Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2015

Λευκή Βίβλος Ε.Δ.: Λυκοσυμμαχίες, μονοπώλια, ενέργεια και εγχώρια αστική τάξη

Ελληνικά μαχητικά σε εκπαίδευση εναέριου ανεφοδιασμού με ειδικό αεροσκάφος των ΗΠΑ, η οποία παραπέμπει σε συμμετοχή σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις μακριά από βάσεις ανεφοδιασμού

«ΛΕΥΚΗ ΒΙΒΛΟΣ» ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ
Αποκαλυπτικό πανόραμα των επικίνδυνων γεωστρατηγικών «προκλήσεων» της εγχώριας αστικής τάξης
________________________________________________________
Ο «Ρ» παρουσιάζει εκτενή αποσπάσματα του πολυσέλιδου κειμένου του υπουργείου Αμυνας, αποκαλυπτικά για τη βαθιά εμπλοκή των ΕΔ στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς για λογαριασμό της ελληνικής αστικής τάξης
_____________________
Τους σχεδιασμούς των εγχώριων μονοπωλίων να προωθήσουν παραπέρα τις θέσεις τους σε Μέση Ανατολή, Ανατολική Μεσόγειο και πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες, να αναβαθμιστούν περαιτέρω γεωστρατηγικά, με ανάδειξη της χώρας σε ενεργειακό κόμβο και παραγωγό Ενέργειας, να καταλάβουν ανώτερες θέσεις στην ιμπεριαλιστική πυραμίδα βάζοντας τις Ενοπλες Δυνάμεις (ΕΔ) να παίζουν ρόλο χωροφύλακα όπου Γης, μπλέκοντας το λαό βαθύτερα στους επικίνδυνους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, διασφαλίζοντας εμπορικούς διαύλους, ενεργειακό ανεφοδιασμό, διαμετακομιστικό εμπόριο, τη λειτουργία της καπιταλιστικής οικονομίας συνολικά, αποτυπώνει η «Λευκή Βίβλος» των Ενόπλων Δυνάμεων, που δημοσιοποιήθηκε δυο μέρες πριν τις εκλογές, 23 Γενάρη, εκτενή αποσπάσματα της οποίας παρουσιάζει σήμερα ο «Ρ».
Ένα πολυσέλιδο κείμενο που συντάχθηκε στο υπουργείο Αμυνας, αφορά τα πεπραγμένα στο εσωτερικό και το διεθνές περιβάλλον για το 2014 αλλά, ταυτόχρονα, δίνει ανάγλυφα τις προτεραιότητες της εγχώριας αστικής τάξης στη «στρατιωτική διπλωματία» και την εξωτερική πολιτική, όπως υπηρετούνται διαχρονικά από όλες τις αστικές κυβερνήσεις, και την προηγούμενη, τη συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, και την τωρινή, ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ο υπουργός Αμυνας της οποίας σπεύδει μάλιστα, μόλις μια βδομάδα μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, να συναντήσει τον γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ.
Άλλωστε, την έκδοση προλογίζει ο Δ. Αβραμόπουλος, με θητεία στα υπουργεία Αμυνας και Εξωτερικών, αντιπρόεδρος της ΝΔ και τώρα προαλειφόμενος από το ΣΥΡΙΖΑ για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Όπως γράφει ο ίδιος, στη «Λευκή Βίβλο»
«αναλύσαμε τις διεθνείς εξελίξεις, τις δυνητικές προκλήσεις και απειλές (...) Μέσα από τα κείμενα της Λευκής Βίβλου, αντιλαμβάνεται κανείς τον τρόπο με τον οποίο η πατρίδα μας (βλ. η ντόπια αστική τάξη) προσεγγίζει τις σύγχρονες προκλήσεις ασφαλείας. Μια προσέγγιση, πανοπτική, ψύχραιμη και άριστα ιεραρχημένη. Με αναγνώριση των βραχυπρόθεσμων περιορισμών και κινδύνων αλλά και των μακροπρόθεσμων ευκαιριών για συνεργασίες, συμμαχίες και κέρδη στη διεθνή γεωπολιτική σκακιέρα».
