Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Τρίτη 19 Μαΐου 2015

Η ΕΕ βιάζεται να αναλάβει δράση: Εξωτερικές «υποθέσεις» από τα Βαλκάνια στην Αφρική, με ολίγη από τζιχάντ ‒ Κι η Βασίλω μπροστάρης!



ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΕ
Μπροστάρης η ελληνική κυβέρνηση στην προώθηση νέων ιμπεριαλιστικών σχεδίων
Στο επίκεντρο των χτεσινών εργασιών η ανάπτυξη της νέας ναυτικής δύναμης της ΕΕ στη Μεσόγειο, με πρόσχημα την καταπολέμηση των δουλεμπορικών κυκλωμάτων
Με άξονες την ανάπτυξη νέας ναυτικής δύναμης της ΕΕ στη Μεσόγειο (EUNAVFOR MED), την ενίσχυση των ευρωενωσιακών στρατιωτικών επιχειρήσεων και την παραπέρα σύσφιξη της «συνεργασίας» της ΕΕ με το ΝΑΤΟ σε ζητήματα «Ασφάλειας» και Αμυνας», συνεδρίασε χτες στις Βρυξέλλες το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, σε διευρυμένη μάλιστα σύνθεση, δηλαδή με τη συμμετοχή τόσο των υπουργών Εξωτερικών, όσο και αυτών της Αμυνας.
Σήμερα συνεδριάζει το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ
Σήμερα συνεδριάζει στις Βρυξέλλες στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ. Το κύριο θέμα του θα είναι η προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής στη Ρίγα, στις 21 - 22 Μάη, στην ημερήσια διάταξη της οποίας βρίσκονται η διαδικασία αναθεώρησης της Ευρωενωσιακής Στρατηγικής Ασφάλειας, θέματα Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας, η Ευρωενωσιακή Ατζέντα για την Ασφάλεια καθώς και οι σχέσεις ΕΕ - Ρωσίας, με έμφαση στην κατάσταση στην Ουκρανία.
Οι υπουργοί θα ενημερωθούν, επίσης, για την πορεία των διαπραγματεύσεων για τη Διατλαντική Συμφωνία Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP) και για τη διαδικασία του λεγόμενου Ευρωπαϊκού Εξαμήνου. Επίσης, θα συζητηθεί και ο «οδικός χάρτης» για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.
Τέλος, θα γίνει «ανταλλαγή απόψεων» για την πορεία υλοποίησης του «Οδικού Χάρτη για τη Μετανάστευση», όπως αυτός προσδιορίστηκε κατά την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ της 23ης Απρίλη, καθώς και για την «Ατζέντα Μετανάστευσης», η οποία παρουσιάστηκε από τον αρμόδιο Επίτροπο την περασμένη βδομάδα.
Την ελληνική κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Ν. Χουντής.
Για την προώθηση των στόχων αυτών του ευρωενωσιακού κεφαλαίου, υπερακόντισε και η ελληνική πλευρά, που ζήτησε: «Συνεργασία» ΕΕ και ΝΑΤΟ στα πολύπαθα Βαλκάνια, «άμεση δράση» με πρόσχημα τους τζιχαντιστές, διατήρηση και ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας της ΕΕ σε γεωστρατηγικά σημεία κρίσιμα για την προάσπιση των ευρωενωσιακών μονοπωλιακών συμφερόντων.
Σημειωτέον, στα χτεσινά διαβούλια ήταν επίσης παρόντες η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικών και Αμυνας, Φεντερίκα Μογκερίνι, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, και ο επίτροπος Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, Δ. Αβραμόπουλος. Την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησαν οι υπουργοί Αμυνας και Εξωτερικών, Π. Καμμένος και Ν. Κοτζιάς, αντίστοιχα.
Στη συνεδρίαση συζητήθηκαν τα επόμενα βήματα για την υλοποίηση της επιχείρησης EUNAVFOR MED στη νότια κεντρική Μεσόγειο, στο πλαίσιο της Κοινής Πολιτικής Αμυνας και Ασφάλειας (ΚΠΑΑ) της ΕΕ, με σκοπό «να συλλάβουν και να καταστρέψουν τα σκάφη των δουλεμπόρων πριν χρησιμοποιηθούν», όπως αναφέρεται στα σχετικά ευρωενωσιακά κείμενα, όπερ σημαίνει στρατιωτικές επεμβάσεις στις χώρες προέλευσής τους. Εγινε επίσης συζήτηση για το πώς θα συνεχιστούν και θα ενισχυθούν παραπέρα οι στρατιωτικές επιχειρήσεις της ΕΕ που είναι αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη: EUTM στο Μάλι, EUMAM στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, EUNAVFOR ATALANTA στα ανοιχτά των ακτών της Σομαλίας και στον Ινδικό Ωκεανό, και EUFOR ALTHEA στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη.
