Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2016

Τσακάλια αποφασισμένα για το χρέος των τραπεζών και για την «αξιοποίηση» της ζωής μας

Έκφραση βαθύτερων ανταγωνισμών οι κόντρες για το ελληνικό χρέος
Σάββατο 08/10/2016 - 12:00
Στα ζητήματα διευθέτησης του ελληνικού κρατικού χρέους εστιάζει η αντιπαράθεση ΕΕ - ΔΝΤ, αντανακλώντας τους γενικότερους ανταγωνισμούς και τις αντιθέσεις ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά κέντρα και κυρίως ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Γερμανία.
Ωστόσο, όλοι μαζί και η ελληνική κυβέρνηση, συμφωνούν στην «ανάγκη» να προχωρήσουν και να διευρυνθούν τα αντιλαϊκά μέρα, διαδικασία που σε αυτή τη φάση συμπίπτει με τη γρήγορη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.
Επιβεβαιώνεται δηλαδή ότι οποιαδήποτε απόφαση για διευθέτηση του ελληνικού χρέους, όχι μόνο δεν σημαίνει αναστολή των αντιλαϊκών μέτρων, αλλά προϋποθέτει ένταση της αντιλαϊκής επίθεσης σε όλα τα μέτωπα.
Μετά τις δηλώσεις Σόιμπλε ότι «το χρέος της Ελλάδας δεν είναι το πρόβλημα», ότι «όταν η συζήτηση επικεντρώνεται μόνο στο ζήτημα του χρέους, αυτό παραπλανά τον ελληνικό λαό» και ότι «το πρόβλημα είναι ότι η Ελλάδα θα πρέπει να ανακτήσει, ή πιο σωστά να αποκτήσει ανταγωνιστικότητα», ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, σχολίασε μιλώντας στο «Bloomberg»: «Ο Σόιμπλε πιστεύει ότι το πρόγραμμα διάσωσης θα δουλέψει, το ΔΝΤ θα συμφωνήσει και δεν θα υπάρχει μεγάλη ελάφρυνση χρέους (...) Πρέπει να κάνει μία παραχώρηση και πιστεύω ότι βαθιά μέσα του το καταλαβαίνει αυτό».
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι μετέφερε αυτό το μήνυμα στο Γερμανό ομόλογό του, καθώς και οι δύο υπουργοί συμμετέχουν στη Σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον. «Είναι ένας έξυπνος πολιτικός. Βρίσκεται στα πράγματα για πολύ καιρό. Δεν μπορώ να πιστέψω, πως δεν καταλαβαίνει ότι δεν μπορεί να τα έχει και τα τρία», είπε ο Ευ. Τσακαλώτος στο «Bloomberg», προσθέτοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.
Να προχωρήσουν τα σκληρά μέτρα
Από την πλευρά των ΗΠΑ, ο υπουργός Οικονομικών, Τζακ Λιου, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το βράδυ της Παρασκευής, ανέφερε ότι «εκτός από την τήρηση των δεσμεύσεων από την πλευρά της Ελλάδας και την εφαρμογή σκληρών μέτρων, υπάρχει επίσης η ανάγκη μείωσης του χρέους. Νομίζω ότι όσο πιο γρήγορα αυτό πάρει σάρκα και οστά, τόσο το καλύτερο».
Χαρακτήρισε επίσης «μεγάλη πρόοδο», το γεγονός ότι «η Ελλάδα εφαρμόζει τα μέτρα, κάποια από τα οποία είναι σκληρά, και πρέπει να τα ολοκληρώσουν (...) η αξιολόγηση πρέπει να ολοκληρωθεί εγκαίρως (...) και τελικά η ελάφρυνση του χρέους πρέπει να είναι μέρος της λύσης και όσο πιο σύντομα είναι ξεκάθαροι οι όροι της τόσο το καλύτερο».
Παρέμβαση Στουρνάρα
Παρέμβαση με αιχμή το ζήτημα διαχείρισης του ελληνικού χρέους έκανε και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), Γιάννης Στουρνάρας, σε συνέντευξη στο πρακτορείο «Αssociated Press».
Όπως είπε, «είναι η ώρα στην Ευρωζώνη να δεσμευτούν ρεαλιστικά στην ελάφρυνση του χρέους, όπως η ίδια έχει δεσμευτεί από το Νοέμβρη του 2012», προσθέτοντας ότι η δέσμευση αυτή είναι δίκαιη με δεδομένη την «τεράστια αναδιάρθρωση» που έχει πραγματοποιήσει η ελληνική οικονομία.
Ο ίδιος αποκάλυψε ότι δεν αναζητείται μία δραστική λύση απομείωσης μέρους του κρατικού χρέους, αλλά μάλλον μία «ήπια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, η οποία θα περιλαμβάνει την επέκταση του χρόνου αποπληρωμής των ελληνικών ομολόγων, καθώς και την επέκταση της περιόδου χάριτος κατά την οποία η Ελλάδα θα αποπληρώνει μόνο τόκους».
Παράλληλα, επανέλαβε τη θέση του για μείωση του στόχου αναφορικά με τα πρωτογενή πλεονάσματα του προϋπολογισμού. Όπως αναφέρει, ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018 είναι «πολύ φιλόδοξος». Μειώνοντάς το λίγο, «θα είναι καλύτερα για την ανάπτυξη», είπε, υπονοώντας προφανώς ότι τα χρήματα που θα περισσεύουν, θα μπορούν να αξιοποιηθούν για επιδοτήσεις, φοροελαφρύνσεις και απαλλαγές στο κεφάλαιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.