Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2015

Με το αίμα του γιου μου βαμμένα τα χέρια του Μιχαλολιάκου

Συγκλόνισε η κατάθεση του πατέρα του δολοφονημένου Παύλου Φύσσα.
Η δίκη της Χρυσής Αυγής συνεχίζεται την Παρασκευή με την μητέρα και την αδελφή του.
της Κατερίνας Κατή
29 Σεπ. 15 (08:32) | upd: 29 Σεπ. 15 (14:53)
Ολοκληρώθηκε η κατάθεση του Παναγιώτη Φύσσα, στη δίκη της Χρυσής Αυγής, με τη φράση του να ξεχωρίζει: "Τα χέρια του Μιχαλολιάκου είναι βαμμένα με το αίμα του γιού μου". Ο πατέρας του δολοφονημένου μουσικού, Παύλου Φύσσα, πέντε μήνες από την έναρξη της δίκης κι ενώ δεν έχει απουσιάσει ούτε μια ημέρα από το ακροατήριο περιμένοντας υπομονετικά να έρθει η ώρα να καταθέσει, ανέβηκε την Τρίτη στο βήμα του μάρτυρα. Η δίκη θα συνεχιστεί την Παρασκευή με την κατάθεση της αδελφής και της μητέρας  του θύματος, η οποία βγαίνοντας από την αίθουσα, αφού ολοκλήρωθηκε η διαδικασία φώναξε: "120 δολοφόνοι εδώ μέσα και 6% απ' έξω". 
"Είμαι ο Παναγιώτη Φύσσας πατέρας του δολοφονημένου Παύλου Φύσσα", ήταν τα πρώτα λόγια του. "Το παιδί μου έφυγε αμέσως, το χτύπημα ήταν πολύ επαγγελματικό μου είπαν στο νοσοκομείο, το έστριψε μέσα του ο δολοφόνος", είπε με ραγισμένη φωνή περιγράφοντας τις χειρότερες στιγμές στη ζωή του: Τη νύχτα της δολοφονίας του 34χρονου γιου του από τον χρυσαυγίτη, Γ. Ρουπακιά.

"Αυτή η οργάνωση -συνέχισε τη συγκλονιστική του κατάθεση- κλείνει στα στόματα στις αντίθετες φωνές κι ο γιός μου με τα τραγούδια του μιλούσε κατά του φασισμού, έκανε συναυλίες, μάζευε λεφτά για φτωχούς και μετανάστες".
"Τον δολοφόνησε ο επαγγελματίας δολοφόνος Ρουπακιάς. Δεν το έκανε μόνος, εντολή πήρε από τους ανώτερους. Έτσι γίνεται σε αυτή την οργάνωση", είπε για τον δράστη της δολοφονίας του Παύλου, ο πατέρας του.
Πρόεδρος: Για το τι έγινε εκείνο το βράδυ τι ξέρετε;
Φύσσας: Με ρώτησε για το παιχνίδι αν θα το βλέπαμε μαζί κι αφού του είπα όχι, πήγε στην καφετέρια στην Αμφιάλη, 200-300 μέτρα από το σπίτι μας. Με πήρε στο τηλέφωνο και μου το είπε, ήταν η τελευταία φορά που μιλήσαμε.
 Με πήρε ο αδερφός μου «τρέχα στην Τσαλδάρη, έχουν μαχαιρώσει το παιδί». Όταν έφτασα είχε πολλή κίνηση, άκουγα σειρήνες, πλησιάζω και βλέπω τη Χρύσα τη φίλη του γιού μου στο πεζοδρόμιο του μαγαζιού κι ο Παύλος με τα πόδια γυρισμένα. Ήταν επίθεση από την Χρυσή Αυγή γιατί τα τραγούδια του τους ενοχλούσαν.