Λυκοσυμμαχίες και μονοπώλια
Για το ΝΑΤΟ
Σε αυτή τη βάση, η «Λευκή Βίβλος», μεταξύ άλλων, γράφει τα εξής για το ΝΑΤΟ: 
«Μετά από μια μακρά περίοδο εμπλοκής των δυνάμεων της συμμαχίας σε εδάφη της Μέσης Ανατολής και Κεντρικής Ασίας, διέρχεται σε μια περίοδο ετοιμότητας και προετοιμασίας δομών και δυνάμεων, με σκοπό την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση των υφιστάμενων και των αναδυόμενων απειλών. Οι απειλές αυτές περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την εξάπλωση της τρομοκρατίας, του διεθνούς εγκλήματος και διασποράς όπλων μαζικής καταστροφής. Οι εν λόγω απειλές, πέραν του γεγονότος ότι αποτελούν τροχοπέδη για την ανεμπόδιστη λειτουργία των θαλασσίων και ενεργειακών οδών, υποδαυλίζουν ταυτόχρονα την ανεξέλεγκτη εξάπλωση των μεταναστευτικών ροών προς τον ανεπτυγμένο δυτικό κόσμο.
(...) Επιπλέον, μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου επενδύει σε μια διαρκή προσπάθεια δημιουργίας θεσμικού διαλόγου με τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, δρώντας κατ' αυτόν τον τρόπο υποστηρικτικά στην ευρύτερη προσπάθεια εδραίωσης της περιφερειακής ασφάλειας και σταθερότητας. Βεβαίως, το ΝΑΤΟ, πέραν του νέου ρόλου και των νέων αποστολών που καλείται να αναλάβει, συνεχίζει να επαναβεβαιώνει το ρόλο του ως ένας κατεξοχήν οργανισμός συλλογικής ασφαλείας και, ως τέτοιος, συναρτά το ρόλο και την επιρροή του από τη δυνατότητα αξιόπιστης προβολής ισχύος σε γεωγραφικές περιοχές όπου διακυβεύονται μείζονα συμμαχικά συμφέροντα».
Σε άλλο σημείο του κειμένου διαβάζουμε: «Στο πλαίσιο των προσπαθειών για βελτίωση δυνατότητας ανταπόκρισης της Συμμαχίας στις σύγχρονες προκλήσεις ασφαλείας υιοθετήθηκε από τους Αρχηγούς Κρατών και Κυβερνήσεων στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής (Ουαλία, Σεπτέμβριος 2014) το "Σχέδιο Δράσης Ετοιμότητας της Συμμαχίας" ("Readiness Action Plan"), το οποίο προβλέπει παροχή συνεχούς (αλλά όχι μονίμου) αεροπορικής, χερσαίας και ναυτικής παρουσίας, καθώς και στρατιωτικής δραστηριότητας στην ανατολική κυρίως περιοχή ευθύνης του ΝΑΤΟ (κυρίως ασκήσεις). Επίσης, προβλέπεται αύξηση ετοιμότητας δυνάμεων και δημιουργία νέας δύναμης ταχείας επέμβασης».
Για την ΕΕ
Για τη λυκοσυμμαχία της ΕΕ, η «Λευκή Βίβλος» αναφέρει, μεταξύ άλλων:  
«Την ίδια στιγμή, η ΕΕ προσπαθεί να ενισχύσει το "αποτύπωμά" της στα περιφερειακά και διεθνή δρώμενα ασφαλείας, εκμεταλλευόμενη το θεσμικό πλαίσιο της Συνθήκης της Λισαβόνας. Μέσα από την ενεργοποίηση των προβλεπομένων σε αυτή θεσμών και δράσεων, επιδιώκει να δώσει νέα ώθηση στην Κοινή Πολιτική Αμυνας και Ασφάλειας (ΚΠΑΑ) και να διασυνδέσει αποτελεσματικά τις πολιτικο-στρατιωτικές της δομές. Ταυτοχρόνως, δε, η ΕΕ ενδύεται με το θεσμικό πλαίσιο ανάληψης αποστολών εκτός του γεωγραφικού χώρου της Ενωσης, με σκοπό τη διατήρηση της ειρήνης, την πρόληψη συγκρούσεων και την ενίσχυση της διεθνούς ασφάλειας. Η θεσμοθέτηση επιχειρησιακών σχηματισμών, όπως οι Σχηματισμοί Μάχης ("EU Battlegroups"), έχει προσδώσει αξιοπιστία στον επιχειρησιακό βραχίονα της Ένωσης, χωρίς ωστόσο ο υπόψη θεσμός να έχει τύχει ανάλογης εκμετάλλευσης μέχρι σήμερα».
