Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2015

Λαφαζάνης: Δηλώσεις και διαδηλώσεις του υπερυπουργού, σε θέματα Αγροτικής Παραγωγής και Ενέργειας, τρομάρα του! (Δ΄ και συνεχίζεται)

‒Άντε, ρε μαλάκες γερμανόφιλοι!... Δεν καταλάβατε με ποιον έχετε μπλέξει!
Παναγιώτη μαζί, το δρόμο φωτίζεις εσύ! (Άμα είναι βράχος ο άνθρωπος...)
 

Λαφαζανιά

Ετυμολογία


λαφαζανιά < τουρκική lafazan < περσική لافزن (lāf-zan)

Ουσιαστικό

λαφαζανιά (κυπριακή διάλεκτος) θηλυκό
  1. υπερβολή, σαχλαμάρα 
  2. εξωπραγματικό γεγονός που παρουσιάζει κάποιος ως πραγματικότητα, για να εντυπωσιάσει 

Συγγενικές λέξεις
  • λαφαζάνης
________________
__________________
Από Μποτίλια και
*
Διαλογή από δελτία τύπου ΥΠΕΚΑ του υπερυπουργού Λαφαζάνη
Δ' ΜΕΡΟΣ
11.3.2015 Συνέντευξη Γιάννη Τσιρώνη στην εφημερίδα «Ναυτεμπορική» Πώς θα φέρουμε επενδυτές «γκρεμίζοντας» την Αθήνα Μια Αττική με περισσότερο πράσινο θα γίνει πιο ελκυστική πόλη για τον τουρισμό
«Σύμφωνα με το εισαγωγικό σχόλιο της εφημερίδας ο Αναπληρωτής Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιάννης Τσιρώνης προτείνει «αναδόμηση της Αθήνας από το μηδέν», με στροφή των επενδυτών του realestate από τους αδόμητους στους ήδη δομημένους χώρους, με γκρέμισμα υποβαθμισμένων γειτονιών και εκ νέου κτίσιμο, με χαμηλότερο συντελεστή, μεγαλύτερο ύψος, ελεύθερους χώρους και ενεργειακή υδατική αυτοτέλεια. Επίσης ο Γιάννης Τσιρώνης εξηγεί γιατί χρειάζεται οι επενδυτές να στραφούν στις «πράσινες» επενδύσεις, ουσιαστικά ξαναχτίζοντας τις μεγάλες πόλεις με τη συνήθως άναρχη δόμηση, σημειώνοντας ότι το όφελος θα είναι μεγαλύτερο από ό,τι αν συνεχίσουν να ψάχνουν για αδόμητους χώρους.»
«Από την παρουσία των Πράσινων στην κυβέρνηση μόνο οφέλη μπορούν να προκύψουν στις μεγάλες επενδύσεις
Μια Αττική με περισσότερο πράσινο φαίνεται φαινομενικά ότι μπλοκάρει τις επενδύσεις, αλλά συμβαίνει το αντίθετο. Θα γίνει πολύ πιο ελκυστική η πόλη. Άλλο παράδειγμα: Αυτή τη στιγμή η Αττική είναι υπερδομημένη. Τι συμφέρει, να δομήσουμε κάτι παραπάνω ή να αναδομήσουμε αυτό που ήδη έχουμε και είναι πολύ υποβαθμισμένο; Τι συμφέρει τον κατασκευαστικό τομέα; Να γκρεμίσει υποβαθμισμένες γειτονιές εφαρμόζοντας οργανωμένα προγράμματα και να τις ξαναχτίσει, ίσως με έναν χαμηλότερο συντελεστή, αλλά μεγαλύτερο ύψος και μεγαλύτερους χώρους ανάμεσα, με ενεργειακή και υδατική αυτοτέλεια ή να ψάχνει πού θα βρει άχτιστο οικόπεδο;
Κανείς δεν λέει ότι θα κάνουμε το Ελληνικό δάσος. Ούτε η μελέτη του Πολυτεχνείου το λέει αυτό. Το Ελληνικό έχει δομημένους χώρους που είναι υποαξιοποιημένοι. Θα μπορούσαν δυνητικά αυτοί οι χώροι να αξιοποιηθούν. Η μελέτη του Πολυτεχνείου, η οποία δέχθηκε μεγάλη κριτική -εμείς την έχουμε υποστηρίξει-, αξιοποιεί όλα τα κτίσματα. Μερικά από αυτά είναι εξαιρετικά και μπορούν να ανακατασκευαστούν.
