Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Σάββατο 30 Μαΐου 2015

Δημήτρης Κουτσούμπας: Συγκέντρωση του ΚΚ Τουρκίας στη Σμύρνη - Πολιτιστικό Κέντρο «Ναζίμ Χικμέτ» στην Κωνσταντινούπολη (Δυο ομιλίες)

Η ομιλία του Δημήτρη Κουτσούμπα στην συγκέντρωση του ΚΚ Τουρκίας στη Σμύρνη (VIDEO-ΦΩΤΟ)
Δημοσίευση: Πέμ, 28/05/2015 - 21:12
Τελευταία Ενημέρωση: Παρ, 29/05/2015 - 12:14
Με την ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα σε συγκέντρωση του Κομμουνιστικού Κόμματος Τουρκίας το βράδυ της Πέμπτης στη Σμύρνη, ολοκληρώθηκε η επίσκεψη που πραγματοποίησε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ στην Τουρκία, μετά από πρόσκληση του Κομμουνιστικού Κόμματος Τουρκίας, ενόψει και των βουλευτικών εκλογών που πραγματοποιούνται στη χώρα στις 7 Ιούνη.
Στη συγκέντρωση, η οποία πραγματοποιήθηκε σε χώρο μέσα στη Διεθνή Έκθεση της πόλης, μίλησαν ακόμη ο Κεμάλ Οκουγιάν, μέλος της ΚΕ του ΚΚ Τουρκίας, και η Σέναμ Ντόρουκ, μέλος της ΚΕ του ΚΚ Τουρκίας και υποψήφια βουλευτής του Κόμματος στη Σμύρνη.
Στην ομιλία του ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ είπε τα εξής:
«Ευχαριστούμε πολύ για τη δυνατότητα που μας δίνετε να βρεθούμε εδώ στη Σμύρνη, στην Τουρκία, να μιλήσουμε μαζί σας, να επικοινωνήσουμε με νέους ανθρώπους, με εργαζόμενους, με φοιτητές, με αγωνιστές, με κομμουνιστές και κομμουνίστριες.
Το ΚΚΕ σε όλη τη μακρόχρονη ιστορία του έχει δώσει και δίνει μεγάλη σημασία στη φιλία και τη συνεργασία των δύο λαών. Το εργατικό και κομμουνιστικό κίνημα στις δύο χώρες συνδέεται με ισχυρούς δεσμούς, που δοκιμάστηκαν σε δύσκολους καιρούς για τους λαούς μας, όπως είναι και οι σημερινοί.
Εκ μέρους των Ελλήνων κομμουνιστών εκφράζουμε τη διεθνιστική μας αλληλεγγύη με τους αγώνες του ΚΚ στην Τουρκία.
Ενώνουμε τη φωνή μας με τη δική σας και απαιτούμε την άμεση αποφυλάκιση των 3 συντρόφων, Αλί Αντιγκιουζέλ, Μπαχτιγιάρ Σαχίν και Ντενίζ Σινάν Τουνάμπογλου, που συνελήφθηκαν την Πρωτομαγιά με αβάσιμες κατηγορίες και κρατούνται ακόμη και σήμερα.
Καταγγέλλουμε την πρόσφατη καταδίκη του διευθυντή του ΣΟΛ και απαιτούμε την άρση κάθε περιορισμού και εμποδίου στην ελεύθερη πολιτική δράση των κομμουνιστών.
Λίγες μέρες πριν, στην Αττάλεια, οι κάμερες απαθανάτισαν τους ΥΠΕΞ της Ελλάδας και της Τουρκίας αγκαζέ με το ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ και τα άλλα γεράκια της λυκοσυμμαχίας του ΝΑΤΟ, να τραγουδούν από σκηνής «We are the world»…
Εικόνες συμβολικές για την ενότητα του κεφαλαίου και των εκπροσώπων του όταν πρόκειται για αποφάσεις και δράση ενάντια στους λαούς.
Είναι ενωμένοι στις σοβαρές και επικίνδυνες αποφάσεις που πήρανε για την ενίσχυση της στρατιωτικής μηχανής του ΝΑΤΟ, προωθώντας δυνάμεις προς ανατολάς, αυξάνοντας το μέγεθος της Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης του ΝΑΤΟ κατά των λαών.
Ο κόσμος που τραγουδάνε, ο κόσμος του κεφαλαίου, είναι η φτώχεια, η ανεργία, η εκμετάλλευση που αποτελούν την προϋπόθεση για τα κέρδη και τον πλούτο τους.
Η Σέναμ Ντόρουκ, μέλος της ΚΕ του ΚΚΤ και υποψήφια βουλευτής Σμύρνης
Είναι οι ΝΑΤΟικές ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και το μακέλεμα των λαών όπου Γης, για τα συμφέροντα του κεφαλαίου.
Είναι οι βόμβες και ο θάνατος που σκόρπισαν και σκορπούν υποτίθεται για τη «δημοκρατία» και την «ελευθερία» όπως ακριβώς έκαναν μεταξύ άλλων, στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ, στη Λιβύη, στη Γιουγκοσλαβία..
