Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2015

EE: Europol και Frontex στο κυνήγι του κέρδους ‒ Αλέξης Τσίπρας: Ένα θετικό βήμα... αθώωσης του ιμπεριαλισμού ‒ Λαϊκή Συσπείρωση: Δεν αρκεί η καταγγελία των κυκλωμάτων ‒ ΚΚΕ: Στόχος της ΕΕ η εξασφάλιση πάμφθηνου εργατικού δυναμικού για τα μονοπώλια

Δημοσίευση: Πέμ, 24/09/2015 - 08:59
Εν μέσω σοβαρών αντιθέσεων, κυρίως για την κατανομή των προσφύγων, οι ηγέτες της ΕΕ επιμένουν στη λογική της καταστολής, αλλά και σε μέτρα που συνιστούν ασπιρίνη απέναντι στα μεταναστευτικά κύματα που δημιουργούν οι πόλεμοι των ιμπεριαλιστών.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στη συνέντευξη που παραχώρησαν μετά τη Σύνοδο Κορυφής, επισήμαναν ότι είναι απόλυτη ανάγκη να ελεγχθούν τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, εννοώντας την ένταση του ανθρωποκυνηγητού.
«Είμαι πεπεισμένος και εγώ και οι Ευρωπαίοι ηγέτες ότι χωρίς έλεγχο των εξωτερικών συνόρων δεν έχουμε καμία τύχη ως ΕΕ» είπε ο Τουσκ, προσθέτοντας ότι ξεκίνησε και μια συζήτηση που θα συνεχιστεί σχετικά με την προώθηση μιας ενιαίας πολιτικής ελέγχου των εξωτερικών συνόρων. Επίσης, ανέφερε ότι πρόκειται για ένα ευαίσθητο θέμα που αφορά και την εθνική κυριαρχία και για αυτό οι συζητήσεις θα γίνουν με προσοχή.

ΚΚΕ: Ανακοίνωση για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ με θέμα το προσφυγικό - μεταναστευτικό ζήτημα
Δημοσίευση: Πέμ, 24/09/2015 - 17:27
Σε ανακοίνωση για την απόφαση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ με θέμα το προσφυγικό - μεταναστευτικό ζήτημα το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρει:
«Οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ επιβεβαιώνουν ότι καμία φιλολαϊκή λύση δεν μπορεί να υπάρξει, ούτε για το προσφυγικό - μεταναστευτικό ζήτημα, στο πλαίσιο της ΕΕ. Οι αποφάσεις της Συνόδου δίνουν απόλυτη έμφαση στη διατήρηση εκτός της ΕΕ και στην απέλαση με κάθε τρόπο του μεγαλύτερου όγκου των προσφύγων και μεταναστών.