Αν δείτε σοβαρά πολεοδομικά σχέδια της Αθήνας, δεν προβλέπουν κτίσιμο αδόμητων χώρων, αλλά αντίθετα προβλέπουν το «μάζεμα» της πόλης. Η πόλη έχει ξεχειλώσει. Υπάρχουν στο κέντρο της πόλης αριστουργήματα, Πλατεία Βάθης, Πλατεία Αττικής. Εγώ αν ασχολιόμουνα με το realestate, εκεί θα επένδυα, σας το λέω ειλικρινά.
Θέλω να τονίσω πάντως ότι εμείς είμαστε ξεκάθαρα υπέρ των επενδύσεων και θα πρέπει να σας πω ότι οι ανακατασκευές και οι ενεργειακές αναβαθμίσεις μπορεί να αποφέρουν πολύ μεγαλύτερα έσοδα στους επενδυτές.
Δεν νομίζω ότι η κυβέρνηση απορρίπτει τον θεσμό των ΣΔΙΤ. Εμείς ως υπουργείο δεν λέμε ότι δεν θέλουμε κανένα ΣΔΙΤ. Είναι προφανές ότι κάποια έργα θα γίνουν από ιδιώτες»
  • Σχόλιο: Που είναι ο Λαφαζάνης να τραβήξει το αυτί στον υφιστάμενό του Τσιρώνη; Γιατί δεν τον απέλυσε/»παραίτησε»; Να πει σε έντονο ύφος «Το Ελληνικό θα γίνει Πάρκο και όχι τσιμέντο, στον Σύριζα είμαστε κατά των ΣΔΙΤ, κατά των μεγαλοεργολάβων, η κυβέρνησή μας πολεμά τους μεγαλοκαρχαρίες επενδυτές του realestate, Αθήνα πόλη για τους εργαζόμενους και όχι τους τουρίστες». Μήπως δεν διάβασε την συνέντευξη; Μήπως επειδή συμφωνεί και ο Λάφα με τα παραπάνω;
11.3.2015 Συνάντηση Υπουργού ΠΑΠΕΝ Π. Λαφαζάνη, με το Προεδρείο της ΕΒΙΚΕΝ
«Ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης συναντήθηκε, αργά σήμερα το απόγευμα, με το Προεδρείο της Ένωσης Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ).
Στη συνάντηση παρέστησαν ο Γ.Γ Ενέργειας Απ. Αλεξόπουλος, ο Γ.Γ Βιομηχανίας Γ. Τόλιος, καθώς και οι  βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Πετράκος και Ε. Ουζουνίδου. 
Οι εκπρόσωποι της ΕΒΙΚΕΝ επεσήμαναν ότι μεγάλο πρόβλημα γι’ αυτούς αποτελεί το υψηλό ενεργειακό κόστος, που καθιστά μη ανταγωνιστικά τα προϊόντα τους στην αγορά.
 Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης τόνισε ότι το Υπουργείο μελετά τους τρόπους ώστε, στο άμεσο μέλλον, να μειωθούν οι τιμές της ενέργειας για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, ιδιαίτερα τις ενεργοβόρες, με αντιστάθμισμα από τις τελευταίες την ουσιαστική αύξηση των θέσεων εργασίας»
17.3.2015 Υπ. Αν. ΠΑΠΕΝ Γιάννης Τσιρώνης «Οι 104 Επιθεωρητές που καλούνται αυτή τη στιγμή να καλύψουν τις ανάγκες της χώρας για ελέγχους, δεν επαρκούν»
«Ο Γιάννης Τσιρώνης, δεν παρέλειψε να σχολιάσει μετά λύπης ότι σήμερα μόλις 104 Επιθεωρητές πραγματοποιούν ελέγχους σε όλη τη χώρα, ενώ δήλωσε ότι «το κενό που παρατηρείται με φόντο την κατεστραμμένη οικονομία της χώρας μας, θα μπορούσε να καλύψει ένα συμμετοχικό σύστημα με την συμβολή συλλογικοτήτων πολιτών και μερικές εκατοντάδες εθελοντές επιστήμονες - γνώστες του αντικειμένου».