«Ο κόσμος τους» είναι οι επικίνδυνοι σχεδιασμοί νέων επεμβάσεων που καταστρώνουν το ΝΑΤΟ και οι σύμμαχοί του, στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Βόρειας Αφρικής, στο όνομα της καταπολέμησης των «τζιχαντιστών».
Στο όνομα του «νεοθωμανισμού» η αστική τάξη της Τουρκίας με την κυβέρνηση Ερντογάν παίζει ενεργό ρόλο στον πόλεμο στη Συρία και προωθεί την αναβάθμιση του ρόλου της στη Μέση Ανατολή και στα Βαλκάνια, στον Καύκασο, αξιοποιώντας τις μειονότητες σ’ αυτές τις περιοχές.
Από την άλλη πλευρά η νέα ελληνική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με τα προσχήματα της «προστασίας των χριστιανικών πληθυσμών» διαμορφώνει το έδαφος για τη συμμετοχή στους νέους ιμπεριαλιστικούς τυχοδιωκτισμούς που ετοιμάζονται στην περιοχή.
Αυτός είναι ο κόσμος τους και τον κόσμο αυτό τον ξέρουμε καλά, τον έχουν βιώσει η εργατική τάξη και οι λαοί σε Ελλάδα και Τουρκία. Τα συμφέροντά του κεφαλαίου και την επιθετικότητα του ιμπεριαλισμού την πληρώνουν οι λαοί.
Με απώλεια δικαιωμάτων και αίμα, είτε οι χώρες μας περνούν κρίση όπως η Ελλάδα, είτε βρίσκονται σε φάση καπιταλιστικής ανάπτυξης όπως η Τουρκία τα τελευταία χρόνια.
Και στη μια και στην άλλη περίπτωση και στην μια και στην άλλη πλευρά του Αιγαίου, οι επιχειρηματικοί όμιλοι, τα μονοπώλια, απαιτούν ακόμα μικρότερους μισθούς, περισσότερες φοροαπαλλαγές και προνόμια για να αυξάνουν την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία τους.
Οι εργαζόμενοι των δύο χωρών δεν έχουν κανένα όφελος, ούτε από τις συνεργασίες μερίδας Ελλήνων και Τούρκων καπιταλιστών για την ακόμη μεγαλύτερη εκμετάλλευση της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, αλλά ούτε από τον σκληρό ανταγωνισμό των μονοπωλιακών ενώσεων για τα μερίδια των αγορών, τα κοιτάσματα του φυσικού πλούτου στην Ανατολική Μεσόγειο, τους δρόμους μεταφοράς αυτού του πλούτου. Ούτε από την πρόσδεση σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, ούτε από την καπιταλιστική Ρωσία.
Και στη μια και στην άλλη περίπτωση οι λαοί μας πληρώνουν το τίμημα της φτώχειας, της ανεργίας, της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και πολέμων.
Δυναμώνοντας τα ΚΚ στις δύο χώρες δυναμώνουμε την ενότητα που οικοδομούν οι εργαζόμενοι στον αγώνα ενάντιά στο κεφάλαιο, την εξουσία του, τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς. Στην πάλη για την ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, για να περάσει η εξουσία στα χέρια του λαού, για το σοσιαλισμό.
Τα ΚΚ στην Ελλάδα και την Τουρκία συνδέονται με γερούς, διεθνιστικούς δεσμούς.
Μοιραζόμαστε κοινές παραδόσεις και αγώνες. Για τα δικαιώματα των εργαζομένων, των γυναικών, των νέων. Για την προώθηση της φιλίας των λαών ενάντια στον αστικό εθνικισμό και σωβινισμό αλλά και την παγίδα του κοσμοπολιτισμού. Έχουμε κοινούς αγώνες ενάντια στον ιμπεριαλισμό, ενάντια στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.
Μας ενώνει η πίστη στο μαρξισμό – λενινισμό, στη δύναμη της εργατικής τάξης. Η πεποίθηση ότι η ιστορία δεν τέλειωσε, ότι «τις πιο όμορφες μέρες μας δεν τις ζήσαμε ακόμα», ότι μπορούμε να αναπτύξουμε πάρα πέρα την κοινή μας πάλη για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.
Ο Κεμάλ Οκουγιάν, μέλος της ΚΕ του ΚΚ Τουρκίας
Αυτή την κοινή μας πάλη δείχνει το γεγονός ότι μια από τις κεντρικές πρωτοβουλίες της ΚΕ του ΚΚΕ στα πλαίσια των εορτασμών για τα 100 χρόνια του κόμματος είναι το αφιέρωμα στο μεγάλο Τούρκο κομμουνιστή ποιητή Ναζίμ Χικμέτ που βρίσκεται σε εξέλιξη αυτές τις μέρες στην Αθήνα.
ΚΚΕ και ΚΚΤ έχουν δώσει μαζί σημαντικούς αγώνες για την ανασύνταξη του Διεθνούς Κομμουνιστικού Κινήματος.
Έχουν πάρει από κοινού διμερείς και διεθνείς πρωτοβουλίες.
Το ΚΚΤ έχει σημαντικό κύρος στο διεθνές κομμουνιστικό κίνημα.
