Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Παρασκευή 20 Μαΐου 2016

ΣΥμμορία ΑΝΕΛέητων - Πολυνομοσχέδιο: Μπαξές για το κεφαλαίο, κουτόχορτο για το λαό ‒ ΚΚΕ: Μοιράζουν απλόχερα ζεστό χρήμα ‒ ΠΑΜΕ συλλαλητήριο (3 VIDEO)

Στην Επιτροπή της Βουλής το πολυνομοσχέδιο-έκτρωμα - Την Κυριακή η ψηφοφορία
Πέμπτη 19/05/2016 - 19:17 - Ενημέρωση: Παρασκευή 20/05/2016 - 11:31
Συνεχίζεται την Παρασκευή στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου-εκτρώματος που περιλαμβάνει καταιγίδα αντιλαϊκών μέτρων (βλέπε από Μποτίλια, επόμενη ενότητα) και κατατέθηκε αργά το βράδυ της Τετάρτης στη Βουλή, προκειμένου να ψηφιστεί μέσα στο Σαββατοκύριακο.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Βουνό οι φόροι στο λαό, απλόχερα τα προνόμια και οι φοροαπαλλαγές στο κεφάλαιο
Παρασκευή 20/05/2016 - 13:56
Για τον ταξικό αντιλαϊκό χαρακτήρα των μέτρων της κυβέρνησης, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του σημειώνει: 
«Τη στιγμή που τα λαϊκά στρώματα καλούνται να πληρώσουν ένα ακόμη βουνό από φόρους, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με το πολυνομοσχέδιο, μοιράζει απλόχερα προνόμια, ζεστό χρήμα, φοροαπαλλαγές στο κεφάλαιο.
Εκτός από τις ιδιωτικοποιήσεις και το άνοιγμα της αγοράς των "κόκκινων" δανείων, ακόμη κι αυτών που αφορούν την πρώτη κατοικία, είναι ενδεικτικό ότι με το πολυνομοσχέδιο καθιερώνεται αφορολόγητο φυσικό αέριο για τις βιομηχανίες, αφορολόγητη πώληση των δανείων στα funds, εξαίρεση από τον αυτόματο κόφτη των κονδυλίων που θα κατευθύνονται στο κεφάλαιο και τις επενδύσεις του (δημόσιες συμβάσεις, Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ΕΣΠΑ κλπ.), ο οποίος κατά τ’ άλλα θα κόβει μισθούς, συντάξεις, κοινωνικές παροχές. Κι ο κατάλογος δεν έχει τέλος…
Να, γιατί κι ο ΣΕΒ καλεί σε υπερψήφιση του νομοσχεδίου, προσφέροντας "χείρα βοηθείας" στην κυβέρνηση. Να, γιατί τα λαϊκά στρώματα πρέπει να το αντιπαλέψουν με όλες τους τις δυνάμεις, μαζί με το σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής».
902

Το πρωί της Παρασκευής θα τοποθετηθούν επί του πολυνομοσχεδίου οι φορείς που έχουν προσκληθεί και το απόγευμα της ίδιας μέρας θα διεξαχθεί συζήτηση επί των άρθρων. Το Σάββατο εισέρχεται στην Ολομέλεια και η ψηφοφορία θα διενεργηθεί το απόγευμα της Κυριακής.
Η τοποθέτηση του ΚΚΕ
Το ΚΚΕ καταψηφίζει το πολυνομοσχέδιο και θα προκαλέσει ονομαστική ψηφοφορία στην Ολομέλεια, τόνισε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος μιλώντας στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.
Σημείωσε ότι με το πολυνομοσχέδιο «διαμορφώνεται το έδαφος γα να κλιμακωθεί η αντιλαϊκή πολιτική, για να παρθούν κι άλλα μέτρα» και ταυτόχρονα «δημιουργεί ευνοϊκό περιβάλλον για τη δράση των επιχειρηματικών ομίλων», προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση «ολοκληρώνει τη βρώμικη δουλειά που οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν είχαν τολμήσει».