  • Σχόλιο: Καλά ο Τσιρώνης δεν ξέρει ότι είναι υπουργός και κυβέρνηση? Αφού δεν αρκούν οι επιθεωρητές γιατί δεν κάνει προσλήψεις? Ο Λαφαζάνης πάλι δεν έβγαλε άχνα για το γεγονός ότι ο υφιστάμενός του Τσιρώνης προωθεί την τζάμπα-ανασφάλιστη εργασία με τον μανδύα του εθελοντισμού. Πάλι δεν άκουσε τίποτα ο Λάφα? Που είναι να κάνει δηλώση για «προσλήψεις, καταπολέμηση ανεργίας, ισχυρό δημόσιο τομέα που θα κοντρολάρει τα μη υγιή μονοπώλια κλπ»;
17.3.2015 Υπουργός ΠΑΠΕΝ Παναγιώτης Λαφαζάνης Συνέντευξη
ΕΡΩΤΗΣΗ: Σήμερα είχαμε δηλώσεις του Επιτρόπου Ενέργειας της Ε.Ε., ο οποίος είπε ότι σε όλα τα κράτη-μέλη πρέπει να παραμείνουν ανεξάρτητες οι Ρυθμιστικές Αρχές όπως είναι η ΡΑΕ, να προχωρήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις συμπεριλαμβανομένης και της ΔΕΗ, ενώ τάχθηκε και κατά του μονοπωλίου της ΔΕΗ. Τι απαντάτε;
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: «Δεν θέλω να σχολιάσω δηλώσεις του Επιτρόπου της Ε.Ε. Δεν νομίζω ότι θα βοηθούσε να κάνω ένα σχόλιο επ’ αυτών των δηλώσεων. Αυτό που μπορώ να πω όμως και που οφείλω να πω, είναι ότι η πολιτική την οποία εμείς χαράσσουμε με βάση τα ελληνικά συμφέροντα, τα συμφέροντα του ελληνικού λαού, είναι απόλυτα συμβατή με τους ευρωπαϊκούς κανόνες και το ευρωπαϊκό πλαίσιο. (…) Η αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα είναι ήδη ανοικτή, υπάρχουν ιδιωτικές επενδύσεις και κανείς δεν εμποδίζει ιδιώτες επενδυτές να παρέμβουν στην ενεργειακή αγορά.»
  • Σχόλιο: Ο Επίτροπος της ΕΕ «δίνει εντολή» να συνεχιστούν οι ιδιωτικοποιήσεις της ΔΕΗ στην Ελλάδα και ο Λαφαζάνης ως υπερυπουργός κάνει τουμπεκί (αντί να σκίσει τα ρούχα του), προτιμά λέει … να μην σχολιάσει!!! Και τι να σχολιάσει αφού και αυτός με την πολιτική της ΕΕ, την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και τις ιδιωτικές επενδύσεις αλλά με άλλους ιδιώτες…
24.3.2015 Διευκρινήσεις ΥΠΑΠΕΝ για δημοσιεύματα αναφορικά με το γήπεδο της ΑΕΚ
«Η συζήτηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα και είχε σκοπό την ενημέρωση του Υπουργείου επί των θέσεων του Σωματείου, με στόχο την εξεύρεση μιας λύσης μεταξύ του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας και της ΑΕΚ για την κατασκευή του γηπέδου στην Νέα Φιλαδέλφεια χωρίς αντιδράσεις.Το Υπουργείο θα είναι πάντα στην διάθεση του ιστορικού σωματείου της ΑΕΚ για οποιαδήποτε επικοινωνία, για οποιοδήποτε θέμα.»
  • Σχόλιο: Πιο σωστό θα ήταν να γράφειότι ο Λαφαζάνης είναι στην διάθεση του εφοπλιστή Μελλισανίδη της ΠΑΕ ΑΕΚ (όχι σκέτο ΑΕΚ)
30.3.2015 14 Ιουλίου 2015 η νέα καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών για το 2ο Διεθνή Γύρο Παραχώρησης του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στις 20 θαλάσσιες περιοχές στη Δυτική Ελλάδα και Νότια Κρήτη
«Ο Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης, αποφάσισε την παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής προσφορών για το 2ο Διεθνή Γύρο Παραχώρησης του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στις 20 θαλάσσιες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας και Νότιας Κρήτης από 14 Μαΐου, στις 14 Ιουλίου 2015.