Δεν είναι τυχαίο ότι του ανατέθηκε να φιλοξενήσει την 16η Διεθνή Συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων το ερχόμενο φθινόπωρο.
Έχει σημαντική συμβολή στην Ευρωπαϊκή «Πρωτοβουλία» των 29 Κομμουνιστικών Κομμάτων, στο θεωρητικό περιοδικό «Διεθνή Κομμουνιστική Επιθεώρηση», στις Βαλκανικές συναντήσεις ΚΚ, στις συναντήσεις των ΚΚ της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, στις Διεθνείς Συναντήσεις των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων.
Η ενίσχυση του ΚΚΤ στις εκλογές θα σημαίνει ενίσχυση αυτής της προσπάθειας για την ανασύνταξη του κομμουνιστικού και εργατικού κινήματος σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο κι αυτό θα έχει θετική απήχηση στην πάλη των λαών μας.
Αγαπητοί σύντροφοι και φίλοι
Είναι κοινή η πεποίθηση των κομμάτων μας ότι η καπιταλιστική βαρβαρότητα οδηγεί στους άδικους πολέμους. Τα προσχήματα, που χρησιμοποιούν κάθε φορά οι αστικές τάξεις είναι διαφορετικά, αλλά η ουσία είναι μια: Είναι η πραγματικότητα που γεννάει τον ανταγωνισμό για τα μερίδια των αγορών, για τον έλεγχο των πηγών Ενέργειας, για τους δρόμους μεταφοράς τους, τους αγωγούς, τα λιμάνια, τα αεροδρόμια, τους οδικούς άξονες κ.ο.κ.
Οι λαοί να φυλάγονται όταν ακούν μεγάλα λόγια για τους αγωγούς και την οικονομία.
Να επαγρυπνούμε για τη χρησιμοποίηση των διαφόρων μειονοτήτων στην περιοχή των Βαλκανίων.
Αντί να μετατραπούν οι μειονότητες σε "γέφυρες φιλίας" για τους λαούς, γίνονται στα χέρια των ιμπεριαλιστών μια "εύφλεκτη ύλη" για την "πυρκαγιά" των πολέμων και επεμβάσεων. Για να περάσει το "διαίρει και βασίλευε", για να ανταγωνιστεί ή μια καπιταλιστική δύναμη την άλλη, ακόμη και στη χάραξη των αγωγών.
Νέα μέλη του ΚΚ Τουρκίας
Οι κομμουνιστές παλεύουν για να ενώσουμε την εργατική τάξη, τους λαούς. Να τους ενώσουμε πάνω στο βασικό, που είναι η κοινή μας πάλη ενάντια στον κοινό μας εχθρό: την κοινωνική εκμετάλλευση και αδικία.
Σε όλα τα Βαλκάνια, άσχετα σε "τι Θεό πιστεύουν", άσχετα από τι γλώσσα μιλούν, άσχετα αν η χώρα τους είναι ήδη μέσα στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ ή βρίσκεται στον προθάλαμο, ο κάθε λαός βιώνει τη σκλαβιά, άσχετα από το πώς ο ίδιος βλέπει τον εαυτό του.
Τις "αλυσίδες" αυτής της σκλαβιάς πρέπει να σπάσουν οι εργαζόμενοι, αν θέλουν πραγματικά να ζήσουν με ασφάλεια και ειρήνη, για να αποδεσμεύσουν τις χώρες τους από τα ιμπεριαλιστικά σχέδια και οργανισμούς, από τις αιτίες που γεννούν την ανεργία, τη φτώχεια, το φασισμό και τους πολέμους.
Γι’ αυτό αποτελεί αναγκαιότητα το δυνάμωμα του εργατικού λαϊκού κινήματος.
Η συσπείρωση των λαϊκών στρωμάτων ενάντια στα μονοπώλια και την εξουσία τους.
Η ταξική τους ενότητα και όχι η διαίρεσή τους με βάση κάλπικες διαχωριστικές γραμμές.
Η ενίσχυση των ΚΚ, είναι όρος για να πνεύσει άνεμος αισιοδοξίας και αγωνιστικής ανάτασης.
Κάθε ψήφος στο ΚΚΤ θα μετρήσει ιδιαίτερα σε συνθήκες αρνητικού συσχετισμού όπως σήμερα:
- Για τον εργάτη και τον υπάλληλο που δεν ανέχονται να στενάζουν οι οικογένειές τους για να ξεπουλιέται ο πλούτος της χώρας και να καταλήγει στα χέρια των λίγων.
- Για το νέο, για τη γυναίκα που ζουν στην ανασφάλεια, αλλά έχουν όνειρα και προσδοκίες από τη ζωή.
- Για τον άνεργο και τον απόμαχο της δουλειάς που δεν δέχονται να είναι στο περιθώριο.
- Για τον αυτοαπασχολούμενο και επαγγελματία, τον αγρότη που αγωνίζεται να μην τον ξεριζώνουν.
- Για τους λαούς μας που θέλουν και θα κάνουν τα σκοτάδια λάμψη, όπως έγραφε και ο μεγάλος κομμουνιστής ποιητής Ναζίμ Χικμέτ».


