Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Τετάρτη 12 Αυγούστου 2015

3ο (αριστερό) Μνημόνιο: Με συνοπτικές διαδικασίες η εκτέλεση του λαού - Εργασιακά, Κοινωνική Ασφάλιση, Φόροι - χαράτσια, Ιδιωτικοποιήσεις, Ανακεφαλαιοποίηση τραπεζικών Ομίλων... και «γεφυροδάνειο»

Βάναυσα και σκληρά μέτρα σε βάρος του λαού και προς όφελος του κεφαλαίου το μνημόνιο της «αριστερής κυβέρνησης»

*
Δημοσίευση: Τρί, 11/08/2015 - 23:01
Τελευταία Ενημέρωση: Τρί, 11/08/2015 - 23:04
Νέα επώδυνα μέτρα για τα εργασιακά, το ασφαλιστικό, τους αυτοαπασχολούμενους, τους μικρούς και μεσαίους αγρότες, που θα κάνουν ακόμη πιο δύσκολη την επιβίωσή τους, περιλαμβάνουν το μνημόνιο και οι εφαρμοστικοί νόμοι της «αριστερής κυβέρνησης».

Ενώ, την ίδια στιγμή περιέχει την υλοποίηση μέτρων που στοχεύουν στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και κερδοφορίας του κεφαλαίου, στη συγκέντρωση του πλούτου σε ακόμη πιο λίγα χέρια, μέσα από
  • τις ιδιωτικοποιήσεις,
  • τις κατευθύνσεις του ΟΟΣΑ,
  • την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών,
  • την παραπέρα απελευθέρωση της αγοράς της ενέργειας,
  • το Ταμείο στο οποίο θα παραχωρηθεί κρατική περιουσία ύψους 50 δισ. ευρώ.
Και ζωή του μέλλοντος...

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ επείγεται και προωθεί την ψήφιση της νέας συμφωνίας με συνοπτικές διαδικασίες στη Βουλή.

Ο πρωθυπουργός ζήτησε από την πρόεδρο της Βουλής, την άμεση σύγκληση της Βουλής για να κατατεθεί το νομοσχέδιο την Τρίτη και «να συνεδριάσουν οι αρμόδιες Επιτροπές την Τετάρτη 12 Αυγούστου και η διαδικασία να ολοκληρωθεί με τη συνεδρίαση της Ολομέλειας την Πέμπτη 13 Αυγούστου», αλλά η Ζωή Κωνσταντοπούλου όρισε διάσκεψη των προέδρων στις 9.30 το βράδυ της Τετάρτης.
Την ερχόμενη Παρασκευή, συνεδριάζει το Γιούρογκρουπ προκειμένου να επικυρώσουν τη νέα αντιλαϊκή συμφωνία, σχετικά με το Μνημόνιο Κατανόησης (Memorandum of Understanding - MoU).

Αυτό περιλαμβάνει με λεπτομέρειες τις μεταρρυθμίσεις που θα συμφωνηθούν στο μακροοικονομικό επίπεδο και με τους όρους που θα συνδέονται με τη χρηματοδοτική διευκόλυνση που παρέχει ο ESM.

Ο γενικός διευθυντής του ESM θα προετοιμάσει πρόταση για τη δανειακή σύμβαση, το οποίο θα φέρει την επωνυμία Financial Assistance Facility Agreement - FFA.
Την ίδια ώρα, η γερμανική κυβέρνηση συνεχίζει να προβάλλει ενστάσεις γύρω από την διαμόρφωση της αντιλαϊκής συμφωνίας, προτείνοντας τη «λύση» ενός νέου δανείου - «γέφυρα», προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι άμεσες «ανάγκες» για την αποπληρωμή του κρατικού χρέους.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Γιένς Σπαν, δήλωσε την Τρίτη ότι χρειάζεται να συζητηθεί διεξοδικά το νέο πρόγραμμα και ότι πρέπει να διασφαλιστεί πως «η συμφωνία θα κρατήσει για τρία χρόνια και όχι για...τρεις μέρες».
Πάντως, με δεδομένες τις αντιρρήσεις της Γερμανίας και την πρότασή της για συμφωνία - γέφυρα, αναμένεται να ενταθούν τα παζάρια μέχρι τη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ.
Μαθές δεν εματάγινε τέτοιο κουτί ρημάδι ΟΧΙ να ρίχνεις το πρωί να βγαίνει ΝΑΙ το βράδυ
Ομοβροντία αντιλαϊκών μέτρων
Η νέα δανειακή σύμβαση που συμφώνησαν η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με τους ιμπεριαλιστικούς Οργανισμούς (ΕΕ, ΔΝΤ, ΕΚΤ και ESM) θα φτάσει στο ύψος των 86 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την κυβερνητική ενημέρωση.