Σημειωτέον, από τις ελληνικές ΕΔ στο Σχηματισμό Μάχης EUABG (European Union Amphibious Battlegroup) συμμετέχει ένας Λόχος Πεζοναυτών και ένα Αρματαγωγό, ενώ στο Σχηματισμό Μάχης HELBROC συμμετέχουν ένα αερομεταφερόμενο Τάγμα Πεζικού και άλλα τμήματα.
Για τον ΟΗΕ και τις «ανεξέλεγκτες οντότητες» του κεφαλαίου
Σε ό,τι αφορά τον ΟΗΕ, η «Λευκή Βίβλος» υπογραμμίζει με νόημα:
«Παρά την κατά καιρούς υστέρηση στην παρακολούθηση των διεθνών εξελίξεων, η σημασία του Οργανισμού επαυξάνεται από τη νομιμοποίηση που παρέχει, μέσω των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας, στις βασικές διεθνείς επιχειρήσεις τόσο του ΝΑΤΟ όσο και της ΕΕ».
Ενδιαφέρον έχει και το σημείο όπου η «Λευκή Βίβλος» αφήνει κάποιες ...σπόντες για τους άλλους τρόπους, ακόμα πιο άμεσης και «ευέλικτης» παρέμβασης των μονοπωλίων που διεκδικούν «αυξανόμενο ρόλο»:
«Πέραν όμως των εθνικών δρώντων και των θεσμικών διακυβερνητικών δρώντων, μια σειρά από άλλες άτυπες και συχνά ανεξέλεγκτες οντότητες διεκδικούν αυξανόμενο ρόλο στους διεθνείς συσχετισμούς, επηρεάζοντας πλέον με σαφή τρόπο την εθνική και τη διεθνή ασφάλεια. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν οι μεγάλοι πολυεθνικοί επιχειρηματικοί όμιλοι, οι νέες διεθνείς χρηματοπιστωτικές οντότητες και μια σειρά Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) με διεθνή παρουσία».
«Προπύργιο ασφαλείας» η Κρήτη
Για την Ελλάδα διαβάζουμε:
«Από γεωπολιτικής και γεωστρατηγικής πλευράς, η Ελλάδα είναι ιστορικά ενταγμένη στο ευρύτερο ευρωπαϊκό γεωπολιτικό περιβάλλον και άρρηκτα συνδεδεμένη με τα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο, γεωγραφικές περιοχές προνομιακής άσκησης της πολιτικής και οικονομικής επιρροής της. Η στρατηγική αξία της Ελλάδας στον υπόψη γεωγραφικό χώρο προσδιορίζεται, αφενός, από την κεντρική της θέση στην εν λόγω υψηλού γεωστρατηγικού ενδιαφέροντος περιοχή, αφετέρου, δε, από το γεγονός ότι η χώρα μας καθίσταται σημείο επαφής και προπύργιο της Ευρώπης με την ασιατική και την αφρικανική ήπειρο.
(...) Ταυτοχρόνως, δε, η χώρα έχει επενδύσει, πολιτικά αλλά και σε επίπεδο υποδομών και μέσων, στη δυνατότητα παροχής αξιόπιστης ασφάλειας στις διεθνείς οδούς μεταφορών μεταξύ της Ευρώπης και των διεθνών αγορών της Ασίας και Μέσης Ανατολής που διέρχονται από περιοχές ελληνικής κυριαρχίας και στρατηγικού ενδιαφέροντος.
