Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2016

ΜΜΕ: Απ' τα τζάκια στα κανάλια − Νέα επικοινωνιακή σελίδα στο παλιό κεφάλαιο − ΠΑΜΕ: Αναδιανομή σε βάρος των εργατικών συμφερόντων − ΚΚΕ: Αντιπερισπασμός στην ενημέρωση - Να μη χαθεί καμία θέση εργασίας

ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΑΔΕΙΕΣ
Σε δύο παλιούς και δύο νέους ιδιοκτήτες, το ξαναμοίρασμα της πίτας
Παρασκευή 02/09/2016 - 07:17 - Ενημέρωση: Παρασκευή 02/09/2016 - 07:42
Δύο παλιοί και δύο νέοι ιδιοκτήτες - επιχειρηματίες πήραν τις τηλεοπτικές άδειες και συγκεκριμένα, Αλαφούζος, Καλογρίτσας, Κυριακού και Μαρινάκης. 
Η διαδικασία δημοπρασίας ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα στο κτίριο της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης με το Δημόσιο να εισπράττει συνολικά 246 εκατ. ευρώ.

KKE ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΑΔΕΙΕΣ
Η «νέα σελίδα» αφορά την εναλλαγή ιδιοκτητών και όχι το χαρακτήρα και το περιεχόμενο των μέσων
Παρασκευή 02/09/2016 - 12:24
Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για το διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες αναφέρει:
«Η “νέα σελίδα” στο τηλεοπτικό τοπίο αφορά αποκλειστικά την εναλλαγή ιδιοκτητών των μέσων και όχι το χαρακτήρα και το περιεχόμενό τους. Τα τηλεοπτικά κανάλια, με τους ίδιους και ορισμένους νέους επιχειρηματικούς παράγοντες, δεν πρόκειται να εξασφαλίσουν ούτε το δικαίωμα του λαού στην ενημέρωση και την ψυχαγωγία ούτε τα δικαιώματα των εργαζομένων στα ΜΜΕ, οι οποίοι θα συνεχίζουν να δέχονται το μεγαλύτερο χτύπημα, ενώ οι μεγαλομέτοχοι θα "τη βγάλουν καθαρή".
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, παίζοντας το ρόλο του "τροχονόμου" παλιών και νέων επιχειρηματικών συμφερόντων, επεδίωξε να ξαναμοιράσει την πίτα των καναλιών και να διαμορφώσει ένα φιλικό γι’ αυτήν τηλεοπτικό περιβάλλον, όπως έκαναν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Ο επικοινωνιακός αντιπερισπασμός, που έστησε, δεν μπορεί να κρύψει τη λαϊκή αγανάκτηση από την εκτόξευση των φόρων, το χαράτσι του ΕΝΦΙΑ, τις νέες μειώσεις στις συντάξεις, που δεν πρόκειται να καταργηθούν επειδή στα κρατικά ταμεία θα μπει το τίμημα των τηλεοπτικών αδειών.
Τα περί "κατοχύρωσης του δημόσιου συμφέροντος, αντικειμενικότητας και πλουραλισμού στην ενημέρωση" και άλλα αποτελούν γελοιότητες στις συνθήκες που το καπιταλιστικό κέρδος βασιλεύει και τα τηλεοπτικά κανάλια παραμένουν στην ιδιοκτησία του κεφαλαίου, το οποίο θα τα αξιοποιεί για το δικό του συμφέρον.
Οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι φτωχοί αγρότες, οι νέοι και οι γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων μέσα από σωματεία, τους συλλόγους, τους μαζικούς φορείς τους χρειάζεται να αναπτύξουν τους δικούς τους διαύλους επικοινωνίας και ενημέρωσης. Να μη χαθεί καμία θέση εργασίας για τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ. Να μην αξιοποιηθεί ο διαγωνισμός για να διαγραφούν οφειλές και δεδουλευμένα προς τους εργαζόμενους.
Το δικαίωμα του λαού στην ενημέρωση, στην ψυχαγωγία, στον Πολιτισμό, στον Αθλητισμό, που θα έπρεπε να προάγουν τα ΜΜΕ, αλλά και τα δικαιώματα των εργαζομένων σ’ αυτά μπορούν να διασφαλιστούν μόνο όταν οι συχνότητες, τα κανάλια, τα συστήματα τηλεπικοινωνίας γίνουν κοινωνική ιδιοκτησία, που θα λειτουργούν με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες και εργατικό - λαϊκό έλεγχο, στο πλαίσιο ριζικών ανατροπών στο επίπεδο της οικονομίας και της εξουσίας».
902

Οι τέσσερις εταιρείες που πλειοδότησαν στο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες είναι οι εξής:
1. ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΝΤΟΤ ΚΟΜ, ιδιοκτησίας Γιάννη Αλαφούζου με τελικό τίμημα 43,6 εκατομμύρια ευρώ.
2.ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΣ ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ, ιδιοκτησίας της οικογένειας Καλογρίτσα με τελικό τίμημα 52,6 εκατομμύρια ευρώ.