Έκανε λόγο για «άθλια κυβερνητική προπαγάνδα» που ισχυρίζεται ότι «ο λαός βγαίνει στο ξέφωτο», όταν το πολυνομοσχέδιο φέρνει επιπλέον φόρους 1,8 δισ. ευρώ και περιλαμβάνει μέτρα που είναι συμπληρωματικά και λειτουργούν ως σωρρευτικά στα προηγούμενα αντιλαϊκά μέτρα. Σημείωσε ότι δεν υπάρχει «ούτε ανακούφιση» και κυρίως «ούτε αποκατάσταση των τεράστιων απωλειών» του λαού, όταν η κυβέρνηση με το νόμο για το Ασφαλιστικό έβαλε «ταφόπλακα» στη 13η και 14η σύνταξη και κόβει το ΕΚΑΣ από τους συνταξιούχους των 300 ευρώ.
Τόνισε πως υπάρχει «ολομέτωπη φορολογική επίθεση» και πως μόνο από την αύξηση του ΦΠΑ στο 24% η επιβάρυνση είναι 700 ευρώ ετησίως για μια λαϊκή οικογένεια, ενώ καυτηρίασε το γεγονός ότι ενώ κλιμακώνεται η φοροεπιδρομή στο λαό, καταργείται ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο φυσικό αέριο που χρησιμοποιείται στην ηλεκτροπαραγωγή εξυπηρετώντας τους μονοπωλιακούς ομίλους.
Για τον «αυτόματο κόφτη» σημείωσε ότι αποδεικνύει ότι τα μέτρα είναι χωρίς ημερομηνία λήξης και ότι από την περικοπή δαπανών δεν εξαιρούνται μισθοί και συντάξεις, οι κοινωνικές δαπάνες για Υγεία και Παιδεία. Ανέφερε επιπλέον ότι και ο «κόφτης» θα έχει «σαφή ταξικό προσανατολισμό» καθώς εξαιρούνται οι δαπάνες που πηγαίνουν στο κεφάλαιο μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και του αναπτυξιακού νόμου.
Για το Υπερταμείο Ιδιωτικοποιήσεων έκανε λόγο για «συνδιαχείριση με τους δανειστές της δημόσιας περιουσίας για τουλάχιστον 99 χρόνια» και πρόσθεσε ότι τα χρήματα από τις ιδιωτικοποιήσεις θα πηγαίνουν για την αποπληρωμή του χρέους και για την ενίσχυση επενδυτικών σχεδίων.
Για τα «κόκκινα» δάνεια σημείωσε ότι η κυβέρνηση «ξηλώνει την προστασία της πρώτης κατοικίας» και την προστασία των αυτοαπασχολούμενων και των φτωχών αγροτών που έχουν «κόκκινα» δάνεια και συμπλήρωσε πως είναι προσωρινή η προστασία της πρώτης κατοικίας με αντικειμενική αξία έως 140.00 ευρώ μέχρι το 2018.
Ομιλία του Σάκη Βαρδαλή


Πανηγυρίζετε υποκριτικά και μαζί σας πανηγυρίζουν ο ΣΕΒ και το κουαρτέτο, ανέφερε ο βουλευτής του ΚΚΕ Σάκης Βαρδαλής, μιλώντας στην Επιτροπή της Βουλής για το πολυνομοσχέδιο.
Σημείωσε ότι τα μέτρα αυτά είναι χειρότερα διότι προσθέτουν φορολογικά βάρη στα προηγούμενα και ότι η κυβέρνηση θέλει να πάρει από το λαό ό,τι έχει απομείνει στην τσέπη του για να αποκληρωθεί το χρέος και για να δοθεί χρήμα στο κεφάλαιο.
Όπως ανέφερε, τα μέτρα δεν είναι γενικά βάρβαρα, είναι μέτρα απαραίτητα για την ανάκαμψη του κεφαλαίου, ενώ ειδικά για τα ζητήματα της Ενέργειας σημείωσε ότι η ηλεκτροπαραγωγή και τα δίκτυα μεταφοράς περνούν στα χέρια των επιχειρηματικών ομίλων.
Μεταβιβάζεται και ο ΟΣΕ
Για το Υπερταμείο ιδιωτικοποιήσεων και τις εταιρείες του Δημοσίου που εντάσσονται στην ΕΔΗΣ (Εταιρεία Δημόσιων Συμμετοχών) ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος κατέθεσε νομοτεχνική βελτίωση με την οποία μεταβιβάζονται προς ιδιωτικοποίηση οι ΟΑΣΑ, ΟΣΥ, ΣΤΑΣΥ, ΟΣΕ, ΟΑΚΑ και ΕΛΤΑ.