Αυτόν το σκοπό εξυπηρετεί η ένταση της καταστολής στα σύνορα, η ενίσχυση του Frontex με την ανάπτυξη ακόμη και των Δυνάμεων Ταχείας Επέμβασης στα χερσαία σύνορα της Ελλάδας, με ορατό τον κίνδυνο εκχώρησης της φύλαξης των ελληνικών συνόρων σε ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς. Τον ίδιο σκοπό εξυπηρετεί η διάθεση κονδυλίων και άλλων ανταλλαγμάτων προς την Τουρκία και άλλες γειτονικές χώρες, στις οποίες έχει καταφύγει μεγάλος αριθμός Σύρων προσφύγων και προς χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.
Οι εκκλήσεις της Συνόδου για τερματισμό του πολέμου στη Συρία μόνο ως υποκρισία μπορούν να εκληφθούν. Είναι στη φύση του μονοπωλιακού καπιταλισμού να σπέρνει φτώχεια, δυστυχία και πολέμους. Οι όποιες "πρωτοβουλίες" της ΕΕ, των άλλων ιμπεριαλιστικών οργανισμών και κρατών, εν μέσω σφοδρών ανταγωνισμών, προϋποθέτουν την εξασφάλιση των συμφερόντων τους από την κατανομή της λείας των πλουτοπαραγωγικών πηγών και των δρόμων μεταφοράς τους, που και πάλι ζημιωμένοι θα είναι μόνο οι λαοί.
Οι δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού, μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής, είναι προκλητικές, γιατί αποτελούν προσπάθεια εξωραϊσμού του πραγματικού χαρακτήρα της ΕΕ και αθώωσης των ταξικών αντιλαϊκών επιδιώξεών της και στο προσφυγικό -μεταναστευτικό πρόβλημα.
Είναι αποκαλυπτικό το λεγόμενο σχέδιο κατανομής και μετεγκατάστασης προσφύγων από την Ελλάδα σε άλλα κράτη-μέλη που αφορά μόλις 60.000 πρόσφυγες για ένα χρόνο, όταν, τους πρώτους οκτώ μήνες του 2015, οι πρόσφυγες ξεπέρασαν στην Ελλάδα τους 300.000 και η προσφυγική ροή συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς.
Η ΕΕ, με στόχο την εξασφάλιση πάμφθηνου εργατικού δυναμικού για τα μονοπώλια, “κοιτά στα δόντια” και επιλέγει τους απαραίτητους για την καπιταλιστική αγορά εργασίας πρόσφυγες, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η προτίμηση των ίδιων των προσφύγων για τη χώρα μετεγκατάστασής τους, από κέντρο επιλογής (“hotspot”) που θα λειτουργήσει στην Ελλάδα, υπό την αιγίδα της Europol, του Frontex και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ασύλου. Με βάση τα παραπάνω, η ουσία του αντιδραστικού Κανονισμού του Δουβλίνου, που μετατρέπει την Ελλάδα κι άλλες χώρες υποδοχής σε σταθμούς συγκέντρωσης μεταναστών, παραμένει και μάλιστα ενισχύεται.
Το σύνολο των μέτρων που αποφάσισε η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ εμπεριέχει σοβαρούς κινδύνους αύξησης των νεκρών μεταναστών στα σύνορα της ΕΕ και εγκλωβισμού ενός μεγάλου αριθμού τους στην Ελλάδα, παρά τη θέλησή τους, με επιλογή ακόμα πιο ριψοκίνδυνων και πανάκριβων δρομολογίων από τους διακινητές που εκμεταλλεύονται τους πρόσφυγες.
Το ΚΚΕ καλεί το λαό, το εργατικό - λαϊκό κίνημα σε επαγρύπνηση και ένταση της αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες και μετανάστες και να διεκδικήσει:
  • - Κατάργηση του Κανονισμού του Δουβλίνου, της Σένγκεν, του Frontex και όλων των κατασταλτικών μηχανισμών της ΕΕ.
  • - Όχι σε νέα μέτρα της ΕΕ για καταστολή στα σύνορα.
  • - Να σταματήσουν οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις ΕΕ - ΗΠΑ - ΝΑΤΟ.
  • - Απευθείας μεταφορά των προσφύγων από τα νησιά και τα σημεία εισόδου στις χώρες τελικού προορισμού τους, με ευθύνη της ΕΕ και του ΟΗΕ.
  • - Ενίσχυση του προσωπικού και των υποδομών που σχετίζονται με τη διάσωση, καταγραφή - ταυτοποίηση, στέγαση - σίτιση - περίθαλψη και ασφαλή μεταφορά από τα νησιά στα σημεία εξόδου από τη χώρα.
  • - Δημιουργία αξιοπρεπών κέντρων υποδοχής και φιλοξενίας».
 
Στη Σύνοδο Κορυφής αποφασίστηκε να «στηριχτούν» οι τρεις χώρες (Τουρκία, Λίβανος, Ιορδανία) που δέχονται τους περισσότερους πρόσφυγες από τη Συρία και οι οργανώσεις που συνδράμουν τους πρόσφυγες στην περιοχή.
Επίσης, θα δοθεί χρηματοδοτική στήριξη στη Σερβία και τη ΠΓΔΜ, αλλά και οικονομική ενίσχυση για την «προστασία» των συνόρων στα κράτη - μέλη της ΕΕ, που δέχονται τα μεγαλύτερα κύματα προσφύγων.
Για την Ελλάδα και την Ιταλία συμφωνήθηκε ότι μέχρι το τέλος Νοέμβρη θα λειτουργήσουν τα κέντρα καταγραφής προσφύγων. Εκεί θα αποφασίζεται ποιοι θα χαρακτηρίζονται πρόσφυγες και θα διαμοιράζονται στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ, με βάση τις αποφάσεις μετεγκατάστασης που έχουν ληφθεί. Οι υπόλοιποι θα οδηγούνται πίσω στις χώρες τους, τις οποίες εγκατέλειψαν για να γλιτώσουν από τους πολέμους και τη φτώχεια.
Για τη μετεγκατάσταση των προσφύγων, οι υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ είχαν ήδη συμφωνήσει, κατά πλειοψηφία, ότι 120.000 πρόσφυγες θα μεταφερθούν από την Ελλάδα και την Ιταλία στα υπόλοιπα κράτη - μέλη.
Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ στις δηλώσεις που έκαναν, συνέδεσαν την απόφαση μετεγκατάστασης από την Ελλάδα και την Ιταλία, με τη λειτουργία κέντρων καταγραφής των προσφύγων σε αυτές τις δύο χώρες. Μάλιστα κατέστησαν σαφές, ότι όσοι «δε δικαιούνται διεθνούς προστασίας και ασύλου στην ΕΕ» θα πρέπει να απελαύνονται σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, χαρακτήρισε θετικές τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής.
«Σε γενικές γραμμές θεωρώ ότι η σημερινή απόφαση είναι ένα θετικό βήμα, αλλά χρειάζεται να δουλέψουμε ακόμη σκληρά» είπε.
  • Αθωώνοντας τη λυκοσυμμαχία, που με τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις σπρώχνει εκατομμύρια ανθρώπους μακριά από τα σπίτια τους, ισχυρίστηκε ότι η Ευρώπη άρχισε να συνειδητοποιεί ότι το προσφυγικό είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα και θέλει ευρωπαϊκή λύση, ενώ παράλληλα ζήτησε να υπάρξει συνεννόηση με χώρες διέλευσης όπως η Τουρκία.
Μέτρα ανακούφισης για πρόσφυγες και μετανάστες ζητάει η «Λαϊκή Συσπείρωση» Περιφέρειας Αττικής