3. ΑΝΤΕΝΝΑ T.V  ιδιοκτησίας της οικογένειας Κυριακού με τελικό τίμημα 75,9 εκατομμύρια ευρώ.
4. ALTER EGO, ιδιοκτησίας Βαγγέλη Μαρινάκη με τελικό τίμημα 73,9 εκατομμύρια ευρώ.
Πανηγυρισμοί από την κυβέρνηση
Σε πανηγυρισμούς επιδόθηκαν τα κυβερνητικά στελέχη κάνοντας λόγο για νέα δεδομένα, την ώρα που δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα από τη στιγμή που τα κανάλια συνεχίζουν να είναι ιδιοκτησία επιχειρηματικών ομίλων. Απολύτως επιτυχημένη χαρακτήρισε την διαδικασία δημοπράτησης των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών Πανελλαδικής εμβέλειας, ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, σε δηλώσεις του έξω από τη γενική γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, μετά το τέλος της μαραθώνιας δημοπρασίας. Όπως είπε «η διαδικασία είναι απολύτως επιτυχημένη και δίνει τη δυνατότητα στην Ελλάδα να περάσει σε μία νέα εποχή τηλεοπτική. Για «νέα σελίδα» στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο και την ενημέρωση έκανε λόγο η Όλγα Γεροβασίλη, σε δήλωσή της μετά την ολοκλήρωση της δημοπρασίας για τις τηλεοπτικές άδειες.
Σύμφωνα με τη διαδικασία, οι εν λειτουργία τηλεοπτικοί σταθμοί που δεν πήραν τις άδειες, μέσα σε 90 μέρες πρέπει να κλείσουν, με τους εργαζόμενους να βρίσκονται στον αέρα. 
ΠΑΜΕ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΜΜΕ
Σε βάρος των εργατικών συμφερόντων η αναδιανομή των καναλιών
Πέμπτη 01/09/2016 - 19:58
Η  δίκαιη οργή των εργαζόμενων στα κανάλια που θα χάσουν τη δουλειά τους, αλλά και όλων όσοι συνεχίσουν να εργάζονται σε συνθήκες εργασιακής ζούγκλας πρέπει να γίνει αφετηρία αγώνων σε συμμαχία με το ταξικό εργατικό κίνημα, ώστε να ανοίξει ο δρόμος και της πραγματικής ενημέρωσης σε όφελος του λαού, στο πλαίσιο μιας άλλης, ανώτερης μορφής κοινωνικής οργάνωσης, με επίκεντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του! Αυτό τονίζει με ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ, με αφορμή τη δημοπράτηση των τηλεοπτικών αδειών.
Επισημαίνει ότι η επόμενη μέρα, μετά το ξαναμοίρασμα της πίτας των ΜΜΕ μεταξύ παλιών και νέων καπιταλιστών-ιδιοκτητών, που επιχειρεί η κυβέρνηση, βρίσκει τους εργαζόμενους σε ακόμα χειρότερη θέση, ενώ το νέο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο θα είναι εξίσου «διαπλεκόμενο», αντιδραστικό, εχθρικό προς την αντικειμενική ενημέρωση του λαού, μακριά από τις αγωνίες και τους αγώνες των εργαζόμενων, όπως και το σημερινό.
Καλεί τους εργαζόμενους στον Τύπο και τα ΜΜΕ να παλέψουν για να μη χαθεί καμία θέση εργασία, για μόνιμη, σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα για όλους, για πλήρης κάλυψη των ανέργων του κλάδου και για υπογραφή κλαδικών Συμβάσεων Εργασίας με αποκατάσταση των απωλειών του προηγούμενου διαστήματος.
Αναφέρει συγκεκριμένα το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ:
«Η επόμενη μέρα, μετά την "ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου", δηλαδή το ξαναμοίρασμα της πίτας των ΜΜΕ μεταξύ παλιών και νέων καπιταλιστών-ιδιοκτητών, που επιχειρεί η κυβέρνηση, βρίσκει τους εργαζόμενους σε ακόμα χειρότερη θέση.
Από τη μια, σύμφωνα με ομολογία της ίδιας της κυβέρνησης, άλλοι 1.000 και πάνω εργαζόμενοι θα χάσουν τη δουλειά τους.
Από την άλλη, όσοι συνεχίσουν να εργάζονται θα το κάνουν σε συνθήκες εργασιακής ζούγκλας, για τις οποίες έχει φροντίσει τόσο αυτή η κυβέρνηση, όσο και οι προηγούμενες, σε αγαστή συνεργασία και συνεννόηση με το κεφάλαιο και την ΕΕ.
Κάθε κυβέρνηση που υπηρετεί, προασπίζεται και προάγει τα συμφέροντα της αστικής τάξης και των μονοπωλιακών ομίλων, ότι πρόσημο κι αν έχει, όπως κι αν αυτοπροσδιορίζεται, δεν είναι παρά ένας ακόμα κρίκος του αστικού κράτους που, όπως οι ίδιοι ομολογούν, και σωστά, έχει «συνέχεια».
