Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2013

Παζάρι κυβέρνησης-τρόικας: Ο λαός δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να εναποθέσει τις ελπίδες του στην έκβαση των διαπραγματεύσεων

Του Πέτρου Ζερβού
Τα παζάρια
Σύμφωνα με όσα γράφει ο αστικός Τύπος, αυτές τις μέρες βρίσκεται σε εξέλιξη ένα παζάρι της κυβέρνησης, με την τρόικα.
Από τη πλευρά της κυβέρνησης, μπαίνει το ζήτημα της μείωσης των φόρων σε εστίαση και πετρέλαιο θέρμανσης, να μην μπει άμεσα λουκέτο στις «αμυντικές βιομηχανίες» αλλά να εκκαθαριστούν εν λειτουργία κλπ. κλπ.
Η άλλη πλευρά, η τρόικα, πιέζει, παίρνει υπόψιν το «δημοσιονομικό κενό», έχει βγάλει το τεφτέρι και κάνει προσθαφαιρέσεις για να δει τι συμφέρει.

  • Και οι δύο πλευρές ξεκινούν από μια σχετικά κοινή αφετηρία ότι, δηλαδή, όλα τα παραπάνω -ή και άλλα- πρέπει οπωσδήποτε να γίνουν και μάλιστα γρήγορα. Λίγο πολύ, αυτό είναι το κάδρο μέσα στο οποίο αναπαράγεται η αστική προπαγάνδα των τελευταίων ημερών.
Δεν έχουμε κανένα λόγο να αμφισβητήσουμε όλα τα παραπάνω, θα πρέπει όμως να δεχτούμε και κάτι άλλο.

Ότι αυτού του τύπου οι διαπραγματεύσεις, όποια κι αν είναι η τελική έκβαση, σημαίνουν συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής, της στρατηγικής του κεφαλαίου που προωθείται μέσα από την απελευθέρωση αγορών, τις αναδιαρθρώσεις στις εργασιακές σχέσεις και άλλα πολλά που είχαν δρομολογηθεί πολύ πριν την έλευση της τρόικας.
Η όποια κόντρα κυβέρνησης - τρόικας δεν είναι αντιπαράθεση που έχει στο επίκεντρο τα εργατικά λαϊκά δικαιώματα. 
  • Αφορά αντιθέσεις στους κόλπους του κεφαλαίου και της ίδιας της ΕΕ.
  • Αφορά, για παράδειγμα, το ποιος θα ωφεληθεί από την συρρίκνωση της «αμυντικής βιομηχανίας» στην Ελλάδα.
  • Τη μείωση του φόρου στην εστίαση ζητά τμήμα του κεφαλαίου στον επισιτισμό.
  • Αφορά επίσης ανησυχίες για την εξασφάλιση της σταθερότητας του αστικού πολιτικού συστήματος.
  • Η αντιλαϊκή επίθεση είναι αδιαπραγμάτευτη, προαποφασισμένη και σε εξέλιξη (π.χ. μειώσεις σε συντάξεις, εφάπαξ, περικοπές στα ασφαλιστικά ταμεία, ενιαίος φόρος στα ακίνητα, κατασχέσεις και πολλά άλλα). 
Η συζήτηση γύρω από τον τρόπο της κάλυψης του δημοσιονομικού και χρηματοδοτικού κενού της Ελλάδας και οι προτεινόμενες λύσεις, αποτυπώνουν επίσης και ευρύτερη αντιπαράθεση στο πλαίσιο της ΕΕ: 
  • Ποιας καπιταλιστικής χώρας
  • Ποιου τμήματος κεφαλαίου, ποιου ιμπεριαλιστικού κέντρου τα κεφάλαια θα απαξιωθούν ή θα «κουρευτούν» περισσότερο,
Αφού η απαξίωση είναι προϋπόθεση για την έξοδο από την κρίση, είναι προϋπόθεση για την καπιταλιστική ανάπτυξη, που θα γίνει σε βάρος των λαϊκών δικαιωμάτων. 
  • Ο λαός, λοιπόν, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να εναποθέσει τις ελπίδες του στην έκβαση των διαπραγματεύσεων.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.