Αφαιρέθηκαν από το πολυνομοσχέδιο οι εταιρείες ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ, ΕΛΒΟ, ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ, ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ και ΔΕΗ, που σύμφωνα με τον υπουργό θα έρθουν σε άλλο νομοσχέδιο καθώς είναι σε εξέλιξη η σχετική συζήτηση με τους θεσμούς.
Επιμένει να μιλά για «ισχυρή προστασία της πρώτης κατοικίας» ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, ενώ τις ιδιωτικοποιήσεις του ΣΥΡΙΖΑ τις βαφτίζει αξιοποιήσεις. Για τα «κόκκινα» δάνεια ανέφερε πως η ρύθμισή τους γίνεται προς όφελος των τραπεζών, λέγοντας ότι «είναι απολύτως κρίσιμη για τη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος» και επιβεβαίωσε ότι η προστασία της πρώτης κατοικίας είναι προσωρινή μέχρι το 2018 και για ακίνητα αξίας έως 140.000 ευρώ.
Ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση καταργεί το ΤΑΙΠΕΔ που είναι προσανατολισμένο στις ιδιωτικοποιήσεις και φέρνει ένα νέο θεσμό που δεν θα είναι υποχρεωμένος να ιδιωτικοποιεί αλλά να αξιοποιεί όλη τη δημόσια περιουσία.
Οι τοποθετήσεις των κομμάτων
ΣΥΡΙΖΑ
Το πολυχρησιμοποιημένο επιχείρημα ότι δεν θα παρθούν άλλα αντιλαϊκά μέτρα επανέλαβε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνος Σπαρτινός, κάνοντας λόγο για «τελευταία στροφή, τελευταία δημοσιονομικά μέτρα».
Επανέλαβε και το επιχειρήματα που εμφάνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ότι «δεν πρόκειται για νέα μέτρα και για νέο μνημόνιο» αν και ο «αυτόματος κόφτης» είναι ένα μνημόνιο διαρκείας που θα περικόπτει ακόμα και μισθούς και συντάξεις αν δεν επιτυγχάνονται οι στόχοι του πρωτογενούς πλεονάσματος.
Απευθυνόμενος προς τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι εμμέσως πλην σαφώς τους ζήτησε να στηρίξουν το πολυνομοσχέδιο που περιλαμβάνει προαπαιτούμενα μέτρα του 3ου μνημονίου, που όπως είπε «το μεγάλο μέρος της αντιπολίτευσης ψήφισε το καλοκαίρι».
Νέα Δημοκρατία
Καλωσόρισε τον ΣΥΡΙΖΑ στο πεδίο των ιδιωτικοποιήσεων και την προσγείωσή του στην πραγματικότητα ο εισηγητής της ΝΔ Χρήστος Σταϊκούρας. Όπως είπε, η ΝΔ θα καταψηφίσει επί της αρχής το πολυνομοσχέδιο επειδή είναι αποτέλεσμα ερασιτεχνισμού και δυναμιτίζει την ανάπτυξη, διαλύοντας ανάμεσα σε άλλα τον ιδιωτικό τομέα, εκφράζοντας γι' αυτό ιδιαίτερη ανησυχία. Έκανε λόγο για λανθασμένο μείγμα διαχείρισης, προσθέτοντας ότι η ΝΔ θα «σταθεί κριτικά στο ευρύτερο πλαίσιο συζήτησης» του πολυνομοσχεδίου. Υποστήριξε ακόμη ότι το κόμμα του συστηματικά και υπεύθυνα θέλει την ταχύτατη ολοκλήρωση της αξιολόγησης και χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι αυτή θα ολοκληρωθεί παρά την καθυστέρηση εφτά μηνών. Μάλιστα εξέφρασε την ευχή η δόση που θα συνοδεύει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης να είναι όσο το δυνατόν μεγαλύτερη για να πληρωθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του κράτους προς τους ιδιώτες. Τέλος, τόνισε ότι η χώρα χρειάζεται μια άλλη κυβέρνηση με κορμό τη φιλελεύθερη ΝΔ, η οποία θα φέρει νέες ισορροπίες εξασφαλίζοντας την ανάπτυξη με κοινωνική συνοχή.