Πρόεδρος: Πώς το ξέρετε ότι ενοχλούσαν;
Φύσσας: Όταν λες κάποιον φασίστα δεν θα ενοχληθεί; Όταν έφτασα δεν είδα πολλά αίματα, φώναξα δυνατά τρεις φορές το όνομά του... Εκείνη την ώρα έρχεται ένας αστυνομικός και από πίσω ασθενοφόρο. Ακούω τη Χρύσα, την κοπέλα του Παύλου, να λέει: 'Ρε καθίκι, τώρα έρχεσαι να βοηθήσεις; Όταν σε φώναζα εγώ σου έλεγα πήγαινε και δεν πήγαινες... Είσαι αστυνομικός'... Εγώ ακολούθησα το ασθενοφόρο. Όταν φτάσαμε στο Κρατικό ρώτησα τον οδηγό «πες μου μη μου κρύβεις πώς ειναι το παιδί μου, θα συνέρθει;» Δεν ήθελε να μου πει, δεν πρόσεξα μου είπε. Μου λέει θα σου πει ο γιατρός... Μπαίνοντας μέσα ρωτάω τον γιατρό και μου λέει το παιδί σου έφυγε... Ήταν πολύ επαγγελματικό το χτύπημα, δεν πρόλαβαν να κάνουν τίποτε. Ρωτούσα το παιδί μου το ίδιο, τον Παύλο, πώς να το πω στη μάνα του... Ρώτησα τη Χρύσα τι συνέβη... Μου είπε ότι καθόντουσαν με την παρέα του Παύλου βλέποντας την μπάλα, βγήκαν έξω όταν μια ομάδα γύρω στα 60 άτομα έλεγε υβριστικά συνθήματα εναντίον τους... Δεν ήξεραν γιατί τους έβριζαν. Πήγε ένα άτομο και τους είπε μην ανησυχείτε, θα τους μιλήσω εγώ και θα φύγουν... Η αστυνομία ήταν εκεί δίπλα στους χρυσαυγίτες, γύρω στα έξι άτομα...τους είδα στο βίντεο.
Πρόεδρος: Τι σας είπε η Χρύσα ότι έκαναν οι αστυνομικοί;
Φύσσας: Επιμένω για την αστυνομία, γιατί δεν πήγε με τα παιδιά να τα προστατεύσει και ήταν με τους πολλούς. Είκοσι από τους χρυσαυγίτες ξέκοψαν κι άρχισαν να κυνηγάνε τα δικά μας παιδιά... Οι άλλοι έτρεξαν, ο Παύλος σταμάτησε και τον πρόλαβαν κι άλλα δυάδες τριάδες έκαναν επιθέσεις στον Παύλο.
 Τον στρίμωξαν και τότε εμφανίστηκε ο επαγγελματίας δολοφόνος Ρουπακιάς. Τον είδα στο βίντεο να τον παρατηρεί από μακριά... Ήταν μελετημένη η κίνηση του. Άκουσα να λένε ότι αφού τον μαχαίρωσε, το έστριψε κιόλας το μαχαίρι. Μου είπε ο γιατρός ότι ήταν χτύπημα επαγγελματικό, γι' αυτό και δεν είδα αίματα στο πεζοδρόμιο, το έστριψε επαγγελματικά μέσα του το μαχαίρι... Ο Παύλος άντεξε γύρω στα 4 λεπτά και υπέδειξε τον δολοφόνο του, σήκωσε τη φανέλα, έδειξε τα τραύματα του και τον έπιασε τον Ρουπακιά μια κοπέλα αστυνομικός. Στο τμήμα που τον πήγαν είπε ότι αυτός κινδύνευε από τα παιδιά.
Ένας μάρτυρας που δεν θέλει να έρθει γιατί φοβάται, μου είπε ότι όταν πλησίαζε ο Ρουπαικάς κάποιος είπε «ήρθε ο δικός μας». Οι δε αστυνομικοί αντί να πιάνουν αυτούς, έπιαναν τα παιδιά μας... Προφανώς ο Ρουπακιάς πολύ πριν τον φόνο είχε μιλήσει με τον Παύλο. Είχε ρωτήσει πού ήταν η καφετέρια.
 Τελευταία στιγμή του φώναξε του Ρουπακιά ο γιός μου: Πού πάς ρε, με μαχαίρωσες και φεύγεις;
Πρόεδρος: Μήπως είχαν ποτέ πριν συναντηθεί στην ναυπηγοεπισκευαστική στο Πέραμα;
Φύσσας: Δε νομίζω.
Πρόεδρος: Οι γιατροί πώς περιέγραψαν τις τρεις μαχαιριές που δέχτηκε ο γιος σας;
Φύσσας: Εμένα μου είπαν ότι ήταν τόσο επαγγελματικά τα χτυπήματα που σε λίγα λεπτά θα έφευγε, ακόμα κι αν ήταν εκεί το ασθενοφόρο. Κι εγώ όταν πήγα εκεί και του φώναζα ήδη το παιδί μου είχε φύγει... Εγώ δεν ήθελα να το πιστέψω γιατί δεν είχα δει τα αίματα. Το έστριψε το μαχαίρι για να χυθεί το αίμα μέσα και να φύγει αμέσως ...