Η σημασία των παραπάνω ενισχύεται τα τελευταία χρόνια, καθώς η διεθνής κοινότητα αναζητεί στηρίγματα σταθερότητας στην περιοχή, έναντι ενός ευρέως τόξου αστάθειας που εκτείνεται από τις ακτές της Βόρειας Αφρικής μέχρι και τη Μαύρη Θάλασσα και κυκλώνει κατά κάποιο τρόπο την Ευρώπη
  • (σ.σ. για το ίδιο "τόξο αστάθειας" μιλούσαν και οι πρώην κυβερνώντες, μιλούν και οι τωρινοί, παρουσιάζοντας την Ελλάδα ως "φωτεινό φάρο σταθερότητας", όπως έλεγε την Τρίτη και ο νέος υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς...)».
«Σε αυτή την προσπάθεια» συνεχίζει η «Λευκή Βίβλος», «κομβικό ρόλο διαδραματίζει γεωγραφικά και σε επίπεδο υποδομών η Κρήτη. Το νησί αποτελεί βασικό πυλώνα στρατηγικού σχεδιασμού για τη χώρα αλλά και για το σύνολο των Συμμάχων και Εταίρων μας, καθώς τόσο η θέση όσο και οι εκεί ευρισκόμενες ναυτικές και αεροπορικές εγκαταστάσεις, το καθιστούν προπύργιο ασφαλείας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».
Μπαρουταποθήκη η Νοτιοανατολική Ευρώπη
Εστιάζοντας στις ζώνες άμεσου ενδιαφέροντος για την εγχώρια αστική τάξη, η «Λευκή Βίβλος» των ΕΔ γράφει:
«Η περιοχή της Νοτιοανατολικής (ΝΑ) Ευρώπης, διελθούσα από μια περίοδο σχετικής σταθεροποίησης και ομαλότητας κατά το πρώτο μισό της προηγούμενης δεκαετίας, παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια ένα αυξανόμενο βαθμό αβεβαιότητας σε πολιτικό και στρατηγικό επίπεδο, ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης και της επιδείνωσης της γεωπολιτικής κατάστασης στη Μαύρη Θάλασσα. Η εκδηλωθείσα διεθνής οικονομική κρίση, επηρέασε σε μεγάλο βαθμό το σύνολο του ευρωπαϊκού Νότου, μηδέ εξαιρουμένης και της ΝΑ Ευρώπης (...) Πέραν των οικονομικών παραμέτρων, το περιβάλλον ασφαλείας στην περιοχή παραμένει ρευστό, καθώς συνεχίζουν να υφίστανται κρυφές, εθνικιστικού κυρίως χαρακτήρα εντάσεις και εμφανίζονται αμείωτα φαινόμενα διαφθοράς και διεθνικού οργανωμένου εγκλήματος. Τα ανωτέρω φαινόμενα, αποτελούν εν δυνάμει ασύμμετρες απειλές, που μπορούν τελικά να εκδηλωθούν με τη μορφή πολιτικών, κοινωνικών, οικονομικών αλλά και στρατιωτικού χαρακτήρα απειλών, οι οποίες λαμβάνονται υπόψη στον αμυντικό σχεδιασμό της Ελλάδας.
(...) Σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, η απόφαση της κοινοπραξίας Shah Deniz (Shah Deniz Consortium-SDC) υπέρ της κατασκευής του αγωγού ΤΑΡ, ο οποίος θα διέρχεται κατά το μεγαλύτερό του μέρος από το ελληνικό έδαφος, προσδίδει ιδιαίτερη γεωστρατηγική αξία στην Ελλάδα και την εντάσσει στον ενεργειακό χάρτη ως χώρα - διακομιστή ενέργειας. Η, δε, δημιουργία κάθετων διασυνδετηρίων αγωγών για την τροφοδοσία των υπολοίπων χωρών ευνοεί και την ενδεχόμενη χρησιμοποίησή του για τη μεταφορά του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη».