Χρυσή Αυγή
Στο Υπερταμείο των Ιδιωτικοποιήσεων και στο ποιος θα καρπωθεί θα φιλέτα που βγαίνουν στο σφυρί επικέντρωσε ο ειδικός αγορητής της εγκληματικής ναζιστικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή Ηλίας Κασιδιάρης. Έκανε λόγο για «προδοτικό» πολυνομοσχέδιο διότι στο νέο Ταμείο των Ιδιωτικοποιήσεων ο πρόεδρος θα ορίζεται από την Κομισιόν, αλλά εμφανίσθηκε θετικός στις ιδιωτικοποιήσεις όταν αυτές γίνονται προς τα μονοπώλια της Ρωσίας. Χαρακτηριστικά έκανε κριτική στην κυβέρνηση που δεν παρέδωσε τη ΔΕΣΦΑ στη ρωσική «Gazprom», αλλά αντίθετα στην αζέρικη «SOCΑΡ» με τη σύμφωνη γνώμη ΗΠΑ και ΕΕ.
Δεν παρέλειψε να χύσει το δηλητήριο του μίσους και του ρατσισμού, ζητώντας να κοπεί η σίτιση και η στέγαση των προσφύγων, τους οποίους αποκάλεσε «λαθρομετανάστες» και έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους επιχειρηματικούς ομίλους στον Τουρισμό, τασσόμενος υπέρ της φοροελάφρυνσής τους.
ΠΑΣΟΚ
Δικαιωμένη εμφάνισε την αντιλαϊκή πολιτική που εφάρμοσε το κόμμα του ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Κουτσούκος και περιορίστηκε σε άσφαιρη κριτική ενάντια στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο.
Τάχθηκε ενάντια στον «κόφτη» όχι επειδή είναι αντιλαϊκός, αλλά επειδή η Ελλάδα έχει ήδη νομοθετημένους μηχανισμούς δημοσιονομικής προσαρμογής που μπορεί να αξιοποιηθούν από την κυβέρνηση και τη Βουλή. Ιδιαίτερα στάθηκε στο ζήτημα της καπιταλιστικής ανάπτυξης, λέγοντας ότι δεν φτάνει η εκποίηση της δημόσιας περιουσίας, αλλά χρειάζεται προσέλκυση επενδύσεων, ενώ σε ό,τι αφορά το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων περιορίστηκε σε κριτική για τον τρόπο που αυτές θα γίνουν και για το χρονικό ορίζοντα που θα ισχύουν.
Όπως είπε, το υπό συζήτηση νομοσχέδιο έχει προβλήματα επειδή η κυβέρνηση υπονόμευσε τη χώρα και τη δυνατότητα για αποτελεσματική διαπραγμάτευση.
Το Ποτάμι
Την ανησυχία του για την καπιταλιστική ανάπτυξη και κατά πόσο αυτή εξυπηρετείται από το πολυνομοσχέδιο εξέφρασε και ειδικός αγορητής του Ποταμιού Γιώργος Αμυράς, σημειώνοντας την έλλειψη αναπτυξιακών διατάξεων.
Μάλιστα, εξέφρασε ιδιαίτερες ανησυχίες για την ανταγωνιστικότητα τμημάτων του κεφαλαίου στον τουρισμό ή στη ζυθοποιία στην οποία στάθηκε ιδιαίτερα λέγοντας ότι η κυβέρνηση με τη φορολογία που επιβάλλει στην μπύρα επιδιώκει να εξοντώσει 250 επιχειρήσεις του κλάδου οι οποίες σύμφωνα με τον ίδιο απασχολούν 70.000 εργαζόμενους. Κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση ότι προχωράει σε ισοπέδωση της (καπιταλιστικής) οικονομίας και δεν θέλει να γίνει η χώρα ελκυστική σε επενδύσεις.
ΑΝΕΛ
Από το έτερο κυβερνητικό κόμμα, τους ΑΝΕΛ, μίλησε ο Δημήτρης Καμμένος και υποστήριξε ότι το πολυνομοσχέδιο έγινε με βάση την «κοινωνική δικαιοσύνη» σε μια προσπάθεια να κρύψει πως η έμμεση φορολογία πλήττει τους πιο αδύναμους οικονομικά και ότι ο «κόφτης» θα περικόπτει κοινωνικές δαπάνες έως και μισθούς και συντάξεις.
Ένωση Κεντρώων
O ειδικός αγορητής της Ένωσης Κεντρώων Γ. Καρράς είπε ότι το κόμμα του δεν θα ψηφίσει επί της αρχής το νομοσχέδιο και θα τοποθετηθεί κριτικά, όπως είπε, επί των άρθρων στην Ολομέλεια.