Πρόκειται για το ίδιο κράτος που διατηρούσε "αρρύθμιστο" το θέμα των καναλιών, χωρίς αυτό να εμποδίζει σε τίποτα τους καναλάρχες, να υπερασπίζονται με κάθε μέσο πριν απ' όλα το αστικό σύστημα, μέσα στο οποίο κι αυτοί προάγουν τα ιδιαίτερα πολιτικά και κυρίως επιχειρηματικά τους συμφέροντα.
Στις συνθήκες της καπιταλιστικής κρίσης, ο ανταγωνισμός μεταξύ τους οξύνεται, η σύγκρουση συμφερόντων μετατρέπεται σε λυσσαλέο αγώνα αλληλοεξόντωσης, με τελικό αποτέλεσμα κάποιοι να "φεύγουν από τη μέση".
Στις ίδιες συνθήκες, μπορεί για τους δικούς τους ιδιαίτερους λόγους οι μονοπωλιακοί όμιλοι να αλλάζουν προσανατολισμό ακόμα και σε κερδοφόρα τμήματά του επενδεδυμένου κεφαλαίου τους.
Ειδικότερα για τις επιχειρήσεις ΜΜΕ, οι μητρικοί Όμιλοι μπορούν να διατηρούν ακόμα και μη κερδοφόρα τμήματα, καθώς μέσω αυτών επιχειρείται και επιτυγχάνεται αφενός η ιδεολογική και πολιτική χειραγώγηση εκατομμυρίων εργαζομένων και αφετέρου η απόκτηση άδηλων κερδών μέσα από αδιαφανείς διαδικασίες.
Στο επιχείρημα που αναφέρεται στην ανάγκη για "εξασφάλιση της αντικειμενικότητας στην ενημέρωση" απαντάμε ότι και το νέο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο θα είναι εξίσου "διαπλεκόμενο, αντιδραστικό, εχθρικό προς την αντικειμενική ενημέρωση του λαού, μακριά από τις αγωνίες και τους αγώνες των εργαζόμενων, όπως και το σημερινό, αφού τα κανάλια και οι συχνότητες θα εξακολουθούν να ανήκουν σε μεγαλοεπιχειρηματίες και τα δικά τους ατομικά και συλλογικά συμφέροντα θα εξακολουθήσουν να υπηρετούν.
Εμείς οι εργαζόμενοι δεν έχουμε κανένα λόγο να ταυτιζόμαστε με τα συμφέροντα των αφεντικών μας. Δεν έχουμε τίποτα να μοιράσουμε με αυτούς που στήριξαν τις επιχειρήσεις τους στο δικό μας ιδρώτα, είναι οι ίδιοι που χρηματοδοτούμενοι χοντρά από την "καρδιά" του αστικού συστήματος, τις τράπεζες, την ίδια στιγμή, με διάφορα προσχήματα γενίκευσαν την απληρωσιά, τις απολύσεις, την τρομοκρατία, το τσάκισμα εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων.
Αν σήμερα οι καπιταλιστές και τα παπαγαλάκια τους "αγωνιούν" για τη μοιρασιά της πίτας, εμείς πεθαίνουμε κάθε μέρα, επί δεκαετίες, για το ψωμί το δικό μας και των παιδιών μας.
Το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ συμμερίζεται την αγωνία χιλιάδων εργαζομένων (δημοσιογράφων, διοικητικών, τεχνικών) στα ιδιωτικά κανάλια.
Ποτέ δεν είναι αργά, ακόμα και στις πιο δύσκολες συνθήκες, δεν πρέπει να κυριαρχήσει η ηττοπάθεια και η απελπισία, αλλά αντίθετα, η δίκαιη οργή πρέπει να γίνει αφετηρία αγώνων σε συμμαχία με το ταξικό εργατικό κίνημα ώστε να ανοίξει ο δρόμος και της πραγματικής ενημέρωσης σε όφελος του λαού, στο πλαίσιο μιας άλλης, ανώτερης μορφής κοινωνικής οργάνωσης, με επίκεντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του!
Ως πρώτο βήμα στην κατεύθυνση αυτή απαιτούμε:
  • Καμία απώλεια θέσης εργασίας από την όποια "ρύθμιση" της κυβέρνησης. Μόνιμη, σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα για όλους.
  • Πλήρης κάλυψη των ανέργων του κλάδου με επίδομα ανεργίας στο 80% του βασικού μισθού της τελευταίας υφιστάμενης ΣΣΕ και μέτρα προστασίας για όσο διάστημα διαρκεί η ανεργία. Ο χρόνος ανεργίας να προσμετράται ως συντάξιμος.
  • Υπογραφή κλαδικών Συμβάσεων Εργασίας με αποκατάσταση των απωλειών του προηγούμενου διαστήματος.
Την κρίση να πληρώσει το κεφάλαιο και το κράτος του».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.