Γενικός γραμματέας ΝΑΤΟ: «Είναι σημαντικό η ΕΕ να αναλάβει δράση»
Ενδεικτική του κλίματος που επικράτησε στη Σύνοδο, αλλά και της πολλαπλής αξιοποίησης του προσχήματος των τζιχαντιστών για την προώθηση των σχεδίων ΕΕ και ΝΑΤΟ, ήταν η δήλωση του γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, που είπε ότι «μπορεί να υπάρχουν ξένοι μαχητές, μπορεί να υπάρχουν τρομοκράτες που κρύβονται ανάμεσα στους πρόσφυγες» που προσπαθούν να διασχίσουν τη Μεσόγειο. «Είναι σημαντικό η ΕΕ να αναλάβει δράση», είπε σε άλλο σημείο της δήλωσής του, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την επικείμενη έναρξη της ευρωενωσιακής ναυτικής επιχείρησης EUNAVFOR MED.
Σημειωτέον, σχεδόν συντονισμένα, το BBC διοχέτευσε δήλωση «Λίβυου αξιωματούχου» ότι τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» έχουν παρεισφρήσει μεταξύ προσφύγων και μεταναστών στη Μεσόγειο για να φθάσουν στην Ευρώπη και να εξαπολύσουν αργότερα τρομοκρατικές επιθέσεις...
Επιπλέον, λέγεται ότι πολεμικά πλοία και αεροσκάφη παρακολούθησης από κράτη - μέλη της ΕΕ θα αναπτυχθούν από τον Ιούνη στα ανοιχτά των λιβυκών ακτών, αφού προηγηθεί σχετική απόφαση του ΟΗΕ.
Πρεμούρα για ακόμα πιο ενεργό ρόλο από την ελληνική κυβέρνηση
Ενδεικτική της πρεμούρας της ελληνικής κυβέρνησης να παίξει ενεργό ρόλο στις τέτοιες εξελίξεις, με στόχο τη γεωστρατηγική αναβάθμιση των ντόπιων μονοπωλίων στην ευρύτερη περιοχή, ήταν η παρέμβαση στη χτεσινή Σύνοδο από τον υπουργό Αμυνας, Π. Καμμένο.
Υπεραμυνόμενος της ανάπτυξης παραπέρα στρατιωτικής δράσης της ΕΕ είπε: 
«Λόγω της πολυμορφίας των αποστολών και των επιχειρήσεων της ΕΕ στο πλαίσιο της Κοινής Πολιτικής Αμυνας και Ασφάλειας, τόσο σε ό,τι αφορά περιοχές, όσο και σε τομείς δράσης, καταφέραμε να αποκτήσουμε πολύτιμη πείρα. Αναγνωρίζουμε, εντούτοις, ότι είναι αναγκαίο να βελτιώνουμε διαρκώς και να αξιοποιούμε τις δυνατότητες που διαθέτουμε στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας για αυτό το σκοπό».
«Να διατηρήσουμε την παρουσία μας στο Κέρας της Αφρικής»
Ο υπουργός Αμυνας της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ επέμεινε μάλιστα για συνέχιση της επιχείρησης EUNAVFOR ATALANTA: 
«Μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες μας είναι η διεξαγωγή των επιχειρήσεων της Κοινής Πολιτικής Αμυνας και Ασφάλειας στο Κέρας της Αφρικής (σ.σ.: σημαντικότατος δίαυλος), όπου αναλάβαμε δράση κατά της πειρατείας με επιτυχία.
Παρότι έχει επιτευχθεί μια σχετική σταθερότητα και ασφάλεια στην περιοχή, πιστεύουμε ότι θα πρέπει να διατηρήσουμε την παρουσία μας. Η πιθανή αναζωπύρωση της πειρατείας, δεδομένου ότι οι πραγματικοί λόγοι εμφάνισής της δεν έχουν ακόμα εκλείψει εντελώς, θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις σε τομείς όπως το διαμετακομιστικό εμπόριο, την ενεργειακή ασφάλεια και εν τέλει στην ευρωπαϊκή οικονομία. Πρέπει να διατηρήσουμε τις θαλάσσιες γραμμές επικοινωνίας (Sea Lines of Communication [SLOC]) της Ευρώπης ανοικτές», συμπλήρωσε, κάνοντας σαφές ότι πίσω από τέτοιες επιχειρήσεις κρύβονται πάντα τα συμφέροντα ευρωενωσιακών μονοπωλίων...