Σε ό,τι αφορά το δημοσιονομικό «κόφτη» υποστήριξε ότι η διάταξη είναι αντισυνταγματική, ενώ για την παράδοση των «κόκκινων» δανείων σημείωσε την ανάγκη να ρυθμιστούν τα ποσοστά των κερδών που θα αποκομίσουν οι εταιρείες που θα αναλάβουν τη διαχείρισή τους.
Σαν υπέρμαχος της καπιταλιστικής ανάπτυξης συμπλήρωσε πως «αν δεν νομοθετήσουμε στην ελεύθερη οικονομία, ο καθένας θα κάνει ό,τι θέλει».
Επί της διαδικασίας


Την αντίθεση του ΚΚΕ στις απαράδεκτες διαδικασίες εξέφρασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος Νίκος Καραθανασόπουλος, καταγγέλλοντας την προσπάθεια της κυβέρνησης να συσκοτίσει τα πράγματα, να σταματήσει τις λαϊκές αντιδράσεις και να μη γίνει απολύτως κατανοητή η κλιμάκωση των βάρβαρων αντιλαϊκών μέτρων. Επισήμανε ότι ανεξάρτητα από το πότε θα συνεδριάσει το Eurogroup, θα πρέπει να ακολουθηθεί η κανονική διαδικασία. Προς αυτή την κατεύθυνση, ζήτησε να αναβληθεί η συνεδρίαση και να ξεκινήσει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.
Οι εκπρόσωποι των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης άσκησαν κριτική για τις διαδικασίες που επιλέχθηκαν και κυρίως για το γεγονός ότι οι βουλευτές είχαν ελάχιστο χρόνο για να διαβάσουν τις χιλιάδες σελίδες του νομοσχεδίου, καθώς και για την απουσία παραρτημάτων που σχετίζονται με το νομοσχέδιο, όπως η λίστα των πρώην ΔΕΚΟ που περνάνε στη δικαιοδοσία του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων.
Ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, υπεραμύνθηκε των διαδικασιών, σημειώνοντας ότι το νομοσχέδιο κινείται στο πλαίσιο της συμφωνίας της 9ης Μάη. «Λελογισμένα, η συμφωνία έπρεπε να μετατραπεί σε νομοθετικό έργο», είπε, προσθέτοντας πως «δεν φέρνουμε νέα στοιχεία, είναι η συμφωνία η ίδια».
Άκρως προκλητικός ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, ανέφερε ότι τα ζητήματα που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο «έχουν δημοσιοποιηθεί σε έναν ευρύ δημόσιο διάλογο», εννοώντας προφανώς τις διαρροές προς τα Μέσα Ενημέρωσης. Επίσης, ισχυρίστηκε ότι «δεν πρέπει να δημιουργούνται καθυστερήσεις» γιατί «η Ελλάδα έχει ανάγκη να προχωρήσει στην πρόοδο»!
ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ Η ΨΗΦΙΣΗ ΤΟΥ
Κατατέθηκε το πολυνομοσχέδιο και η τροπολογία για τον «αυτόματο κόφτη»
Πέμπτη 19/05/2016 - 08:02 - Ενημέρωση: Πέμπτη 19/05/2016 - 11:34
Καταιγίδα αντιλαϊκών μέτρων και μνημόνιο διαρκείας φέρνει το πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή και το οποίο θα ψηφιστεί με τις γνωστές απαράδεκτες διαδικασίες μέσα στο Σαββατοκύριακο.
Το νομοσχέδιο κατατέθηκε το βράδυ της Τετάρτης 18 Μάη στη Βουλή, με τις διατάξεις για τους έμμεσους φόρους, τα «κόκκινα» δάνεια, το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων και άλλα αντιλαϊκά μέτρα.
Μετά τα μεσάνυχτα κατατέθηκε υπό μορφή τροπολογίας και η διάταξη για τον «αυτόματο κόφτη» δαπανών.
Μνημόνιο διαρκείας ο «κόφτης»
Η τροπολογία για τον «αυτόματο κόφτη» προβλέπει ότι «ιδρύεται μηχανισμός δημοσιονομικής προσαρμογής του προϋπολογισμού της Γενικής Κυβέρνησης».