Μάλιστα, από τα ποσό αυτό, 25 δισ. ευρώ προορίζονται για τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζικών Ομίλων. Από την πλευρά της Ευρωζώνης (ESM) υπολογίζεται να διατεθούν ποσά ύψους 53,5 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το ΔΝΤ εμφανίζεται έτοιμο να εμπλακεί και στη νέα δανειακή σύμβαση, ωστόσο προτίθεται να λάβει μέρος στο πρόγραμμα μετά τον Οκτώβριο του 2015 και αφού ολοκληρωθεί η πρώτη προγραμματισμένη αξιολόγηση και ξεκινήσει η συζήτηση για τη «διευθέτηση» του κρατικού χρέους.
Ανάμεσα στα μέτρα που προβλέπονται είναι:
  • Φόροι - χαράτσια
  • - Διπλασιασμός του φόρου εισοδήματος στους αγρότες (από 13% σε 26%) και μάλιστα από το πρώτο ευρώ.
  • - Αύξηση του ειδικού φόρου στο αγροτικό πετρέλαιο, από 66 ευρώ ανά 1.000 λίτρα που ισχύει σήμερα στα 330 ευρώ, δηλαδή επιβάρυνση 264 ευρώ για τα 1.000 λίτρα. Η πρώτη αύξηση θα εφαρμοστεί άμεσα και η δεύτερη από το 2016. 
  • - Προβλέπεται ποσό ύψους 2,65 δισ. ευρώ το χρόνο για το χαράτσι του ΕΝΦΙΑ, με ρήτρα ότι το ποσό θα είναι ίδιο, ακόμη και αν μειωθούν οι αντικειμενικές τιμές.
  • - Αυξάνεται και μονιμοποιείται η λεγόμενη «εισφορά αλληλεγγύης», που ενσωματώνεται πλέον στο φόρο εισοδήματος. Νέες αντιλαϊκές παρεμβάσεις δρομολογούνται στην κλίμακα φορολόγησης μισθωτών και συνταξιούχων για τα εισοδήματα του 2016. Στα σκαριά είναι και η κατάργηση των τελευταίων ελαφρύνσεων που έχουν απομείνει για τις δαπάνες.
  • - Μειώνεται στο 50% η κρατική «δαπάνη» για το επίδομα θέρμανσης των λαϊκών νοικοκυριών. Το μέτρο θα ισχύσει από το χειμώνα του 2015.
  • - Μειώνεται το ακατάσχετο όριο για μισθωτούς και συνταξιούχους που έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη στην Εφορία (σήμερα είναι 1.500 ευρώ το μήνα).
  • - Αυστηροποιείται η ρύθμιση των 100 δόσεων, με αποβολή όσων δεν πληρώνουν «τις τρέχουσες υποχρεώσεις», καθώς και όσων έχουν «εισοδηματική ικανότητα» να πληρώσουν νωρίτερα από τη λήξη της ρύθμισης. Αυξάνονται τα προβλεπόμενα επιτόκια και πρόστιμα.
  • - Αυξάνεται η προκαταβολή φόρου στο 100% για τις ατομικές επιχειρήσεις. Αυξάνεται το όριο απαλλαγής από το καθεστώς ΦΠΑ για αυτοαπασχολούμενους από τα 10.000 ευρώ στα 25.000 ευρώ.
  • - Μείωση μισθών στο Δημόσιο, με εφαρμογή από 1/1/2016, νέου «ενιαίου μισθολογίου» με έμφαση στη διασύνδεση του «κόστους» με την «ικανότητα, την απόδοση και την ευθύνη του προσωπικού». Θεσπίζεται ανώτατο όριο μισθολογικού κόστους και «αριθμός των εργαζομένων», «έτσι ώστε να διασφαλίζεται η μείωση του κόστους σε σχέση με το ΑΕΠ, μέχρι το 2019».
  • Κοινωνική Ασφάλιση
Τα νέα προαπαιτούμενα που έχουν προσυμφωνηθεί αποτελούν την «πρώτη δόση»,  για όλη τη διάρκεια του νέου τριετούς προγράμματος.
  • - «Εξοικονόμηση» ποσού ίσου με το 0,5% του ΑΕΠ, δηλαδή τουλάχιστον 900 εκατ. ευρώ. κάθε χρόνο από το σύστημα κοινωνικών ασφαλίσεων, που σημαίνει νέες άγριες περικοπές (ΕΚΑΣ, προνοιακά επιδόματα κ.α.)
  • - Ηλικιακό όριο συνταξιοδότησης το 67ο έτος για όλους τους ασφαλισμένους όλων των ταμείων το αργότερο μέχρι το 2022. Καταργούνται σταδιακά τα ειδικά ηλικιακά όρια που είχαν μέχρι τώρα διάφορες ομάδες ασφαλισμένων, με μοναδική εξαίρεση τους ασφαλισμένους στα ΒΑΕ και τις μητέρες με παιδιά με ειδικές ανάγκες.