Σε ερώτηση της προέδρου για το κίνητρο της δολοφονίας απάντησε ξεκάθαρα: "Όταν βρίζεις κάποιους και εσύ είσαι ο ελληναράς να σώσεις την πατρίδα, γιατί αυτό το στυλάκι είχε ο Ρουπακιάς, πιστεύει ότι οι "κακοί" πρέπει να φύγουν. Νομίζει ότι έχει κάνει κάποιο κατόρθωμα".
Πρόεδρος: Από μόνος του το αποφάσισε να πάει να δολοφονήσει;
Φύσσας: Αυτή η οργάνωση συνεννοείται με τα τηλέφωνα... Ειδοποιούνται μεταξύ τους. Από τους ανωτέρους προφανώς. Δεν το έκανε μόνος. Εντολή πήρε...
Απαντώντας στις ερωτήσεις του Προέδρου του Δικαστηρίου, είπε μεταξύ άλλων:
Πρόεδρος: Ξέρετε και για άλλες αξιόποινες συμπεριφορές ατόμων που συνδέονται με την Χρυσή Αυγή;
Φύσσας: Ακόμα κι εδώ δεν είχαν χτυπήσει δύο μάρτυρες μας;
Πρόεδρος: Η κατηγορία μιλάει για οργάνωση και σχέδιο.
Φύσσας:
 Ο τρόπος που μαζεύτηκαν κι επιτέθηκαν αυτό δείχνει... Έχω ακούσει και για την επίθεση στο ΠΑΜΕ στο Πέραμα και για άλλες επιθέσεις.
Πρόεδρος: Ξέρετε για διευθύνοντες της οργάνωσης;
Φύσσας: Ξέρω τις κεφαλές... Μιχαλολιάκο, Κασιδιάρη... κι από κάτω Πατέλης κι άλλοι...
  «Τα χέρια του Μιχαλολιάκου είναι βαμμένα με το αίμα του γιού μου».
Ο πατέρας του Παύλου Φύσσα ήταν κατηγορηματικός: Ο Ρουπακιάς πήγε για να σκοτώσει, η δολοφονία του Παύλου ήταν προσχεδιασμένη. 
Πολιτική αγωγή : Η ιεραρχία της Χρυσής Αυγής είναι άσχετη με το φόνο ;
Φύσσας: Οχι βέβαια, οι από κάτω παίρνουν εντολές

Πρόεδρος:
 Ποιον εννοείται;
Φύσσας: τον Μιχαλολιάκο είναι τα χέρια του βαμμένα με το αίμα του γιού μου
Εισαγγελέας: Είχε δεχτεί απειλές για τα τραγούδια και τις ιδέες του;
Φύσσας: Απ΄ ότι ξέρω όχι
Εισαγγελέας: Γνωρίζετε αν έγινε κάποιο επεισόδιο μέσα στην καφετέρια ;
Φύσσας: Απ΄ ότι ξέρω όχι
Εισαγγελέας: Τότε πως δικαιολογείτε την παρουσία έξω τόσων ατόμων;
Φύσσας: όπως είπα ενοχλούσαν τα τραγούδια του.
Εισαγγελέας: Είχε εντολή ο Ρουπακιάς να σκοτώσει τον γιο σας ;
Φύσσας: Απ΄ ότι ξέρω ο Ρουπακιάς στις 11.30 πήρε τηλέφωνο από τον Πατέλη τον πυρηνάρχη της Νίκαιας που του είπε τώρα πάτε εκεί.
Εισαγγελέας: Τι να κάνει; να σκοτώσει ή να ηρεμήσει τα πράγματα;
 Φύσσας: Να κάνει το προφανές.
Δόθηκε εντολή για τη δολοφονία
Πολιτική αγωγή: Ο γιος σας στην περιοχή της Νίκαιας είχε κάνει συναυλίες;
Φύσσας: Δεν ξέρω για τη Νίκαια. Είχε βγάλει CD με τα τραγούδια του,τα έπαιζαν σε μαγαζιά

Πολιτική αγωγή: Ενοχλούσαν κάποιους τα αντιφασιστικά του μηνύματα;
Φύσσας: Ναι αλλά αυτός δεν είναι λόγος για να σκοτώσεις κάποιον .