Η ομιλία του Δημήτρη Κουτσούμπα στο Πολιτιστικό Κέντρο «Ναζίμ Χικμέτ» στην Κωνσταντινούπολη (VIDEO-ΦΩΤΟ)
Δημοσίευση: Τετ, 27/05/2015 - 20:27
Τελευταία Ενημέρωση: Παρ, 29/05/2015 - 14:27
Σε εκδήλωση που διοργάνωσε το ΚΚ Τουρκίας στο Πολιτιστικό Κέντρο «Ναζίμ Χικμέτ», στο Καντίκιοϊ της Κωνσταντινούπολης μίλησε το βράδυ της Τετάρτης ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στο πλαίσιο επίσκεψης αντιπροσωπείας του ΚΚΕ στην Τουρκία, μετά από πρόσκληση του Κομμουνιστικού Κόμματος Τουρκίας, ενόψει και των βουλευτικών εκλογών που πραγματοποιούνται στη χώρα στις 7 Ιούνη.
Στην εκδήλωση μίλησαν ακόμα ο Κεμάλ Οκουγιάν και η Χάντε Γκιουντοουντού, μέλη της ΚΕ του ΚΚΤουρκίας.
Στολισμένος στα κόκκινα με τις σημαίες του ΚΚ Τουρκίας ο κήπος του Πολιτιστικού Κέντρου που φιλοξένησε την εκδήλωση, γέμισε από ανθρώπους κάθε ηλικίας. Με συνθήματα όπως «Τα εργοστάσια και η γη, τα πάντα θα ανήκουν στους εργάτες» και «Εκμηδενίστε τον ιμπεριαλισμό και στις δυο πλευρές του Αιγαίου», οι συμμετέχοντες δήλωσαν την αποφασιστικότητά τους να παλέψουν ενάντια στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, να παλέψουν για να γίνουν οι εργάτες των δύο χωρών οι πραγματικοί αφέντες στον τόπο τους.
Μεταξύ των ομιλιών, η εκδήλωση περιλάμβανε και μουσικό πρόγραμμα, με την Γκιουλτζάν Αλτάν να τραγουδά στα τούρκικα, αλλά και σε άλλες γλώσσες (αραβικά, ισπανικά), τραγούδια σχετικά με τους αγώνες των λαών, όπως το τραγούδι που εμπνεύστηκε από το σύνθημα του ΚΚ Τουρκίας - «μη σκύβεις το κεφάλι»Boyun Egme») -στις λαϊκές κινητοποιήσεις των τελευταίων χρόνων στην Τουρκία (Δείτε εδώ βίντεο)
Η ομιλία του Δημήτρη Κουτσούμπα
Ξεκινώντας την ομιλία του υπό το ιδιαίτερα θερμό χειροκρότημα του κόσμου που συμμετείχε στην εκδήλωση, ο Δ. Κουτσούμπας εξέφρασε τη διεθνιστική αλληλεγγύη του ΚΚΕ στους αγώνες του ΚΚ Τουρκίας, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς που καταστρώνουν το ΝΑΤΟ και οι σύμμαχοί του στην ευρύτερη περιοχή, με τις αστικές τάξεις Ελλάδας και Τουρκίας να διεκδικούν αναβαθμισμένο ρόλο.
Είπε συγκεκριμένα στην ομιλία του ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ:
«Εκ μέρους των Ελλήνων κομμουνιστών εκφράζουμε τη διεθνιστική μας αλληλεγγύη στους αγώνες του ΚΚ στην Τουρκία.
Ενώνουμε τη φωνή μας με τη δική σας και απαιτούμε την άμεση αποφυλάκιση των 3 συντρόφων, Αλί Αντιγκιουζέλ, Μπαχτιγιάρ Σαχίν και Ντενίζ Σινάν Τουνάμπογλου, που συνελήφθησαν την Πρωτομαγιά με αβάσιμες κατηγορίες και κρατούνται ακόμη και σήμερα.
Καταγγέλλουμε την πρόσφατη καταδίκη του διευθυντή του ΣΟΛ και απαιτούμε την άρση κάθε περιορισμού και εμποδίου στην ελεύθερη πολιτική δράση των κομμουνιστών.
Λίγες μέρες πριν, στην Αττάλεια, οι κάμερες απαθανάτισαν τους ΥΠΕΞ της Ελλάδας και της Τουρκίας αγκαζέ με το ΓΓ του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ και τα άλλα γεράκια της λυκοσυμμαχίας του ΝΑΤΟ να τραγουδούν από σκηνής "We are the world"…
Εικόνες συμβολικές για την ενότητα του κεφαλαίου και των εκπροσώπων του όταν πρόκειται για αποφάσεις και δράση ενάντια στους λαούς.
Είναι ενωμένοι στις σοβαρές και επικίνδυνες αποφάσεις που πήρανε για την ενίσχυση της στρατιωτικής μηχανής του ΝΑΤΟ, προωθώντας δυνάμεις προς Ανατολάς, αυξάνοντας το μέγεθος της Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης του ΝΑΤΟ κατά των λαών.
Ο κόσμος που τραγουδάνε, ο κόσμος του κεφαλαίου, είναι η φτώχεια, η ανεργία, η εκμετάλλευση, που αποτελούν την προϋπόθεση για τα κέρδη και τον πλούτο τους.
