Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Κυριακή 8 Μαρτίου 2015

ΣΥΡΙΖΑΝΕΛκουλουπού: Μεθοδεύουν δημοψήφισμα, αναζητώντας άλλοθι, για να τυλίξουν τον λαό στο 3ο μνημόνιο

«να ενεργοποιήσετε αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες δημοψηφίσματος...»

Βαρουφάκης: Αν δεν δεχτούν το σχέδιο μας, θα πάμε σε δημοψήφισμα

Δηλώσεις-βόμβα του υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, φιλοξενεί την Κυριακή η ιταλική Corriere della Sera. Βαρουφάκης: Αν δεν δεχτούν το σχέδιο μας, θα πάμε σε δημοψήφισμα

Μεταξύ άλλων, ο κ. Βαρουφάκης φέρεται να υποστήριξε ότι αν η ΕΕ δεν δεχτεί το ελληνικό σχέδιο, τότε η χώρα θα καταφύγει σε δημοψήφισμα ή σε εκλογές.
Συγκεκριμένα, ο κ. Βαρουφάκης, λίγες ώρες πριν το κρίσιμο Eurogroup της Δευτέρας, δηλώνει στην εφημερίδα: «Όπως έχω πει στον πρωθυπουργό μου, δεν είμαστε ακόμα κολλημένοι στις θέσεις μας. Μπορούμε να πάμε σε εκλογές, να καλέσουμε ένα δημοψήφισμα».
Σχετικά με τη στάση της ΕΚΤ δηλώνει: «Το 2012, σε μία κατάσταση παρόμοιας κρίσης αλλά με συντηρητική κυβέρνηση, η ΕΚΤ ήταν ευέλικτη, είχε ενισχύσει χωρίς προβλήματα τη δυνατότητα της ελληνικής κυβέρνησης να εκδίδει βραχυπρόθεσμούς τίτλους».
Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν θα υπάρξει πρόβλημα σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία στις Βρυξέλλες, ο υπουργός σημείωσε: «Νομίζω ότι η κυβέρνηση θα επιβιώσει ούτως ή άλλως. Η μεγαλύτερη δύναμη μας είναι ο δεσμός εμπιστοσύνης που μας δένει με τους ανθρώπους. Μετά από πέντε χρόνια κατά τα οποία κάποιοι ισχυρίστηκαν ότι θέλουν να σώσουν την Ελλάδα, οι άνθρωποι πλέον καταλαβαίνουν».
Υπογράμμισε, δε, πως η χώρα δεν χρειάζεται νέο δάνειο: «Η ιδέα που προτείνουμε στους ευρωπαίους εταίρους μας είναι ένα σχέδιο που θα δώσει στην Ελλάδα τη δυνατότητα ανάπτυξης και φρένου στην ανθρωπιστική κρίση».
Τέλος, σημείωσε: «Από τώρα έως και τον Ιούνιο στόχος είναι να σταθεροποιηθεί η κατάσταση. Στη συνέχεια, θα πρέπει να προχωρήσουμε σε ένα δεύτερο επίπεδο: να προβούμε σε επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας. Η πρόθεσή μας είναι να φτάσουμε σε ένα "συμβόλαιο για την ανάπτυξη" που να βασίζεται σε μια λογική προσέγγιση όσον αφορά στη φορολογία».


Εκλογές ή δημοψήφισμα βλέπουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ

του Νίκου Τσίτσα | 08 Μαρ. 15 (08:33) | upd: 08 Μαρ. 15 (08:33)
Ενδεχόμενη συμφωνία με τους δανειστές θέτει σκληρά διλήμματα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Ποια στελέχη αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο εκλογών ή δημοψηφίσματος.
Σκληρά διλήμματα θέτει στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ μία ενδεχόμενη συμφωνία με τους δανειστές καθώς στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης όσο και της πλειοψηφίας αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο των εκλογών ή του δημοψηφίσματος τον Ιούνιο όταν ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση.
Το μέλος της Π.Γ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Καλύβης που προέρχεται από την Αριστερή Πλατφόρμα σε πρόσφατη συνέντευξη του στο MEGA δήλωσε ότι  
«η λύση των εκλογών μπορεί να είναι και θετική έστω και αν είναι σε ένα κοντινό χρονικό διάστημα. Εξαρτάται τις συνθήκες» επισημαίνοντας πως αν προκύψει μια οριακή κατάσταση η κυβέρνηση θα πρέπει να ρωτήσει και τον κόσμο μέσω εκλογών ή δημοψηφίσματος. «Αν φθάσουμε στο σημείο να πούμε ότι "κοιτάχτε έχουμε φθάσει σε αυτό το οριστικό συμπέρασμα" δεν είναι κανένας που θα κοροϊδέψει τον κόσμο. Θα πούμε την αλήθεια στο λαό. Αυτό είναι σαφές. Και με αυτή την έννοια λέω δεν θα πούμε στο μέλλον το κρέας - ψάρι».
Αντίστοιχα ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Χρυσόγονος που προέρχεται από την Σοσιαλιστική Τάση επισήμανε σε συνέντευξή του πως «Αν οι δανειστές μας φτάσουν στο αμήν και επιμείνουν σε λήψη μέτρων σκληρής λιτότητας και εφόσον η εναλλακτική λύση θα ήταν η χρεωκοπία και η έξοδος από την ευρωζώνη και την Ε.Ε τότε επειδή η Κυβέρνηση δεν έχει εντολή να θέσει αυτά τα θέματα τότε θα ήταν απαραίτητη η προσφυγή στις κάλπες».
Τέλος αξίζει να επισημανθεί η πρόσφατη συνέντευξη του Αντιπροέδρου της Βουλής Αλέξη Μητρόπουλου στον Alpharadio όπου άφησε να εννοηθεί ότι είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο εκλογών ή δημοψηφίσματος. Ο κ. Μητρόπουλος υπογράμμισε ότι
«Αυτό που δεν είχαμε εκτιμήσει, είναι ότι οι δανειστές θα συνέχιζαν να μην υπολογίζουν τη δημοκρατική έκφραση ενός λαού και να μας λένε: δεν μας ενδιαφέρει τι κάνατε και τι ψηφίσατε» και συμπλήρωσε «δεν πρέπει η κυβέρνηση να φοβηθεί, δεν πρέπει να κάνει ρήξη, μέσα στην Ευρωζώνη, θα συνεχίζουμε με την ενότητα του λαού και του πολιτικού σκηνικού να μαχόμαστε. Φτάνουμε σε ένα δύσκολο τετράμηνο, για όλη την υπόθεση του μνημονίου που θα κριθεί στα μέσα με τέλη Μαΐου, που φαίνεται ότι οι δανειστές θα θέσουν το μήνυμα νέο μνημόνιο ή απειλή χρεοκοπίας. Πρέπει να ετοιμαζόμαστε για τις καλύτερες κινήσεις, τις ενωτικότερες πρωτοβουλίες».
Στο ΣΥΡΙΖΑ καλλιεργούν το σενάριο των εκλογών μόνο στην περίπτωση που η κυβέρνηση αναγκαστεί να εισηγηθεί μία συμφωνία με τους δανειστές που δεν θα είναι συμβατή με το πρόγραμμα του κόμματος και θα θυμίζει περισσότερο Μνημόνιο από το επιθυμητό Σύμφωνο για την Ανάπτυξη μεταξύ της Ελλάδας και της Ε.Ε.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ η πορεία των διαπραγματεύσεων δείχνει πως η νέα ελληνική κυβέρνηση θα χρειαστεί να κάνει μεγάλους συμβιβασμούς με τους δανειστές προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία και να επανέλθει η ρευστότητα στην οικονομία.

Οι εκλογές θα έδιναν τη δυνατότητα στον ΣΥΡΙΖΑ να αξιοποιήσει την δημοφιλία της νέας Κυβέρνησης και να κερδίσει τις εκλογές λαμβάνοντας ουσιαστικά ψήφο εμπιστοσύνης από τον κόσμο για την εφαρμογή του νέου προγράμματος.

Με τον τρόπο αυτό θα περιορίζονταν και οι εσωκομματικές αντιδράσεις αφού το νέο πρόγραμμα θα έχει πιθανότατα την έγκριση των πολιτών. Παράλληλα η προσφυγή στις κάλπες θα διευκόλυνε την ηγεσία να διαμορφώσει νέους συσχετισμούς δυνάμεων στο κυβερνητικό σχήμα. 

Αντίστοιχα ένα δημοψήφισμα θα υπέκρυπτε τον κίνδυνο να αποτυπωθεί στο ερώτημα η διάσταση της συμμετοχής ή όχι της χώρα στο ευρώ και ένα τέτοιο ενδεχόμενο φαίνεται ότι θέλουν να το αποφύγουν τόσο οι δανειστές όσο και οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας.

Σε κάθε περίπτωση οι φωνές που ζητούν εκλογές ή δημοψήφισμα δεν εκφράζουν μόνο την εσωκομματική αντιπολίτευση αλλά και ένα μεγάλο τμήμα της πλειοψηφίας του ΣΥΡΙΖΑ που βλέπουν ότι μετά την επίτευξη της συμφωνίας οι κάλπες θα αποτελέσουν λύτρωση για το κυβερνών κόμμα που θα έχει νωπή την εντολή των πολιτών για την υλοποίηση ή μη της συμφωνίας.
Επισημάνσεις, τίτλος, φωτό, σύνδεσμοι: Μποτίλια Στον Άνεμο


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.