Πολιτική Αγωγή: Ακούσατε ότι το αυτοκίνητο με το Ρουπακιά είχε μέσα κι άλλα άτομα;
Φύσσας: Ναι ,άκουσα.
Πολιτική αγωγή: Η κοπέλα του γιατί δεν πήγαινε στο αστυνομικό τμήμα να καταθέσει;
Φύσσας: Εδειχνε να φοβάται...Θέλει κι ερώτημα το γιατί;
Πολιτική αγωγή: Είπατε ότι η ΧΑ λειτουργούσε ιεραρχικά .Τα στοιχεία που πληροφορηθήκατε θεωρείτε ότι η ιεραρχία είναι άσχετη με το φόνο; 
Φύσσας: Οχι βέβαια, για να σηκωθούν και από την καρέκλα έπαιρναν εντολή.
Πολιτική αγωγή: Το Ρουπακιά τον έχετε δει σε φωτογραφίες να χαιρετά ναζιστικά;
Φύσσας: Ναι
Πολιτική αγωγή: Πως κινητοποιήθηκε η ομάδα της Νίκαιας; και εμφανίστηκαν οι εξήντα; 
Φύσσας: Με τηλέφωνα. Πήραν εντολή από τον ανώτερο τους.
Η πολιτική ευθύνη και η εκπαίδευση του Ρουπακιά 
Πολιτική αγωγή: Ως πατέρα του δολοφονημένου Παύλου σας γαλήνεψε καθόλου η ανάληψη της πολιτικής ευθύνης από κάποιον ; δεν λέω ποιος...
Φύσσας: Οχι βέβαια
Πολιτική αγωγή: Πως μπορούσε να καταφέρει τέτοιου είδους καίρια χτυπήματα ο Ρουπακιάς ;
Φύσσας: Χρειάζεται εκπαίδευση...΄'έχω δει φωτογραφίες που τους εκπαίδευαν. Η αστυνομία όμως τότε θεώρησε σωστό στην αρχή να πιάσει τους φίλους του Παύλου.
Ένα μόλις βήμα πίσω του, στο εδώλιο του κατηγορουμένου, βρίσκεται ο χρυσαυγίτης Γ. Ρουπακιάς, που έχει ομολογήσει τη δολοφονία του αντιφασίστα μουσικού, πριν από δύο χρόνια στο Κερατσίνι.
Πατέρας Φύσσα σε συνηγόρους υπεράσπισης: Δε με σέβεστε 
Ένταση προκλήθηκε στο ακροατήριο όταν συνήγορος υπεράσπισης, εξετάζοντας τον πατέρα Φύσσα ανέφερε ότι τα τραγούδια του γιού του δεν ήταν αντιφασιστικά για να καταδείξει ότι δεν υπηρχε λόγος να στοχοποιηθεί από χρυσαυγίτες. Φίλοι και συγγενείς του δολοφονημένου μουσικού θεωρώντας ότι παραποιείται η έννοια των στίχων του βγήκαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας από το ακροατήριο. 
Νωρίτερα άλλη συνήγορος ανέφερε ότι σέβεται τον πόνο του πατέρα για να κατακεραυνωθεί από τον μάρτυρα : " Μην υποκρίνεστε , αν σεβόσαστε τον πόνο μου δεν θα ήσαστε εδώ  τώρα".
Πρόεδρος : Οι δικηγόροι κάνουν τη δουλειά τους.
Συνήγορος :  Γνωρίζατε ή υποθέτατε ότι τα τραγούδια του ενοχλούσαν την ΧΑ;
Φύσσας: Το υποθέτω.
Συνήγορος : Στην καθημερινότητά του ο γιος σας επαιρνε μετρα αυτοπροσταςίας;
Φύσσας: Οχι.
Συνηγορος : Με κάθε σεβασμό...
Φύσσας: Αρχίσαμε τις ειρωνείες.
Συνήγορος : Πως ειδοποιήθηκαν τα μέλη της ΧΑ για να συναντηθούν εκεί. Ξερετε αν αυτή την  ειδοποίηση την πήρε κι ο Ρουπακιάς;
Φυσσας: Εγώ ξέρω ότι υπήρχε ένα γραπτό μήνυμα " τώρα".
Συνήγορος : Δεν το είχε πάρει ο Ρουπακιάς.