Είναι οι ΝΑΤΟικές ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και το μακέλεμα των λαών όπου Γης, για τα συμφέροντα του κεφαλαίου.
Είναι οι βόμβες και ο θάνατος που σκόρπισαν και σκορπούν υποτίθεται για τη "δημοκρατία" και την "ελευθερία", όπως ακριβώς έκαναν, μεταξύ άλλων, στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ, στη Λιβύη, στη Γιουγκοσλαβία.
"Ο κόσμος τους" είναι οι επικίνδυνοι σχεδιασμοί νέων επεμβάσεων που καταστρώνουν το ΝΑΤΟ και οι σύμμαχοί του στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Βόρειας Αφρικής, στο όνομα της καταπολέμησης των τζιχαντιστών.
Το ΚΚΕ σε όλη τη μακρόχρονη ιστορία του έχει δώσει και δίνει μεγάλη σημασία στη φιλία και τη συνεργασία των δύο λαών. Το εργατικό και κομμουνιστικό κίνημα στις δύο χώρες συνδέεται με ισχυρούς δεσμούς, που δοκιμάστηκαν σε δύσκολους καιρούς για τους λαούς μας.
Δεν είναι τυχαίο ότι μία από τις κεντρικές πρωτοβουλίες του ΚΚΕ, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από την ίδρυσή του, είναι το αφιέρωμα στον μεγάλο Τούρκο κομμουνιστή ποιητή Ναζίμ Χικμέτ που βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή την περίοδο.
Το ΚΚΕ και το ΚΚΤ υπερασπίζονται θέσεις αρχών τόσο σε περιόδους που οι ανταγωνισμοί των αστικών τάξεων των δύο χωρών οδήγησαν σε όξυνση του εθνικισμού, όσο και όταν καλλιεργούν τον κοσμοπολιτισμό, στο έδαφος της προώθησης των συμφερόντων του κεφαλαίου, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.
Γιατί η ανάπτυξη της πραγματικής φιλίας των λαών μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο πάνω στο έδαφος των κοινών συμφερόντων και προσδοκιών, της κοινής τους πάλης και της αλληλεγγύης τους για τα εργατικά λαϊκά δικαιώματα ενάντια στον ιμπεριαλισμό, το κεφάλαιο.
Η στάση απέναντι στο μεγάλο κεφάλαιο, απέναντι στην ΕΕ, τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ αποτελεί πολύτιμο κριτήριο για το χαρακτήρα κάθε πολιτικής δύναμης, για την κατεύθυνση της πολιτικής της.
Από αυτή την οπτική μπορούν να γίνουν καλύτερα κατανοητές οι εξελίξεις στην Ελλάδα, που καταλαβαίνουμε ότι συγκεντρώνουν ευρύτερο ενδιαφέρον και στη χώρα σας.
Σε εξέλιξη αυτό το διάστημα βρίσκεται η διαπραγμάτευση που κάνει η νέα ελληνική κυβέρνηση με την τρόικα, σχετικά με το μείγμα διαχείρισης του καπιταλισμού καθώς και για την αποπληρωμή του χρέους.
Η πορεία της διαπραγμάτευσης της ελληνικής κυβέρνησης, που σχηματίστηκε από το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ και το εθνικιστικό, δεξιό κόμμα ΑΝΕΛ και που ενδεχομένως ακούτε και από τα μέσα ενημέρωσης της πατρίδας σας, κατά τη γνώμη μας εξαρτάται κυρίως από την πορεία της διαπάλης, των αντιθέσεων και των ανταγωνισμών τόσο μέσα στην ΕΕ, ανάμεσα στις διάφορες χώρες και τα μονοπώλιά τους.
Επίσης εξαρτάται και από την πορεία της διαπάλης διεθνώς και κυρίως από τη διαπάλη που γίνεται με μεγάλες δυνάμεις όπως είναι οι ΗΠΑ, αλλά και άλλα ισχυρά κράτη.
Τα ιδιαίτερα διαφορετικά τους συμφέροντα αντανακλώνται και στις διαφοροποιήσεις και αποχρώσεις των θέσεων μεταξύ των 3 "εταίρων", δανειστών της Ελλάδας, το ΔΝΤ, την ΕΚΤ και την Κομισιόν -την Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΕ.
Εκφράζουν διαπάλη για διαφορετικά συμφέροντα των ομίλων που υπηρετούν και των καπιταλιστικών κρατών που εκπροσωπούν αυτούς τους ομίλους και όχι διαφορετική στάση απέναντι στους λαούς και απέναντι στον ελληνικό λαό.
Εκεί όλοι είναι ενωμένοι, στο χτύπημα των δικαιωμάτων, για επιβολή νέων αντιλαϊκών μέτρων.
Η εκτίμησή μας είναι ότι θα υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και την τρόικα. Οι βάσεις ήδη έχουν τεθεί με τη συμφωνία της 20ής Φλεβάρη:
Εκεί συμφωνήθηκε η διατήρηση του συνόλου των αντεργατικών μέτρων που έχουν παρθεί από τις προηγούμενες κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, επιβεβαιώθηκε η δέσμευση της κυβέρνησης στη στρατηγική της ΕΕ ότι ο λαός θα συνεχίσει να ματώνει για ένα χρέος που δεν δημιούργησε.