Η διαδικασία προβλέπει ότι μέχρι τις 10 Μάη κάθε έτους, ο υπουργός Οικονομικών θα συντάσσει έκθεση που θα αποτυπώνει τις αποκλίσεις από το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος. Στη συνέχεια, μετά από πρόταση του υπουργού Οικονομικών, θα εκδίδεται μέχρι την 31η Μάη Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο θα μειώνονται αντίστοιχα οι δαπάνες του προϋπολογισμού. Σε περίπτωση που δεν εκδίδεται Προεδρικό Διάταγμα, από την 1η Ιούνη θα μειώνονται αυτόματα κατά ίσο ποσοστό όλες οι δαπάνες του προϋπολογισμού.
Το ποσοστό των περικοπών δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το 2% του ΑΕΠ. Η κλίμακα των περικοπών θα είναι η εξής:
  • Εάν η απόκλιση είναι ίση με 0,25% δεν θα λαμβάνονται μέτρα προσαρμογής.
  • Για απόκλιση από 0,26% έως 0,75% τα μέτρα θα είναι 0,5% του ΑΕΠ.
  • Για απόκλιση από 0,76% έως 1,25% τα μέτρα θα είναι 1% του ΑΕΠ.
  • Για απόκλιση από 1,26% έως 1,75% θα μέτρα θα είναι 1,5% του ΑΕΠ, ενώ αν
  • η απόκλιση είναι 1,76% έως 2,25% τα μέτρα θα είναι 2% του ΑΕΠ.
Η τροπολογία υποδεικνύει τις δαπάνες που θα εξαιρούνται. Ωστόσο, οι εξαιρέσεις δεν συμπεριλαμβάνουν μισθούς και συντάξεις.
Επιπλέον χαράτσια
Πέρα από την αύξηση των έμμεσων φόρων, το νομοσχέδιο φέρνει και άλλα φορολογικά χαράτσια.
Συγκεκριμένα, καταργείται το αφορολόγητο όριο για τους «μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες», που σημαίνει ότι θα φορολογούνται από το πρώτο ευρώ εισοδήματος. Επίσης επανακαθορίζονται και οι προϋποθέσεις που πρέπει να τηρούνται σωρευτικά για τον ορισμό του «επαγγελματία αγρότη». Σε αυτό το πλαίσιο, το συνολικό εισόδημα από αγροτική δραστηριότητα πρέπει να φτάνει στο 50% του συνολικού εισοδήματος (από 35% σήμερα).
Με το νομοσχέδιο αυξάνονται οι συντελεστές για τον κύριο φόρο που επιβάλλεται στο χαράτσι του ΕΝΦΙΑ για τα οικόπεδα. Μάλιστα εκτός από τα νέα κλιμάκια των συντελεστών, το υπουργείο Οικονομικών μειώνει το αφορολόγητο από τις 300.000 στις 200.000 ευρώ για το συμπληρωματικό φόρο των ακινήτων.
Τσουνάμι έμμεσων φόρων
Από το πακέτο των έμμεσων φόρων η κυβέρνηση προσδοκά να εισπράξει περίπου 1,9 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση. Η ενίσχυση της φοροληστείας στο λαϊκό εισόδημα ξεκινάει άμεσα, αρχής γενομένης από την 1η Ιούνη.
  • Η παραπέρα διόγκωση του «κανονικού» συντελεστή ΦΠΑ στο 24% από 23% θα ξεκινήσει ένα μήνα νωρίτερα, από την 1η Ιούνη (και όχι την 1η Ιούλη που προβλεπόταν αρχικά).
  • Αυξάνονται από την 1η Ιούνη οι Ειδικοί Φόροι Κατανάλωσης (ΕΦΚ) που επιβάλλονται σε βενζίνη, πετρέλαιο κίνησης, πετρέλαιο θέρμανσης, υγραέριο, φυσικό αέριο και κηροζίνη. Η επίπτωση ανά κατηγορία καυσίμων αναμένεται να φτάσει από 5 έως 10 λεπτά το λίτρο. Πάντως, αν συνυπολογιστεί και η αύξηση του ΦΠΑ, η αύξηση στη βενζίνη θα φτάσει στο ύψος των 12 λεπτών ανά λίτρο.
  • Καταργούνται από την 1η Ιούνη οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά Σύρο, Θάσο, Άνδρο, Τήνο, Κάρπαθο, Μήλο, Σκύρο, Αλόννησο, Κέα, Αντίπαρο και Σίφνο.
  • Αυξάνεται ο ΕΦΚ σε τσιγάρα και καπνικά προϊόντα από την 1η Ιούνη, με «απόδοση» περίπου 100 εκατ. ευρώ.