Δημοσίευση: Τετ, 23/09/2015 - 13:27
Τελευταία Ενημέρωση: Πέμ, 24/09/2015 - 11:16

Σήμερα συνεδριάζει το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής και οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι του ΚΚΕ με το ψηφοδέλτιο της Λαϊκής Συσπείρωσης κατέθεσαν αίτημα για να συζητηθεί η λήψη άμεσων μέτρων για την ανακούφιση προσφύγων και μεταναστών.

Αναλυτικά η επιστολή των Χριστίνα Αγγελονίδη, Ελένη Ζαφειρίου, Γιάννης Μανουσογιαννάκης, Αλεξάνδρα Μπαλού και Γιάννης Πρωτούλης, αναφέρει:
«Θέμα: Αίτημα συζήτησης θέματος προ ημερησίας διάταξης στην 29η Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στις 24 Σεπτεμβρίου 2015, για τη λήψη άμεσων μέτρων για την ανακούφιση προσφύγων - μεταναστών.
Δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες, θύματα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων στις χώρες τους, σε Συρία, Ιράκ, Αφγανιστάν κ.α., με κίνδυνο της ζωής τους προσπαθούν να φτάσουν την Ευρώπη. Τα καραβάνια των ξεριζωμένων μετρούν εκατοντάδες θύματα στο δρόμο προς τον ασφαλή προορισμό τους, ενώ οι εικόνες με τα νεκρά παιδιά, τις μανάδες με μωρά στην αγκαλιά, τους ναυαγούς, την άγρια καταστολή που δέχονται στα σύνορα των ευρωπαϊκών χωρών συγκλονίζουν. Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να μένει απαθής μπροστά στο όργιο εκμετάλλευσης που υπόκεινται αυτοί οι άνθρωποι από τα κυκλώματα των δουλεμπόρων και τη βίαιη αντιμετώπιση που έχουν από τις κυβερνήσεις των κρατών της ΕΕ. Οι φράχτες στα σύνορα, το άγριο κυνηγητό, η ρατσιστική - ξενοφοβική αντιμετώπιση στις χώρες προορισμού, συμπληρώνουν τους πολέμους και τους βομβαρδισμούς στις χώρες προέλευσης.
Οι πρόσφυγες - μετανάστες που καταφθάνουν στην Αθήνα, με σκοπό να προσεγγίζουν τα σύνορα και από εκεί να συνεχίσουν το ταξίδι τους, αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά προβλήματα. Οι δομές στον Ελαιώνα δεν επαρκούν, με αποτέλεσμα οι πρόσφυγες να στερούνται στέγης και υγιεινής διαβίωσης, να μένουν σε απαράδεκτες συνθήκες, κάτω από αυτοσχέδιες τέντες σε πλατείες, πάρκα και πεζοδρόμια.
Αυτή η αδικαιολόγητη κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί. Χρειάζονται άμεσα μέτρα για τη διευκόλυνση μετακίνησης των ανθρώπων αυτών στα σύνορα.
Δεν αρκεί η καταγγελία των κυκλωμάτων, απαιτούνται και πρακτικά μέτρα για να απελευθερωθούν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες από τα νύχια των δουλεμπόρων.
  • Να απαιτήσουμε από την κυβέρνηση την εξασφάλιση της απευθείας μεταφοράς των προσφύγων από τα νησιά στις χώρες τελικού προορισμού τους, με ευθύνη της ΕΕ και του ΟΗΕ.
Όσο καθυστερεί η υλοποίηση αυτού του αιτήματος και οι πρόσφυγες συσσωρεύονται στην Αττική, η Περιφέρεια δεν μπορεί να μένει απαθής. Είναι αναγκαίο, ειδικά τώρα που επιδεινώνονται οι καιρικές συνθήκες,
  • να αναλάβει πρωτοβουλία και σε συνεργασία με τους δήμους
  • να απαιτήσει από την κυβέρνηση να αξιοποιηθούν υπάρχουσες υποδομές, όπως κατασκηνώσεις του Δημοσίου, ξενοδοχεία, παλιά στρατόπεδα.
  • Να εξασφαλιστεί ο αναγκαίος εξοπλισμός και προσωπικό για την απρόσκοπτη λειτουργία τους, όπως επίσης
  • και όλα τα μέσα για την ιατροφαρμακευτική πρόνοια των προσφύγων.
Το Περιφερειακό Συμβούλιο δεν μπορεί να μένει αμέτοχο μπροστά στη δραματική κατάσταση. Οφείλει να πάρει θέση, να συμβάλει στην ανακούφιση αυτών των ανθρώπων και των παιδιών τους που περνούν μια οδύσσεια ρισκάροντας την ίδια τη ζωή τους για να γλιτώσουν από τον πόλεμο και την καταστροφή».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.