Δεν αποκλείουμε όμως και το ενδεχόμενο όξυνσης της κατάστασης στην Ευρωζώνη και αποπομπή της Ελλάδας από το ευρώ ή περίπτωση διπλού νομίσματος, που κι αυτό είναι ανοιχτό. Η όποια εξέλιξη κυρίως θα εξαρτηθεί από τις μεγάλες αντιθέσεις και ανταγωνισμούς που υπάρχουν και εντός της Ευρωζώνης και της ΕΕ και όχι μόνο από τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης.
Σε κάθε περίπτωση, η δήθεν περήφανη πατριωτική διαπραγμάτευσή τους αφορά τους όρους σφαγής των δικαιωμάτων του λαού, για να διασφαλιστεί μεγαλύτερη χρηματοδότηση των εγχώριων μονοπωλιακών ομίλων.
Δεν είναι τυχαίο ότι όλα τα αστικά κόμματα του κοινοβουλίου, αλλά και το σύνολο των εργοδοτικών οργανώσεων έχουν δηλώσει ότι στηρίζουν τη διαπραγμάτευση που κάνει η κυβέρνηση , δήθεν «για το καλό του τόπου».
Αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση ήδη προετοιμάζει το έδαφος για νέα δανειακή σύμβαση που θα συνοδευτεί από νέο μνημόνιο, νέα επώδυνα μέτρα για το λαό μας.
Προχωρά σε νέες ιδιωτικοποιήσεις σημαντικών υποδομών όπως λιμάνια, περιφερειακά αεροδρόμια, ενεργειακές υποδομές, σε αύξηση της φορολογίας για λαϊκά στρώματα. Νέα χτυπήματα στα εργασιακά δικαιώματα, τις συλλογικές συμβάσεις και τα ασφαλιστικά - συνταξιοδοτικά δικαιώματα.
Προβάλλει στο λαό τα ίδια κινδυνολογικά διλήμματα των προηγούμενων κυβερνήσεων για να σκύψει το κεφάλι και να αποδεχτεί να συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια το πρόγραμμα αντιλαϊκών μέτρων.
Προωθεί ένα νέο εργοδοτικό συνδικαλισμό για τη χειραγώγηση του λαϊκού κινήματος, τον έλεγχο των εργατικών αντιδράσεων, τον εγκλωβισμό των λαϊκών μαζών σε στάση ανοχής ή και στήριξης των επιδιώξεων των μονοπωλίων.
Την ίδια στιγμή συνεχίζουν αμείωτες η εργοδοτική τρομοκρατία στους τόπους δουλειάς, οι δικαστικές διώξεις συνδικαλιστών και άλλων αγωνιστών.
Μόνο από το Φλεβάρη μέχρι τον Ιούνη πραγματοποιούνται πάνω από 20 δίκες, με πάνω από 300 εργάτες κατηγορούμενους για τη συμμετοχή τους σε αγώνες.
Παράλληλα, η λεγόμενη αριστερή κυβέρνηση αναδεικνύεται σε πρόθυμο και επικίνδυνο σημαιοφόρο των ΗΠΑ, σε όλα τα επικίνδυνα ιμπεριαλιστικά σχέδιά τους στη Μέση Ανατολή, στη Β. Αφρική, στα Βαλκάνια, στην Ουκρανία, στην Ευρασία.
Οπωσδήποτε, η σημερινή κυβέρνηση δεν πρωτοτυπεί ως προς τον ατλαντικό προσανατολισμό.
Βαδίζει στο δρόμο των προηγούμενων κυβερνήσεων σχετικά με τη διατήρηση και ενίσχυση των αμερικανοΝΑΤΟικών στρατιωτικών βάσεων, τη συμμετοχή της σε πολλές στρατιωτικές ασκήσεις κ.λπ.
Ωστόσο, παρά τις "φιλειρηνικές" της δηλώσεις για τα μάτια του κόσμου, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ προχωρά και σε νέα πιο επικίνδυνα βήματα.
Με την επίσκεψη του υπουργού Εθνικής Άμυνας Π. Καμμένου στις ΗΠΑ, η κυβέρνηση δήλωσε ξεκάθαρα την πρόθεση για επέκταση του ενιαίου αμυντικού δόγματος Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ, σε συνδυασμό με τη στενότερη στήριξη του συγκεκριμένου άξονα από τις ΗΠΑ.
Για πρώτη φορά, σε ελληνική διακλαδική στρατιωτική άσκηση συμμετείχαν δυνάμεις από ΗΠΑ και Ισραήλ.
Συμμετέχει στην υλοποίηση του νέου σχεδίου για συγκρότηση κοινής στρατιωτικής δύναμης υψηλής ετοιμότητας του ΝΑΤΟ για ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις.