  • - Πλήρης εφαρμογή των αντιασφαλιστικών νόμων 3863 και 3865 του 2010, (βασική και αναλογική σύμβαση) που επιφέρει μείωση των αποδιδόμενων συντάξεων μέχρι και στο μισό σε σχέση με το 2010 και αυτό με 40 χρόνια ασφάλισης, αντί της 35ετίας που ίσχυε.
  • - Νέα «μεταρρύθμιση» του ασφαλιστικού τον Οκτώβρη και θα περιλαμβάνει όλα τα επώδυνα μέτρα που έχουν συμπεριληφθεί στη συμφωνία του Ιούλη. Μεταξύ αυτών, η κατάργηση του ΕΚΑΣ σταδιακά από τον Μάρτη του 2016, η κατάργηση όλων των κοινωνικών πόρων προς τα ταμεία, η μείωση των συντάξεων στους νέους συνταξιούχους με στενότερη σύνδεση «εισφορών και παροχών», αυξήσεις των εισφορών σε συγκεκριμένα ταμεία (ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ), ριζικές ανατροπές στην ασφάλιση των αγροτών (ΟΓΑ).
  • - Η κυβέρνηση παίρνει πίσω την δέσμευσή της για επαναφορά, σε όλους τους ανασφάλιστους άνω των 67 ετών, της ελάχιστης προνοιακής σύνταξης του ΟΓΑ.
  • Εργασιακά
  • - Επαναφορά της μετενέργειας των συλλογικών συμβάσεων εργασίας στους 3 μήνες αντί 6 μήνες που προέβλεπε σχετική τροπολογία που ψηφίστηκε τον περασμένο Ιούνη, πλήρης εφαρμογή της 6ης ΠΥΣ του 2012, για το περιεχόμενο της μετενέργειας των συμβάσεων.
  • - Νέο αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο για την πλήρη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και για τις συνδικαλιστικές ελευθερίες που θα βάζουν πρόσθετα εμπόδια στην προκήρυξη απεργιών.
  • Τράπεζες
  • Η σύμφωνία προβλέπει ότι από το νέο δάνειο, ποσό 10 δισ. ευρώ θα δοθεί ως προκαταβολή για την ενίσχυση των ελληνικών τραπεζικών ομίλων. Το σχέδιο για τη θωράκιση του τραπεζικού κεφαλαίου προβλέπει:
  • - Ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών, παρακολούθηση και ενίσχυση της ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος.
  • - Διαχείριση και αντιμετώπιση των επισφαλών δανείων. Πρόκειται για νέες αντιλαϊκές παρεμβάσεις, σε συνέχεια αυτών που ψηφίστηκαν με τον προηγούμενο εφαρμοστικό νόμο της συγκυβέρνησης, ο οποίος άνοιξε το δρόμο διευκολύνοντας τους πλειστηριασμούς ακόμη και για την πρώτη κατοικία των λαϊκών νοικοκυριών. Με τις προωθούμενες διατάξεις προβλέπονται:
  • - Δημιουργία νέων εταιρειών (εκτός τραπεζών) που θα παρέχουν υπηρεσίες διαχείρισης επισφαλειών. Πρόκειται για το γενικό πλαίσιο που αφορά την μεταβίβαση-πώληση των «κόκκινων» δανείων σε ενδιαφερόμενους «επενδυτές», ζήτημα που απ' ότι φαίνεται θα διευθετηθεί σε επόμενη φάση.
  • - Παρακολούθηση και αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας των δανειοληπτών. Διαχωρισμός επιχειρήσεων σε βιώσιμες που θα πρέπει να διασωθούν και μη βιώσιμες οι οποίες θα οδηγούνται σε εκκαθάριση. Τροποποίηση των νόμων αφερεγγυότητας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
  • - Μέχρι τέλη Φλεβάρη 2016, η Τράπεζα της Ελλάδος σε συνεργασία με τις τράπεζες, θα καθορίσει συγκεκριμένους στόχους για ρυθμίσεις δανείων, πλειστηριασμούς, ύψος «κόκκινων» δανείων, πωλήσεις χαρτοφυλακίων δανείων κλπ.