Φωνές από το ακροατήριο : "Ψέματα".
Συνήγορος : Γιατί οι φίλοι του έφυγαν κι άφησαν τον Παύλο απροστατευτο;
Φύσσας: Οταν τους επιτίθενται...για να σωθούν.
Συνήγορος : Γιατί δεν ζητήσατε από τον γιατρό στο νοσοκομείο που σας είπε ότι το χτύπημα ήταν επαγγελματικό να έρθει να καταθέσει εδώ;
Φύσσας: Δεν το σκέφτηκα.
Συνήγορος : Επιρρίπτετε ευθυνες στο ΕΚΑΒ για την κατάληξη του γιού σας ;
Πρόεδρος: Αλλοι είναι αρμόδιοι να μας απαντήσουν για το αν ο θάνατος ήταν ακαριαίος.
Φύσσας : Μπορώ να απαντήσω κι εγω όταν πήγα εκεί ο Παύλος ήταν παγωμένος ...ήλπιζα μήπως μπορούσα να τον επαναφέρω .
Συνήγορος : Μας είπατε έστρεψε το μαχαίρι για να μην βγεί πολύ αίμα,.πως το εξηγείτε έτσι δεν ελευθερώνεται πιο πολύ το αίμα;
Φύσσας: Ήταν πεταλούδα...
Πρόεδρος: Γιατρός μπορέι να μας απαντήσει σε αυτό.
Φύσσας : Προσπαθείς να μας πεις ότι ευθύνεται το ασθενοφόρο;
Συνήγορος : Μήπως αυτό λέχτηκε για να καλυφθούν οι ευθύνες του ΕΚΑΒ για την καθυστέρηση; Ο γιατρός μίλησε ελαφρά την καρδία για το στρίψιμο του μαχαιριού.
Διαμαρτυρίες από το ακροατήριο : Να μάθετε επαγγελματικά και τους άλλους να το κάνουν αυτό.
 Σημειώνεται ότι  οι συνήγοροι των κατηγορούμενων πρώην και νυν βουλευτών της ΧΑ δεν υπέβαλλαν καμμία ερώτηςη στον μάρτυρα.
 Μάλιστα κάποιοι συνήγοροι όταν ρωτήθηκαν αν θέλουν να υποβάλλουν ερώτηση απάντησαν " δεν υπάρχει λόγος" προφανώς για να καταδείξουν ότι δεν αφορά τους πελάτες τους η δολοφονία του Παύλου Φύσσα.
"Να ληφθεί υπόψιν η δήλωση Μιχαλολιάκου"
Να αξιολογήσει το δικαστήριο την δήλωση Μιχαλολιάκου για ανάληψη της πολιτικής ευθύνης για την ανθρωποκτονία του Παύλου Φύσσα, ζητούν οι συνήγοροι των θυμάτων στη δίκη της Χρυσής Αυγής. 
Το έγγραφο αίτημα των συνηγόρων πολιτικής αγωγής αναφέρει : "Η δήλωση του κατηγορούμενου και αρχηγού της εγκληματικής οργάνωσης Χ.Α., Ν. Μιχαλολιάκου, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στις 17.9.201 ότι η ΧΑ αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη της ανθρωποκτονίας του Π. Φύσσα, σχετίζεται με την εκδικαζόμενη υπόθεση και πρέπει να ληφθεί υπόψη και να αξιολογηθεί δικαστικά. Επειδή δεν υπέπεσε μέχρι τώρα στην αντίληψή μας αυτεπάγγελτη αναζήτηση του υλικού της συνέντευξης εκ μέρους του δικαστηρίου και της εισαγγελίας, ζητάμε να παραγγελθεί το CD από τον σταθμό Real FM,  ώστε να συμπεριληφθεί στα αναγνωστέα της δικογραφίας".

Αρνούνται τις κατηγορίες
Νωρίτερα δόθηκε ο λόγος στους κατηγορουμένους να τοποθετηθούν για την κατηγορία που τους αποδίδεται.
Όλοι οι παρόντες αρνήθηκαν τις κατηγορίες που αντιμετωπίζουν. Μόνο ο Γ. Ρουπακιάς σηκώθηκε από το εδώλιο και είπε: «Δέχομαι την ανθρωποκτονία και αρνούμαι την εγκληματική οργάνωση».