Στο σκέλος των στρατιωτικών εξοπλισμών, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έδωσε αμέσως σαφή προκλητικά δείγματα γραφής, με τη διακρατική συμφωνία με τις ΗΠΑ για απευθείας ανάθεση στην αμερικανική "Λόκχιντ", με συμβόλαιο ύψους 500 εκατομμυρίων δολαρίων για υπέργηρα αεροσκάφη, για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ, που θα πληρώσει ο λαός μας!
Ο υπουργός Άμυνας πρόσφατα δήλωσε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να παραχωρήσει εγκαταστάσεις, Ένοπλες Δυνάμεις και βάσεις για να διευκολύνει το ΝΑΤΟ στην εξαπόλυση του πολέμου στην περιοχή, φωτογραφίζοντας ως κράτη - απειλές τη Λιβύη, τη Συρία, το Ιράκ, την Υεμένη.
Η ενεργός συμμετοχή της ελληνικής κυβέρνησης στα σχέδια του ΝΑΤΟ και της ΕΕ εμπλέκει παραπέρα τη χώρα μας στο κουβάρι των έντονων ανταγωνισμών, των επεμβάσεων και των ιμπεριαλιστικών πολέμων στην περιοχή, υπονομεύει την ειρήνη κι αυτό σε συνθήκες αύξησης των κινδύνων ενός πιο γενικευμένου ιμπεριαλιστικού πολέμου.
Οι εξελίξεις δίνουν πλούσιο υλικό για σκέψη και για συμπεράσματα. Αποδείχνουν ότι η λαϊκή πάλη δεν βοηθιέται από διαχωρισμούς των πολιτικών δυνάμεων με βάση αταξικά κριτήρια.
Κάθε φορά θα πρέπει να βλέπουμε μακριά από ταμπέλες, να κρίνουμε τις πολιτικές δυνάμεις με βάση αυτό που πραγματικά είναι και που εκφράζουν ταξικά, με βάση τη θέση που παίρνουν στο κρίσιμο ερώτημα:
- Με το κεφάλαιο, τα μονοπώλια και τις διεθνείς τους συμμαχίες, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ ή με την εργατική τάξη, το λαό και την προκοπή του;
- Με τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, που λειτουργεί με συγκεκριμένους νόμους και αντιλαϊκούς κανόνες, που φέρνει φτώχεια, δυστυχία, ανεργία, πολέμους ή την πάλη ενάντιά του για την ανατροπή, για έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης, που όλη η οργάνωση της παραγωγής της οικονομίας, της κοινωνίας, θα έχει ριζικά διαφορετική βάση, με την εξουσία στα χέρια του λαού, την κοινωνικοποίηση των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής, τον κεντρικό σχεδιασμό και γι’ αυτό θα μπορεί να έχει στο επίκεντρό του τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες και να εξασφαλίσει όλες τις προϋποθέσεις για την ικανοποίησή τους;
Η απλή αλήθεια είναι ότι όλες οι αστικές κυβερνήσεις, σε όλες τις χώρες, είτε στην Ελλάδα είτε στην Τουρκία, όπως η κυβέρνηση Ερντογάν, υπηρετούν το στόχο της κερδοφορίας των καπιταλιστών.
Ανεξάρτητα από όποιες διαφοροποιήσεις, όποιος αποδέχεται τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες μέσα ή έξω από την ΕΕ, δέχεται τους αντιλαϊκούς μηχανισμούς που υπηρετούν τα μονοπώλια.
Όμως για το λαό η μόνη διαφορά αφορά τους τρόπους, τις μεθόδους, το χρόνο και την έκταση της σφαγής των δικαιωμάτων του.
Όπως γνωρίζετε πολύ καλά και από την πείρα σας και εμείς από την δική μας πείρα, ο στόχος της καπιταλιστικής ανάπτυξης, ως διέξοδος από την κρίση, όχι μόνο δεν συμβαδίζει με τη λαϊκή ευημερία, αλλά οδηγεί μόνο σε υψηλή ανεργία, φτώχεια, σε συνεχείς θυσίες την εργατική τάξη, το λαό.
Απαιτεί όλο και περισσότερο πιο φθηνή εργατική δύναμη, αύξηση του βαθμού εκμετάλλευσης, νέα πεδία για την κερδοφορία του κεφαλαίου σε βάρος των λαών μας.
Γι’ αυτό στην Ελλάδα στο κάλπικο δίλημμα "συμφωνία με το νέο αντιλαϊκό πρόγραμμα ή κρατική χρεοκοπία και έξοδος από το ευρώ", απαντάμε:
Το ΚΚΕ αντιπροτείνει στον ελληνικό λαό τη μοναδική ελπιδοφόρα και ρεαλιστική διέξοδο, την οργάνωση της λαϊκής αντεπίθεσης για απόρριψη των οποιωνδήποτε εναλλακτικών αντιλαϊκών αστικών πολιτικών, τη ρήξη με την ΕΕ, το κεφάλαιο και την εξουσία τους.