Η δίμηνη χρονική παράταση κρίθηκε αναγκαία, προκειμένου να ενισχυθούν οι προσπάθειες και οι ενημερωτικές πρωτοβουλίες του Υπουργείου και της ΕΔΕΥ, με στόχο να καταστεί ακόμα πιο έντονο και πιο ευρύ το ενδιαφέρον χωρών και εταιρειών για την ενεργειακή αξιοποίηση των συγκεκριμένων θαλάσσιων περιοχών.
Στην κατεύθυνση αυτή θα αναληφθούν πρωτοβουλίες ενημέρωσης χωρών και εταιρειών σε ένα πολύ πιο διευρυμένο διεθνές επίπεδο, στο πλαίσιο της ανάπτυξης πολύπλευρων και πολυδιάσταστων διεθνών ενεργειακών σχέσεων της χώρας μας.»
  • Σχόλιο: Ο Λαφαζάνης που δεν «ξεπουλάει τον ορυκτό πλούτο σε ξένους επενδυτές διότι είναι περιουσία του ελληνικού λαού» , παρατείνει 2 μήνες τον διεθνή διαγωνισμό έτσι ώστε να μπορέσουν και περισσότεροι ξένοι επενδυτές να εοενδύσουνστον δημόσιο ορυκτό πλούτο κλπ κλπ.
31.3.2015 Η εισαγωγική ομιλία του υπουργού ΠΑΠΕΝ Π. Λαφαζάνη στη σημερινή συνέντευξη Τύπου με θέμα τα αποτελέσματα της επίσκεψής του στη Μόσχα
«Είχαμε πολύ εποικοδομητικές και κυρίως ουσιαστικές συζητήσεις με αξιωματούχους στη Μόσχα και ιδιαίτερα με τον κ. Μίλερ επικεφαλής της κρατικής Gazprom και πρώτα απ’ όλα με τον κ. Νόβακ, Υπ. Ενέργειας της Ρωσίας, όπου συζητήσαμε τις ενεργειακές σχέσεις και τα ενεργειακά προβλήματα της περιοχής μας και της Ευρώπης. Το πρώτο θέμα που θέσαμε είναι τη συμμετοχή Ρώσικων εταιρειών στους διαγωνισμούς για τα 20 θαλάσσια οικόπεδα στη Δυτική Ελλάδα και τη Νότιο Κρήτη.Είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω ότι στους διαγωνισμούς θα συμμετάσχουν μεγάλες ρωσικές εταιρείες διευρύνοντας έτσι σημαντικά το διεθνές βάθος του ενδιαφέροντος και των συμμετοχών.»«Εμείς δεν πρόκειται να απεμπολίσουμε αυτό το δικαίωμά μας, να ασκούμε -εντός του κοινοτικού πλαισίου- εθνικές ενεργειακές πολιτικές»
ΕΡΩΤΗΣΗ: Ο εταίρος της Κυβέρνησης ο κ. Καμμένος, στο ταξίδι του στις ΗΠΑ έθεσε το θέμα συνεκμετάλλευσης των πετρελαϊκών κοιτασμάτων και των Υδρογονανθράκων του Αιγαίου, με ένα ποσοστό 70-30 προς τις Ηνωμένες Πολιτείες. Θέτετε κι εσείς το θέμα συνεκμετάλλευσης των κοιτασμάτων του Αιγαίου προς την Ρωσική πλευρά ;
ΠΑΝ. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Ακούστε. Δεν σχολιάζω δηλώσεις συναδέλφων μου στη Κυβέρνηση. Δεν νομίζω ότι είναι σκόπιμο να κάνω εγώ αυτά τα σχόλια»
  • Σχόλιο: Τουμπεκί ο Λαφαζάνης για συνεκμετάλλευση υδρογονανθράκων Αιγαίου με ΗΠΑ. Αλλά χαρές και πανηγύρια για ξεπούλημα ορυκτού πλούτου σε ρωσικά μονοπώλια.