Τη θέση Ρουπακιά προσπάθησε να... λειάνει ο συνήγορός του για να διευκρινίσει «ένοχος για ανθρωποκτονία αλλά από αμέλεια» προκαλώντας την έντονη αντίδραση του ακροατηρίου.
Έτερος κατηγορούμενος ο Χρήστος Στεργιόπουλος (κατηγορείται στην υπόθεση της δολοφονίας του Πακιστανού εργάτη Σαρζάτ Λουκμάν) ζήτησε μέσω του συνηγόρου του να του δοθεί ο λόγος για να εισφέρει στοιχεία για την υπόθεση. Η πρόεδρος του δικαστηρίου αρνήθηκε να δεχθεί τοποθέτηση του κατηγορουμένου μέσω του συνηγόρου.
Πέντε μήνες από την έναρξη της δίκης
Η  κατάθεση του Παναγιώτη Φύσσα, πατέρα του μουσικού Παύλου Φύσσα που πριν από δύο χρόνια δολοφονήθηκε εν ψυχρώ στο Κερατσίνι από τον χρυσαυγίτη , Γ. Ρουπακιά, και στάθηκε η τραγική αφορμή για την παρέμβαση της Δικαιοσύνης στα «έργα και τις ημέρες» της Χρυσής Αυγής.
Πέντε μήνες από την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας, η οποία αναλώθηκε με την ανάπτυξη ενστάσεων και διαδικαστικών θεμάτων, κι ενώ η κατηγορούμενη ηγετική ομάδα της Χ.Α. απουσιάζει από τα εδώλια, ο Παναγιώτης Φύσσας, θα λάβει, εκτός απροόπτου, θέση στο βήμα του πρώτου και βασικού μάρτυρα κατηγορίας.
Η δολοφονία του 34χρονου γιου του αποτελεί την πρώτη εγκληματική πράξη του βαρύτατου κατηγορητηρίου με την διερεύνηση της οποίας το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων εισέρχεται πλέον στην ουσία της υπόθεσης, έστω και μεγάλη καθυστέρηση εξαιτίας και της αδυναμίας του δικαστηρίου να συνεδριάζει καθημερινά στην "προβληματική" δικαστική αίθουσα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού.
Οι "καθυστερήσεις" οι οποίες "έπαιζαν" η μια μετά την άλλη υπό την μορφή ενστάσεων, που υποβάλλονταν από πλευράς κατηγορουμένων, οι οποίοι έκαναν χρήση δικαιωμάτων που παρέχει ο νόμος, οδήγησαν στην τελευταία συνεδρίαση του δικαστηρίου, στην έκρηξη του πατέρα του Παύλου Φύσσα.
Ήταν λίγες ημέρες πριν την μαύρη επέτειο της δολοφονίας του παιδιού του όταν ο Παύλος Φύσσας, μετά τη λήξη της προηγούμενης συνεδρίασης, όπου αδίκως περίμενε την έναρξη της κατάθεσης του, ξέσπασε καταγγέλλοντας μεθοδευμένες καθυστερήσεις εξαιτίας και του γεγονότος των επερχόμενων -τότε- βουλευτικών εκλογών.
Είχε δηλώσει τότε ο Παναγιώτης Φύσσας:
"Μετά από πολλές συνεδριάσεις του δικαστηρίου, μεθοδευμένες καθυστερήσεις από την πλευρά των κατηγορουμένων και προσχηματικά αιτήματα, έφτασε η στιγμή που ως πρώτος μάρτυρας θα καταθέσω όσα γνωρίζω για την τελευταία νύχτα του παιδιού μου αλλά και ό,τι άλλο αφορά την υπόθεση αυτή. Είναι ξεκάθαρο ότι η φωνή μου, αλλά και των άλλων μαρτύρων, ενοχλεί και θα ενοχλήσει τους κατηγορούμενους, και όχι μόνο, και για τον λόγο αυτό επιχείρησαν για μία ακόμα φορά με αίτημά τους να μεταθέσουν την κατάθεσή μου για ημερομηνία μετά τις εκλογές, οι ίδιοι που πριν ανυπομονούσαν, δήθεν, να ξεκινήσει η δίκη. Τώρα ευθέως υποστήριξαν ότι η «συνέχιση» της δίκης θα βλάψει την προεκλογική εκστρατεία και τα ποσοστά του κόμματός τους. Όμως η αλήθεια έχει τίμημα