«ΕΕ και ΝΑΤΟ να συνεργαστούν στα Βαλκάνια»
Δεν παρέλειψε να κάνει ξεχωριστή αναφορά στην επιχείρηση της ΕΕ στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη: «Οσον αφορά την επιχείρηση EUFOR ALTHEA, προτού επανεξετάσουμε τον τρόπο δράσης μας, θα πρέπει να αξιολογήσουμε την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, έπειτα και από τα πρόσφατα γεγονότα».
Σημειωτέον, στα υπουργεία Εξωτερικών και Αμυνας επικρατεί ένας γενικότερος προβληματισμός για την κατάσταση στα δυτικά Βαλκάνια (πεδίο εκδήλωσης των εντεινόμενων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών), με τις εξελίξεις στην ΠΓΔΜ, στην Αλβανία και τη Σερβία με την αναζωπύρωση εθνικισμών που πιθανόν να λειτουργήσουν ως θρυαλλίδα εξελίξεων το αμέσως επόμενο διάστημα.
Παραπέρα, ο υπουργός Αμυνας της κυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, απευθυνόμενος στον γγ του ΝΑΤΟ, εξέφρασε την άποψη ότι  
«οι δύο οργανισμοί θα πρέπει να συνεργαστούν σε πολιτικό επίπεδο, με στόχο τον περιορισμό του εξτρεμισμού, του φονταμενταλισμού, του αλυτρωτισμού και των εθνικιστικών ιδεών που αποσταθεροποιούν την περιοχή των Βαλκανίων». 
Ουσιαστικά, αναγνώρισε ρόλο... «ειρηνοποιού» στις λυκοσυμμαχίες ΝΑΤΟ και ΕΕ, που με τις ωμές επεμβάσεις τους έσπειραν βόμβες και τρόμο τα προηγούμενα χρόνια στα Βαλκάνια, στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που και τώρα βρίσκονται πίσω από την υποδαύλιση τέτοιων επικίνδυνων φαινομένων...
«Απαιτείται άμεση λύση για τους τζιχαντιστές»
Τέλος, δεν παρέλειψε και ο Π. Καμμένος να υιοθετήσει τη θεωρία περί «τζιχαντιστών μαχητών που επιστρέφουν από τη Μέση Ανατολή», επιμένοντας ότι «ο επόμενος εφιάλτης για την Ευρώπη θα είναι:
Η τρομοκρατία των τζιχαντιστών που ήδη γεννιέται μέσα στους κόλπους της ευρωπαϊκής οικογένειας και απαιτεί άμεσες λύσεις. Η παράνομη διακίνηση ανθρώπων από τις περιοχές της Βορείου Αφρικής και της Μέσης Ανατολής προς τον ευρωπαϊκό χώρο και ειδικά των νοτίων χωρών της ΕΕ (...) Η πιθανή εκμετάλλευση των πραγματικών ή φανταστικών μειονοτήτων από τρίτους». 
Υιοθέτησε πλήρως δηλαδή μια σειρά από προσχήματα που αξιοποιούνται για την παραπέρα ανάπτυξη στρατιωτικής - πολεμικής δράσης από τα ιμπεριαλιστικά κέντρα.
«Μακεδονία» αποκαλεί την ΠΓΔΜ ο γγ του ΝΑΤΟ
Στο μεταξύ, ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, προσερχόμενος στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, αποκάλεσε με το όνομα «Μακεδονία» την ΠΓΔΜ.
Ειδικότερα, ερωτηθείς για τις τελευταίες εξελίξεις στην ΠΓΔΜ, απάντησε ότι το ΝΑΤΟ βρίσκεται σε στενή συνεργασία με τη «Μακεδονία», καθώς πρόκειται για ένα επίδοξο μέλος του Οργανισμού.
«Πιστεύω πως οι ειρηνικές διαδηλώσεις είναι κομμάτι της δημοκρατικής κοινωνίας», είπε χαρακτηριστικά, και τόνισε πως το πιο σημαντικό είναι να αποφευχθεί κλιμάκωση της κρίσης στη «Μακεδονία».
Οι αναφορές του Στόλτενμπεργκ ανάγκασαν τους παριστάμενους Ελληνες υπουργούς να εκδώσουν άλλο ένα από τα γνωστά «non paper» της κυβέρνησης, υποστηρίζοντας ότι: 
«Η ελληνική αντιπροσωπεία αντέδρασε άμεσα στην αναφορά του γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος αποκάλεσε τα Σκόπια ως "Μακεδονία". Επιπλέον, θα αποσταλεί επίσημη επιστολή διαμαρτυρίας από τον Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.