  • Αναδιαρθρώσεις
  • - Λειτουργία των καταστημάτων λιανικής τις Κυριακές (είτε δοκιμαστικά σε ορισμένες περιοχές είτε σε ολόκληρη τη χώρα, από τις 11 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ). Ελεύθερη επιλογή της περιόδου των εκπτώσεων κ.ά.
  • - Κατάργηση περιορισμών στο ιδιοκτησιακό καθεστώς φαρμακείων και δυνατότητα λειτουργίας πέρα από το ωράριο εφημερίας.
  • - Κατάργηση των διακρίσεων ανάμεσα σε αρτοποιεία και αρτοπωλεία, με αντίστοιχες προβλέψεις για την αδειοδότηση.
  • - Καθορισμός της ημερομηνίας λήξης γάλακτος όχι με νόμο, αλλά με βάση τους ...«κανόνες υγιεινής».
  • - Ανοίγουν «κλειστά επαγγέλματα» (μηχανικοί, συμβολαιογράφοι, αναλογιστές κ.ά.) δρομολογούνται παρεμβάσεις σε τουριστικά λεωφορεία, «κώδικας δεοντολογίας» παραδοσιακών τροφίμων, οικοδομικά υλικά, χονδρικό εμπόριο, ΜΜΕ. Επιπλέον, προβλέπονται παρεμβάσεις για τη διευκόλυνση των επενδύσεων, άρση εμποδίων κ.ά.
  • Ιδιωτικοποιήσεις
Ολόκληρο το χαρτοφυλάκιο της κρατικής περιουσίας που βρίσκεται στη διαχείριση του ΤΑΙΠΕΔ (δημιούργημα του προηγούμενου μνημονίου) θα περάσει στα χέρια του ιδιωτικού κεφαλαίου.
  • Η συγκυβέρνηση δεσμεύεται να ολοκληρώσει τις διαδικασίες που χρειάζονται για τα περιφερειακά αεροδρόμια, την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, την Εγνατία Οδό, τα λιμάνια Πειραιά και Θεσσαλονίκης, το αεροδρόμιο Ελληνικού.
Επίσης, η κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ θα ανακοινώσουν «δεσμευτικές ημερομηνίες» για τους διαγωνισμούς των λιμανιών και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, μέχρι το τέλος Οκτώβρη 2015.
  • Προβλέπεται ακόμη ο πλήρης διαχωρισμός του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ, και η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, με μια αναφορά για δυνατότητα ενός «εναλλακτικού σχήματος» με «ισοδύναμα αποτελέσματα» σε ό,τι αφορά τον ανταγωνισμό, «σύμφωνα με τις βέλτιστες πρακτικές».
  • Υιοθετείται η μεταρρύθμιση της αγοράς φυσικού αερίου.
  • Ταυτόχρονα στους ιδιώτες εκχωρείται και το τελευταίο κρατικό μετοχικό πακέτο (10%) στον ΟΤΕ.
  • Ενδοκαπιταλιστικοί ανταγωνισμοί
Σε ό,τι αφορά ζητήματα που συνδέονται με έντονους ενδοκαπιταλιστικούς ανταγωνισμούς, το τρίτο μνημόνιο προβλέπει :
  • - Αύξηση του συντελεστή φόρου χωρητικότητας και σταδιακή κατάργηση των ειδικών φορολογικών καθεστώτων των εφοπλιστών.
  • - Μείωση 50%, ως πρώτο βήμα, της τιμής όλων των πρώην πρωτότυπων φαρμάκων που έχουν χάσει την «πατέντα προστασίας» και των γενόσημων στο 32,5%, επί της τιμής του πρωτοτύπου.
  • - Αύξηση του φορολογικού συντελεστή στα επιχειρηματικά κέρδη στο 28% από 26%.
  • - Μείωση του ανώτατου ορίου για πολεμικές δαπάνες κατά 100 εκατ. ευρώ το 2015 (Β' εξάμηνο) και 200 εκατ. ευρώ το 2016.
  • Σε επόμενη φάση, προβλέπεται το άνοιγμα των μακροοικονομικώς κρίσιμων κλειστών επαγγελμάτων, όπως οι μεταφορές με οχηματαγωγά πλοία (ανοίγει και το ζήτημα σχετικά με συνθέσεις πληρωμάτων, κατανομή δρομολογίων κ.ά), καθώς και οι προαπαιτούμενες δράσεις για τη μεταποίηση. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.