  • Καθιερώνεται από την 1η Ιούνη τέλος συνδρομητικής τηλεόρασης και υπολογίζεται ως ποσοστό 10% επί του συνολικού μηνιαίου λογαριασμού.
  • Αυξάνεται ο ΕΦΚ στην μπίρα και καταργείται το ειδικό καθεστώς έκπτωσης 50% στον ΕΦΚ των αλκοολούχων ποτών στα Δωδεκάνησα, από την 1η Ιούνη.
  • Εφαρμόζονται νέοι συντελεστές υπολογισμού των τελών ταξινόμησης για τα αυτοκίνητα με βάση τις αγοραίες αξίες τους από την 1η Ιούνη.
  • Θεσπίζεται φόρος 2 ευρώ ανά κιλό καθαρού βάρους στον μη καβουρδισμένο καφέ, 3 ευρώ στον καβουρδισμένο και 4 ευρώ για το στιγμιαίο καφέ καθώς και σε παρασκευάσματα με βάση εκχυλίσματα, αποστάγματα ή συμπυκνώματα του καφέ από την 1η Ιούλη του 2017.
  • Καθιερώνεται στη σταθερή τηλεφωνία τέλος 5% επί του λογαριασμού από την 1η Ιούλη του 2017.
  • Επιβάλλεται ΕΦΚ στα υγρά αναπλήρωσης των ηλεκτρονικών τσιγάρων ίσος με δέκα λεπτά του ευρώ ανά χιλιοστόλιτρο προϊόντος από την 1η Ιούλη του 2017.
  • Από την 1η Γενάρη του 2018 θεσπίζεται φόρος διαμονής σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια.
Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων
Στις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου περιλαμβάνεται η συγκρότηση και λειτουργία του συμφωνηθέντος Ελληνικού Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων και Επενδύσεων. Το εποπτικό συμβούλιο θα διοριστεί μέχρι τον Ιούνη του 2016 και το Ταμείο θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία το αργότερο έως το Σεπτέμβρη. Παράλληλα, το ΤΑΙΠΕΔ θα προχωρήσει σε 19 ιδιωτικοποιήσεις περιουσιακών του στοιχείων και θα εξετάσει αργότερα φέτος κατά πόσον περιφερειακά λιμάνια και αεροδρόμια θα μεταφερθούν στο υπό σύσταση νέο Ταμείο.
Στο προσχέδιο του επικαιροποιημένου μνημονίου προβλέπεται η προώθηση νομοθετικής ρύθμισης, για να μεταφερθούν στο νέο Ταμείο το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (δηλαδή η κρατική συμμετοχή στους τραπεζικούς ομίλους), η ακίνητη περιουσία της ΕΤΑΔ, καθώς και η ακίνητη περιουσία που διαχειρίζονται άλλοι κρατικοί φορείς, «με περιορισμένες εξαιρέσεις που θα συμφωνηθούν ειδικά για περιπτώσεις στις οποίες υφίστανται εμπόδια στην εμπορική αξιοποίηση», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Στις προβλεπόμενες παρεμβάσεις αναφέρονται, ακόμη, η έγκριση από τη Βουλή της συμφωνίας πώλησης του παλιού αεροδρομίου του Ελληνικού, η ολοκλήρωση των διαδικασιών για τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια, η έγκριση από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης του ΟΛΘ.
Κυβέρνηση και «θεσμοί» συμφωνούν να έχουν καταλήξει στα μέλη του Εποπτικού Συμβουλίου του νέου Ταμείου μέχρι τον Ιούνη, τα οποία στη συνέχεια θα επιλέξουν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου μέχρι το Σεπτέμβρη. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, «το Ταμείο και τα περιουσιακά του στοιχεία θα βρίσκονται υπό επαγγελματική διαχείριση, διακριτή από το Δημόσιο».
«Κόκκινα» δάνεια
Την ίδια ώρα, προετοιμάζεται σειρά παρεμβάσεων που αφορούν στη δευτερογενή αγορά τραπεζικών δανείων. Σε αυτό το πλαίσιο οι τράπεζες θα έχουν τη δυνατότητα να μεταβιβάζουν το σύνολο των δανείων («κόκκινων» και εξυπηρετούμενων) σε άλλους «επενδυτές». Επιπλέον, η πώληση των δανείων θα γίνεται χωρίς την πληρωμή φόρων ή άλλων τελών, εξέλιξη που αποτελεί νέα πρόκληση απέναντι στα λαϊκά στρώματα, εν μέσω της επιβολής αλλεπάλληλων αντιλαϊκών φορολογικών πακέτων.