που κάποτε πρέπει να πληρωθεί. Μετά από 4 μήνες που η οικογένειά μου και εγώ ξαναζούμε καθημερινά τη μοιραία νύχτα, αντικρίζοντας τα πρόσωπα όσων από τους δολοφόνους του Παύλου εμφανίζονται και τις προκλήσεις τους, περιμένουμε η ελληνική δικαιοσύνη να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, τιμώντας την μνήμη του παιδιού μου αλλά και των άλλων θυμάτων της Χρυσής Αυγής. Οι προσβολές που τόσο καιρό υπομένουμε, τόσο εντός του δικαστηρίου από λεγόμενα και χειρονομίες, όσο και εκτός αυτού, με την ανοχή ενός μέρους της ελληνικής κοινωνίας που δεν έχει καταλάβει το μέγεθος και την απαξία των εγκλημάτων της Χρυσής Αυγής, πρέπει να σταματήσουν. Και τη στιγμή μάλιστα που αναμένεται η κατάθεσή μου, παλεύουν με κάθε τρόπο να μην ακουστώ μέχρι τις εκλογές, την ίδια στιγμή που οι δολοφόνοι του παιδιού μου κυκλοφορούν ελεύθεροι, βεβηλώνοντας το μνημείο του στο Κερατσίνι, κάνοντας μοτοπορείες στον Πειραιά, τη Νίκαια και τον Κορυδαλλό, πορείες μπροστά από το σπίτι μας, σκορπίζοντας τα μηνύματα μίσους ακόμα και στον δρόμο που χύθηκε το αίμα του παιδιού μου. Ο μοναδικός τρόπος για την απόδοση ουσιαστικής δικαιοσύνης είναι η συνέχιση της δίκης αυτής, ανεξάρτητα από τις σκοπιμότητες των δολοφόνων του γιού μου. Αυτή πρέπει να είναι η δικαιοσύνη, αποκομμένη από πολιτικές σκοπιμότητες, και συνεπώς περιμένω τόσο εγώ όσο και η ελληνική κοινωνία ότι θα επιτραπεί, επί τέλους, να πω αυτά που δύο χρόνια από την δολοφονία του Παύλου, πρέπει να ακουστούν".
Η δήλωση Μιχαλολιάκου
Το κλίμα σήμερα στο δικαστήριο αναμένεται να είναι ιδιαίτερα φορτισμένο λόγω της κατάθεσης του Παν. Φύσσα σε συνδυασμ και με τη δήλωση του κατηγορούμενου επικεφαλής της Χρυσής Αυγής, Νίκου Μιχαλολιάκου, ο οποίος προεκλογικά και μάλιστα την παραμονή της συμπλήρωσης δύο χρόνων από τη δολοφονία, ανέλαβε την πολιτική ευθύνη του εγκλήματος.
«Σε ό,τι αφορά την πολιτική ευθύνη για τη δολοφονία στο Κερατσίνι, την αναλαμβάνουμε», δήλωσε ο υπόδικος αρχηγός της Χ.Α. σε ραδιοφωνική του συνέντευξη για να "εξηγήσει" λίγο αργότερα, και μετά το θόρυβο που προκάλεσε η κυνική παραδοχή του, ότι είπε αυτή τη φράση εξαιτίας του γεγονότος ότι ο δράστης ανήκε πολιτικά στην Χ.Α. (σσ. βέβαια, τον πρώτο καιρό όλοι οι εμπλεκόμενοι εμφανίζονταν να μην έχουν ιδέα για το ποιος ήταν ο Γ.Ρουπακιάς) .
Και η περαιτέρω δήλωση όμως του Ν. Μιχαλολιάκου ότι «δεν υπάρχουν ποινικές ευθύνες» προκάλεσε εύλογα αντιδράσεις και από την πλευρά και των συνηγόρων που εκπροσωπούν τα θύματα στη δίκη, και από πολιτικά κόμματα και φορείς.
Η ανάληψη πάντως για πρώτη φορά της πολιτικής ευθύνης για τη δολοφονία του Π.Φύσσα και μάλιστα από τον ίδιο τον Νίκο Μιχαλολιάκο εναι βέβαιον ότι θα αποτελέσει ένα ακόμα ισχυρό χαρτί για την πολιτική αγωγή ως μια έμμεση παραδοχή της κακουργηματικής κατηγορίας της εγκληματικής οργάνωσης, την οποία δεν αποδέχονται οι κατηγορούμενοι πρώην και νυν βουλευτές της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.