«Ξέρετε ότι απ’ την προηγούμενη Κυβέρνηση έχει ξεκινήσει ένας διαγωνισμός για εξόρυξη υδρογονανθράκων σε 20 θαλάσσια κοιτάσματα στη χώρα μας. Εμείς αυτόν τον διαγωνισμό δεν τον αλλάζουμε, δεν τροποποιούμε τους κανόνες του»
  • Σχόλιο: Ο Λαφαζάνης άξιος συνεχιστής της πολιτικής των προηγούμενων κυβερνήσεων.
2.4.2015 Υπ. Αν. ΠΑΠΕΝ Γιάννης Τσιρώνης «Θα είμαι κι εγώ απλός εθελοντής, στον καθαρισμό του δάσους στις 26 Απριλίου για το Let'sdoitGreece»
«Μια ομάδα νέων από την εθελοντική εκστρατεία Let'sdoitGreece επισκέφθηκε σήμερα το γραφείο του Υπουργού Αναπληρωτή Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιάννη Τσιρώνη, προκειμένου να τον ενημερώσει για την πανελλαδική εξόρμηση καθαρισμού ολόκληρης της χώρας που έχει προγραμματιστεί για τις 26 Απριλίου, αλλά και να του απευθύνει κάλεσμα εθελοντικής συμμετοχής.
Ο Υπ. Αν. ΠΑΠΕΝ δέχθηκε με χαρά την πρόσκληση και εξέφρασε την ελπίδα ο εθελοντισμός να αποκτήσει και πάλι την έννοια που είχε παραδοσιακά στην ελληνική κοινωνία.
«Στις 26 Απριλίου ετοιμαζόμαστε να ενώσουμε όλη την Ελλάδα με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος», δήλωσε ένας από τους εθελοντές που επισκέφθηκαν τον Γιάννη Τσιρώνη. «Θα βγούμε όλοι από τα σπίτια μας: εθελοντές μεμονωμένοι, ομάδες, περιβαλλοντικοί σύλλογοι, σχολεία και άλλοι φορείς, σε μια προσπάθεια να καθαρίσουμε και να ομορφύνουμε όλη την Ελλάδα σε μια μέρα.»
  • Σχόλιο: Πάλι τζάμπα και ανασφάλιστη εργασία μέσω εθελοντισμού από το ΥΠΑΠΕΝ και ο Λαφαζάνης ως υπερυπουργός ΥΠΑΠΕΝ δεν έβγαλε άχνα…
4.4.2015 Συνέντευξη Υπουργού ΠΑΠΕΝ, Παναγιώτη Λαφαζάνη,
στην εφημερίδα «Αγορά» και τον Δημήτρη Αλειφερόπουλο
«ΕΡΩΤΗΣΗ: Η πρόταση με τα μέτρα και τις μεταρρυθμίσεις που συζητά η κυβέρνηση με τους θεσμούς σας βρίσκει σύμφωνο; Υπάρχουν ασάφειες σε ζητήματα όπως τα εργασιακά το ασφαλιστικό κ.α. που προεκλογικά αποτελούσαν κόκκινες γραμμές;
ΠΑΝ. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Δεν είναι ώρα για προσωπικές απόψεις και τη διατύπωση δημόσιων κριτικών…»
  • Σχόλιο: Ο Λαφαζάνης δεν κριτικάρει τον Τσίπρα για τα μέτρα που προτείνει η συγκυβέρνηση στην τρόικα…Τόσο αντιμνημονιακός ο Λάφα που λέει ότι δεν είναι ώρα για κριτική στο πρόπλασμα/έμβρυο του Μνημονίου 3…..
5.4.2015 Συνάντηση του υπουργού ΠΑΠΕΝ, Παναγιώτη Λαφαζάνη,με αντιπροσωπεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Μετάλλου (ΠΟΕΜ)
«Ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, συναντήθηκε σήμερα με αντιπροσωπεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Μετάλλου (ΠΟΕΜ), με επικεφαλής τον πρόεδρό της Γιάννη Στεφανόπουλο. Στη συνάντηση από πλευράς υπουργείου συμμετείχαν ο Γ.Γ. Βιομηχανίας Γιάννης Τόλιος και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες, ενώ από πλευράς εργαζομένων οι: Κατερίνα Ρούμπου, αντιπρόεδρος ΠΟΕΜ, Μάρκος Κοντιζάς, Γ. Γραμματέας ΠΟΕΜ, Γιώργος Γάκης, πρόεδρος σωματείου εργατοϋπαλλήλων ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗΣ, Αντώνης Γιούργης πρόεδρος σωματείου στη «Χαλυβουργία Ελλάδος» στον Ασπρόπυργο, Θόδωρος Γκλαβίνης, πρόεδρος σωματείου στη «Χαλυβουργία Ελλάδος» στο Βόλο, Κώστας Κατέμης, πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Κορίνθου, Κατερίνα Τσιριγώτη, πρόεδρος σωματείου εργαζομένων LANDIS Κορίνθου, Νίκος Χαλιμούρδος, πρόεδρος σωματείου εργαζομένων στη Schneider Electric, Σωφρόνιος Ζαφειριάδης, αντιπρόεδρος σωματείου «Ο Χάλυψ» στη Hellenic Steel κ.ά.
Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων έθιξαν τα οξυμμένα προβλήματα του κλάδου του μετάλλου με αιχμή τη συρρίκνωσή του, που συνοδεύεται από απώλειες θέσεων εργασίας με απολύσεις και «εθελούσιες εξόδους», που ισοδυναμούν με απολύσεις. Ανέφεραν το πρόσφατο παράδειγμα της «Χαλυβουργικής», που τους ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου 100 εργαζομένων. Σύμφωνα με τους εργαζόμενους το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ελληνική χαλυβουργία είναι το υψηλό κόστος ενέργειας. Για το λόγο αυτό ζήτησαν από το υπουργείο να εξετάσει το μέτρο της «διακοψιμότητας» για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες (δηλαδή συμβάσεις μειωμένης τιμής ηλεκτρικού ρεύματος, όταν υπάρχει περίσσευμα στο σύστημα, όπως π.χ. τις νυχτερινές ώρες και τα Σαββατοκύριακα). Επίσης ζήτησαν να μην αντιμετωπίζονται δυσμενώς από την πολιτεία και ειδικότερα από το καθεστώς προμηθειών της ΔΕΗ, βιομηχανίες που λειτουργούν στην Ελλάδα και παράγουν προϊόντα που βρίσκονται στην αιχμή της τεχνολογίας, όπως μετασχηματιστές, «έξυπνοι μετρητές» κ.λπ.
Ο υπουργός ΠΑΠΕΝ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, τόνισε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη από το υπουργείο η εκπόνηση ενός συνολικού σχεδιασμού με στόχο την ουσιαστική μείωση των τιμών ενέργειας για όλους τους καταναλωτές, πρώτα απ’ όλα για τα πιο αδύνατα οικονομικά νοικοκυριά, αλλά και ειδικότερα για τη βιομηχανία, ενώ πρόσθεσε ότι τον Απρίλιο θα ανακοινωθούν μειώσεις κατά 15%, περίπου, στην τιμή του φυσικού αερίου. Όσον αφορά το μέτρο της «διακοψιμότητας» είπε ότι αυτό θα εξεταστεί πολύ σύντομα σε ειδική σύσκεψη με όλους τους ενδιαφερόμενους.
Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης χαρακτήρισε απαράδεκτη την ανακοίνωση της «Χαλυβουργικής», η οποία μάλιστα έγινε αιφνιδιαστικά και λίγες μέρες πριν το Πάσχα για πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου 100 εργαζομένων. Ο υπουργός ΠΑΠΕΝ δήλωσε ότι θα αναλάβει πρωτοβουλία να καλέσει αμέσως τη Διοίκηση της επιχείρησης σε συνάντηση, η οποία θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 6 Απριλίου 2015, σε μια προσπάθεια να μην εφαρμοστεί το πρόγραμμα αυτό, το οποίο ισοδυναμεί ουσιαστικά με πρόγραμμα απολύσεων.
Τέλος, δήλωσε ότι θα αναλάβει πρωτοβουλίες ώστε σε κάθε περίπτωση να μην αντιμετωπίζονται δυσμενώς σε διαγωνισμούς των δημόσιων φορέων και ειδικότερα της ενέργειας, επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και παράγουν προϊόντα που τηρούν όλες τις σύγχρονες διεθνείς προδιαγραφές.»
  • Σχόλιο: ο Λάφα τα συμφωνεί με τους εργατοπατέρες εργοδοτικούς της ΠΟΕΜ
Συνεχίζεται

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.