τους συλλόγους διδασκόντων των ΕΠΑΛ, να παραλαμβάνουν και να εξετάζουν τα δικαιολογητικά των περίπου 8.000 αποφοίτων που θα δηλώσουν επιθυμία να πάρουν μέρος στο Β’ κύκλο του προγράμματος «Μαθητεία για αποφοίτους».
Το ίδιο πρόγραμμα εφαρμόστηκε και πέρυσι, συνεχίζεται και φέτος. Η γενίκευση του θεσμού της μαθητείας προβλέπεται και στον τελευταίο νόμο για την «Αναδιάρθρωση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης» (ν. 4186/2013).

Αξίζει να πούμε δυο λόγια για το πρόγραμμα αυτό 

Κατά τη διάρκεια της εξάμηνης ή χρονιάτικης μαθητείας, οι νέοι και οι νέες δε θα παίρνουν μισθό αλλά 300 ευρώ το μήνα με τη μορφή «υποτροφίας» από το υπουργείο. Οι εργοδότες απαλλάσσονται και από το ασφάλιστρο, αφού το υπουργείο θα ασφαλίζει τους μαθητευομένους μόνο για την περίπτωση «ατυχήματος».
Αξίζει να σημειωθούν και τα ψιλά γράμματα που υπάρχουν στο πρόγραμμα, που μπορεί να στερήσουν από τους μαθητευομένους ακόμα και αυτά τα 300 ευρώ.
  • Απλήρωτος θα μένει, για παράδειγμα, ο μαθητευόμενος αν αποχωρήσει από τη μαθητεία πριν συμπληρωθεί ένα ελάχιστο διάστημα 2 μηνών, ενώ για να καταβληθεί το πλήρες ποσό απαιτείται η συμπλήρωση 20 ημερών μαθητείας κάθε μήνα.
Με άλλα λόγια, οι μαθητευόμενοι δεν έχουν ούτε το δικαίωμα να αρρωστήσουν, χωρίς να υποστούν τις συνέπειες.
Ανάμεσα στις επιχειρήσεις που έχουν δηλώσει θέσεις μαθητείας για να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, ιδιωτικές κλινικές, παιδικοί σταθμοί και κέντρα φροντίδας ηλικιωμένων.
  • Οι νέοι σήμερα έχουν ανάγκη από σταθερή και μόνιμη δουλειά, με δικαιώματα, με ελεύθερο χρόνο και διακοπές, με μισθούς που να τους επιτρέπουν να ζήσουν και να κάνουν οικογένεια. Δεν έχουν ανάγκη τη δουλειά με το κομμάτι, για λίγους μήνες και για λίγα ψίχουλα και μετά την επιστροφή στον καιάδα της ανεργίας!
Το πρόγραμμα αυτό, συνολικά ο θεσμός της μαθητείας συνδέεται με τις απαιτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων για κατάργηση κάθε δέσμευσης ως προς το κατώτερο μισθό, για κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και για γενίκευση των ελαστικών σχέσεων εργασίας.
Μάλιστα, ήδη, μεγάλες πολυεθνικές έχουν διατυπώσει αίτημα για μείωση του βασικού μισθού (καταρχήν) των νέων ακόμα και στα 300 ευρώ.
Αυτό σημαίνει νέο «νέο μισθολόγιο» στο Δημόσιο, νέα μείωση των μισθών, χτύπημα της σταθερής και μόνιμης εργασίας, κάτι που εφαρμόζεται εδώ και χρόνια και στα σχολεία, και στον κλάδο των εκπαιδευτικών (προσλήψεις μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας από τον ΟΑΕΔ, μέσω ΕΣΠΑ, με μπλοκάκι κλπ…).
Μας πάνε όλους στα 300 με 400 ευρώ, όχι μόνο τους νέους


Τα τελευταία χρόνια δεκάδες τέτοια προγράμματα για την «ενεργητική καταπολέμηση της ανεργίας» έχουν εφαρμοστεί.
Ποια είναι τα αποτελέσματα αυτών των προγραμμάτων;
  • Η ανεργία όχι μόνο δεν μειώνεται, αλλά φουντώνει.
  • Οι εργοδότες απολύουν εργαζόμενους με συγκροτημένα κοινωνικά και ασφαλιστικά δικαιώματα, για να πάρουν νέους, με 300 ευρώ, στο όνομα της πρακτικής άσκησης.
  • Στο όνομα της αντιμετώπισης της ανεργίας οι μεγαλοεργοδότες έβαλαν με τα προγράμματα αυτά στην τσέπη εκατομμύρια ευρώ, την ίδια ώρα που επίδομα ανεργίας παίρνει μόλις 1 στους 3 άνεργους.
  • Επιβεβαιώνεται ότι για την ανεργία δεν ευθύνεται τάχα η λειψή κατάρτιση των ανέργων. Η ανεργία είναι σύμφυτη με τον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής.
Η εμπλοκή και των σχολείων σε τέτοιους είδος προγράμματα πρέπει να σημάνει συναγερμό!
  • Θέλουν τα σχολεία, τους εκπαιδευτικούς να λειτουργούν σαν μεσάζοντες για να βρίσκουν οι επιχειρήσεις τσάμπα εργατικό δυναμικό!
  • Θέλουν να υποβαθμίσουν την όποια τεχνική εκπαίδευση στο επίπεδο της κατάρτισης, στις δεξιότητες που έχει ανάγκη η αγορά.
  • Το σχολείο αυτό ούτε την ανεργία μπορεί να αντιμετωπίσει, ούτε τεχνική εκπαίδευση θα προσφέρει.
  • Δε θα υπάρχει μόνιμη και σταθερή εργασία για τους εκπαιδευτικούς,
  • Τα τμήματα θα ανοίγουν και θα κλείνουν σε ένα βράδυ, ανάλογα τις απαιτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων

Καλούμε
  
Τα σωματεία του Ιδιωτικού και του Δημόσιου Τομέα, τους Συλλόγους Διδασκόντων των ΕΠΑΛ, τις ΕΛΜΕ να καταγγείλουν το πρόγραμμα αυτό.
  • Εδώ και τώρα επίδομα ανεργίας για όλους τους άνεργους.
  • Δουλειά σταθερή και μόνιμη, με δικαιώματα.
  • Όχι στην κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων και στους μισθούς των 300 ευρώ.
  • Να υπογραφεί Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, με αυξήσεις που να καλύπτουν ένα μέρος από τις τεράστιες απώλειες. 
 Αθήνα, 30 Οκτωβρίου 2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.