Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Παρασκευή 5 Αυγούστου 2016

Όλα με τον κόφτη!

Αντιλαϊκό σφαγείο

Οι πληροφορίες για «υστέρηση» των φορολογικών εσόδων του κράτους για το μήνα Ιούλη επανέφεραν στο προσκήνιο τη συζήτηση γύρω από το ενδεχόμενο ενεργοποίησης του «δημοσιονομικού κόφτη», δηλαδή της «αυτόματης» περαιτέρω σύνθλιψης στα κονδύλια του κρατικού προϋπολογισμού που συνδέονται με την κάλυψη των λαϊκών αναγκών.
Συγκυριακή ή όχι η εμφανιζόμενη «απόκλιση» μετριέται σε σχέση με το διογκωμένο αντιλαϊκό στόχο που έχει τεθεί για τον Ιούλη, όταν άρχισαν να εφαρμόζονται στην πράξη τα χαράτσια τελευταίας κοπής που επέβαλε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ
  • στον ΦΠΑ,
  • τους ειδικούς φόρους πάνω στη λαϊκή κατανάλωση καθώς και
  • στα εισοδήματα των μισθωτών, συνταξιούχων και άλλων κατηγοριών του λαϊκού πληθυσμού.
Σε αυτό το φόντο, από τη μια πλευρά η συγκυβέρνηση από την άλλη τα άλλα κόμματα της αστικής διαχείρισης συνεχίζουν τη διελκυστίνδα γύρω από το κατάλληλο μείγμα της αντιλαϊκής πολιτικής, που με τον ένα ή τον άλλο «τρόπο» θα επιφέρει το ίδιο «ισοδύναμο» αποτέλεσμα.
Την ίδια ώρα, η συγκυβέρνηση μέσα από επικοινωνιακού χαρακτήρα «ελιγμούς» και με αμφίσημες δηλώσεις κυβερνητικών παραγόντων έρχεται υπενθυμίσει την ύπαρξη του «δημοσιονομικού κόφτη» ως προειδοποίηση προς το λαό, για να είναι συνεπής στην καταβολή των βαριών χαρατσιών που έχει μπροστά του (ΕΝΦΙΑ, δόσεις φόρου εισοδήματος κ.λπ.).
Αντιλαϊκά χαράτσια, που συνδυάζονται με την
  • παραπέρα μείωση των συντάξεων αλλά και τις
  • γενικευμένες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις μέσω της αυξημένης μηνιάτικης παρακράτησης φόρου από τα λογιστήρια των επιχειρήσεων και τα ασφαλιστικά ταμεία, που ήδη έχει ξεκινήσει να εφαρμόζεται.
«Στον επόμενο τόνο»,
  • θα προστεθούν και νέα αντιλαϊκά μέτρα, όπως, για παράδειγμα,
  • η παραπέρα απογείωση του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης της λαϊκής οικογένειας, μέτρο που ήδη έχει ψηφιστεί, προκειμένου να εφαρμόζεται από φέτος το φθινόπωρο...
Όλα τα παραπάνω, μαζί με τα αντιλαϊκά μέτρα των προηγούμενων κυβερνήσεων της μνημονιακής περιόδου, έχουν προϋπολογιστεί στη μάζα των κρατικών φορολογικών εσόδων, ενώ και η όποια αστοχία από την ολοένα και διευρυνόμενη φοροληστεία του λαού, διαμορφώνει τους όρους και τις προϋποθέσεις για την ενεργοποίηση και του «δημοσιονομικού κόφτη».
  • Σε κάθε περίπτωση και πριν από την ενεργοποίηση του «αυτόματου κόφτη», η κυβέρνηση θα προχωρά σε νέα αντιλαϊκά μέτρα προκειμένου να εξυπηρετήσει τους στόχους για τα ματοβαμμένα πλεονάσματα.
Σχετικά με την κατάρτιση του επόμενου κρατικού προϋπολογισμού η σχετική εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών χαρακτηριστικά τονίζει:
−«Τα ανώτατα όρια δαπανών (...) καθώς και οι στόχοι του δημοσιονομικού αποτελέσματος ενδέχεται να αναμορφωθούν σε περίπτωση που προκύψουν μεταβολές στις βασικές παραμέτρους εκτιμήσεων ή υιοθετηθούν νέες πολιτικές καθώς και σε περίπτωση μεταβολών στο υπό κατάρτιση Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2017 - 2020».
Είναι φανερό το γεγονός ότι τα επόμενα αντιλαϊκά μέτρα βρίσκονται προ των πυλών, ενώ στην υπηρεσία του κεφαλαίου βρίσκεται και η «δαμόκλειος σπάθη» με την ενεργοποίηση του «δημοσιονομικού κόφτη», που προβλέπει οριζόντιες περικοπές σε συντάξεις, μισθούς, επιδόματα.
Την ίδια ώρα, είναι αποκαλυπτικό το γεγονός ότι από τις περικοπές του «δημοσιονομικού κόφτη» εξαιρούνται όλες οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ).
Και, βέβαια, έχει τη σημασία του το γεγονός ότι το ΠΔΕ αποτελεί αποφασιστικό εργαλείο για τη λειτουργία του λεγόμενου «αναπτυξιακού νόμου», μέσω του οποίου διοχετεύεται ζεστό κρατικό χρήμα για τη στήριξη των ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων.
Επίσης, είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι από το «δημοσιονομικό κόφτη» εξαιρούνται και οι δαπάνες της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών, καθώς αυτή αποτελεί τον πυρήνα του κρατικού φοροεισπρακτικού μηχανισμού...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.