Σμύρνη: Ο Δ. Κουτσούμπας παραδίδει αναμνηστική κονκάρδα στα νέα μέλη
Οι κομμουνιστές λένε καθαρά:
Η όποια αλλαγή μόνο του νομίσματος, η όποια αλλαγή επιλογής ιμπεριαλιστικής συμμαχίας, η όποια αλλαγή του μείγματος αστικής διαχείρισης, μέσα σε αυτά τα πλαίσια, δεν μπορεί να μεταβάλει τον εκμεταλλευτικό χαρακτήρα του καπιταλιστικού συστήματος που σαπίζει, τη βαρβαρότητα του ιμπεριαλισμού.
Αγαπητοί φίλοι και σύντροφοι,
Στην Ελλάδα, όπως φαντάζομαι κι εδώ, συχνά τίθεται στους εργαζόμενους το δίλημμα της "χαμένης ψήφου".
Δηλαδή, σου λένε, καλά τα λένε οι κομμουνιστές, δίκιο έχουν, αλλά η ψήφος σ’ αυτούς είναι "χαμένη ψήφος". Θα πρέπει -σου λένε- να ψηφίσουμε κάποιο άλλο κόμμα "αριστερό", "προοδευτικό", "δημοκρατικό", που είναι πιο "μεγάλο" και θα παίξει μεγαλύτερο ρόλο στα πολιτικά πράγματα.
Στην Ελλάδα, στις δύο τελευταίες εκλογικές μάχες, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανιζόταν να διεκδικεί ακόμη και την κυβέρνηση, το δίλημμα της "χαμένης ψήφου" προς τους κομμουνιστές και της "ωφέλιμης" προς τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν πολύ ισχυρό. Νωρίτερα, ανάλογα διλήμματα έμπαιναν και από το παλαιότερο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, το ΠΑΣΟΚ.
Τι αποδεικνύεται, όμως, από την ίδια τη ζωή;
Αποδεικνύεται ότι χαμένη είναι η ψήφος που δίνεται σε τέτοια κόμματα (δήθεν "αριστερά", "προοδευτικά", "δημοκρατικά"), που καλλιεργούν αυταπάτες στους εργαζόμενους πως δήθεν θα εξυγιάνουν τη βαρβαρότητα του καπιταλισμού, ότι δήθεν θα διορθώσουν τα "κακώς κείμενα" αυτού του απάνθρωπου εκμεταλλευτικού συστήματος, που υπόσχονται να φτιάξουν ένα "σκαλοπατάκι" προς ένα δήθεν πιο δίκαιο κόσμο.
Αυτά τα κόμματα κάνουν μεγάλη ζημιά!
Πρώτα απ’ όλα γιατί σπέρνουν μάταιες ελπίδες και δημιουργούν στην πορεία μεγάλη απογοήτευση στους εργαζόμενους, όταν αποδεικνύεται πως κι αυτά είναι μπλεγμένα μέσα στα πολιτικά παιχνίδια του αστικού πολιτικού συστήματος, σε αντιλαϊκά και αντεργατικά σχέδια.
Μην τους ακούτε, λοιπόν!
Η μόνη ψήφος που είναι πραγματικά κερδισμένη για τους εργαζόμενους, τη νεολαία, τους φοιτητές, είναι η ψήφος στο ΚΚ, που έχει γραμμή ρήξης με τους ιμπεριαλιστές, με τα μονοπώλια, με την ταξική εκμετάλλευση.
Και εκφράζουμε τη σιγουριά μας πως η ενίσχυση του ΚΚ Τουρκίας, στις εκλογές που έχετε μπροστά σας, μπορεί να οπλίσει την εργατική τάξη και τον εργαζόμενο λαό, τους νέους, τους φοιτητές, τις γυναίκες των λαϊκών οικογενειών με μεγάλη δύναμη.
- Για την αντίσταση σε αντιλαϊκούς νόμους και τη διεκδίκηση άμεσων μέτρων πραγματικής ανακούφισης του λαού, για τα δικαιώματα των νέων στη δουλειά, στη μόρφωση και δωρεάν Παιδεία.
- Για να αναπτυχθεί η λαϊκή πάλη, με στόχο να περάσει ο πλούτος που παράγουν οι εργαζόμενοι στα δικά τους χέρια και να αξιοποιηθεί σχεδιασμένα, να έχουν μόνιμη και σταθερή δουλειά όλοι και όλες, κοινωνικά δικαιώματα. Η ανάπτυξη να γίνεται με κριτήριο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, οικοδομώντας μια νέα, ριζικά διαφορετική κοινωνία, το σοσιαλισμό.
- Για να δυναμώνει ο διεθνισμός, η φιλία και η συνεργασία των λαών, ο κοινός αγώνας ενάντια στον ιμπεριαλισμό.
Το ΚΚΕ και το ΚΚΤ θα συνεχίσουν τον αγωνιστικό τους δρόμο και θα συντονίζουν την πάλη τους με κριτήριο τα εργατικά - λαϊκά συμφέροντα.
Όσο πιο ισχυρό είναι το ΚΚΤ, τόσο θα αγωνίζεται πιο αποτελεσματικά για τα δικαιώματα των εργαζομένων, των φοιτητών και θα συμβάλλει στην ενίσχυση του αγώνα του τουρκικού λαού. Το ίδιο ισχύει και για το ΚΚΕ στην Ελλάδα.
Ευχόμαστε καλή δύναμη σε όλους και όλες σας».

902 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.