Ειδικότερα:
  • «Ανοίγει» η δευτερογενής αγορά τραπεζικών δανείων (εξυπηρετούμενων και «κόκκινων»), με τη δυνατότητα των εγχώριων τραπεζικών ομίλων να τα μεταβιβάζουν σε άλλους «επενδυτές».
  • Προβλέπεται ειδική φορολογική ρύθμιση σχετικά με τα κέρδη που ενδέχεται να προκύψουν από τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, με φοροαπαλλαγές τόσο για τις τράπεζες όσο και για τις δανεισμένες επιχειρήσεις, όπως επίσης και για τις μεταβιβάσεις «κόκκινων» δανείων από τις τράπεζες σε άλλους «παίκτες».
  • Σε πρώτη φάση, με την ψήφιση και εφαρμογή του σχετικού νόμου, οι τράπεζες θα έχουν τη δυνατότητα πώλησης «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων αυτοαπασχολούμενων, επαγγελματιών, «μικρομεσαίων» επιχειρήσεων, καθώς και «κόκκινων» στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας πάνω από 140.000 ευρώ και βέβαια όλων των «κόκκινων» στεγαστικών που δεν αφορούν σε πρώτη κατοικία. Από το Γενάρη του 2018 «απελευθερώνεται» το σύνολο των δανείων για πρώτη κατοικία και για ποσά κάτω από 140.000 ευρώ.
Άλλες διατάξεις
Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει πλήθος διατάξεων που θωρακίζουν την αντιλαϊκή πολιτική και ευνοούν το μεγάλο κεφάλαιο, όπως η σύσταση Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων. Επίσης:
  • Με στόχο να «ανοίξει» ακόμα περισσότερο η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας προβλέπεται η απόσχιση του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ. Στη νέα εταιρεία που θα συσταθεί για τη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας, το Δημόσιο θα πρέπει να ελέγχει το 51% της μετοχικής σύνθεσης «άμεσα ή έμμεσα», γεγονός που σημαίνει ότι το ποσοστό αυτό μπορεί να πέσει πολύ πιο κάτω με διάφορους τρόπους που δεν θα συνιστούν απευθείας πώληση. Με βάση το νομοσχέδιο, ένα ποσοστό της τάξης του 20% θα δοθεί απευθείας σε στρατηγικό επενδυτή.
  • Καθιερώνονται οι διαδικασίες για τις δημοπρασίες ηλεκτρικής ενέργειας που θα διενεργεί η ΔΕΗ, προκειμένου να μειωθεί το μερίδιό της στη χονδρική και τη λιανική αγορά, προς όφελος των ιδιωτών παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας.
  • Συστήνεται ανεξάρτητη «ρυθμιστική αρχή λιμένων» που θα εποπτεύει τους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, ως ένα επιπλέον βήμα προς την ιδιωτικοποίηση των λιμανιών.
  • Ένα μέρος των διατάξεων του νομοσχεδίου αντλεί μέτρα για το «άνοιγμα» των αγορών από την «εργαλειοθήκη» του ΟΟΣΑ, στρώνοντας για παράδειγμα το έδαφος για να πωλούνται Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα στα ράφια των σούπερ μάρκετ.
  • Επιταχύνονται οι διαδικασίες για τη σύνταξη των νέων δασικών χαρτών για να διευκολυνθούν οι επενδύσεις.
Απαράδεκτη διαδικασία
Για ακόμη μια φορά η κυβέρνηση επέλεξε να ψηφιστεί το νομοσχέδιο μέσα στο Σαββατοκύριακο με τη μορφή του επείγοντος, όταν αριθμεί χιλιάδες σελίδες μαζί με τις συμβάσεις παραχώρησης των περιφερειακών αεροδρομίων. Μάλιστα, η κατάθεση του νομοσχεδίου έγινε αργά τη νύχτα της Τετάρτης και της τροπολογίας για τον «κόφτη» μετά τα μεσάνυχτα.
Η συζήτηση στις Επιτροπές θα ξεκινήσει σήμερα στη 1 το μεσημέρι και θα ολοκληρωθεί αύριο Παρασκευή. Στην Ολομέλεια θα εισαχθεί το Σάββατο και θα ψηφιστεί το απόγευμα της Κυριακής.
902

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.