Ανατολική Μεσόγειος - Μαγρέμπ - Μ. Ανατολή:
Ο κορυφαίος κόμβος παγκοσμίως
Για Ανατολική Μεσόγειο - Μέση Ανατολή αναφέρει:
«Η ευρύτερη περιοχή τη Ανατολικής Μεσογείου, του Μαγρέμπ και της Μέσης Ανατολής αποτελεί ίσως τον κορυφαίο γεωστρατηγικό και γεωοικονομικό κόμβο παγκοσμίως. Στην περιοχή συντείνουν μεγάλοι ενεργειακοί διάδρομοι και οδοί διεθνούς εμπορίου και υφίστανται τα μεγαλύτερα αποθέματα αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου παγκοσμίως.
Η γεωστρατηγική αυτή αξία ενισχύεται από τον αργό ρυθμό εκμετάλλευσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, την αδυναμία πλήρους αξιοποίησης των αποθεμάτων υδρογονανθράκων σε Αφρική και Αρκτική και της μεταστροφής διεθνούς κοινότητας ενάντια στη χρησιμοποίηση πυρηνικής ενέργειας, μετά το πυρηνικό ατύχημα στην Ιαπωνία το 2011.
Κατόπιν των ανωτέρω, οι εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα τα τελευταία χρόνια στην περιοχή, αποκτούν διαστάσεις που ξεφεύγουν από το αρχικό τους περιφερειακό υπόβαθρο, συναρτώμενες άμεσα με την πορεία της διεθνούς οικονομίας αλλά και τα ζωτικά συμφέροντα άμυνας και ασφάλειας, όχι μόνο των παρακείμενων στην περιοχή κρατών, αλλά και του συνόλου του δυτικού κόσμου.
(...) Η αιματηρή και χρονίζουσα κρίση στη Συρία, σε συνδυασμό με αμφιταλαντεύσεις της διεθνούς κοινότητας και τα συγκρουόμενα συμφέροντα των κρατών της ευρύτερης περιοχής, γέννησε νέες, πιο ριζοσπαστικές, εστίες θρησκευτικού και εθνοτικού φονταμενταλισμού, οι οποίες απειλούν πλέον με αποδιοργάνωση και κατάρρευση μεγάλο μέρος της Μέσης Ανατολής».
Σε ό,τι αφορά το ρόλο που επιχειρεί να παίξει η ελληνική αστική τάξη στην περιοχή, εμπλέκοντας το λαό στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, η «Λευκή Βίβλος» αναφέρει:
«Η χώρα μας, με γεωγραφικά και κοινωνικοπολιτικά κριτήρια, αποτελεί την παρούσα χρονική περίοδο τον προμαχώνα της Ευρώπης προς αυτή την περιοχή και ως τέτοια επιχειρεί να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στις τρέχουσες γεωπολιτικές εξελίξεις.
Βασικοί μας στόχοι σε αυτή την προσπάθεια είναι η διασφάλιση των ζωτικών εθνικών και ευρωπαϊκών συμφερόντων στον ενιαίο γεωγραφικό χώρο της ΝΑ Μεσόγειου, σε στρατηγική συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία και τους υπολοίπους περιφερειακούς και διεθνείς εταίρους μας».
Στο επίκεντρο η Ενέργεια
Για τις «απειλές για την Εθνική Αμυνα και Ασφάλεια» η «Λευκή Βίβλος» γράφει:
«Οι εξελίξεις στη Βόρειο Αφρική και τη Μέση Ανατολή, τα προτάγματα για ανεύρεση και αξιοποίηση πλουτοπαραγωγικών πηγών στη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου και η διαμόρφωση του περιφερειακού συστήματος διαμετακόμισης ενέργειας, δημιουργούν νέες μορφές απειλών στο ευρύτερο γεωγραφικό περιβάλλον.
(...) Η Ελλάδα, ως χώρα του ΝΑΤΟ και της ΕΕ αλλά και λόγω της γεωστρατηγικής της θέσης, καλείται να διαδραματίσει πρωτεύοντα ρόλο σε θέματα περιφερειακής ασφαλείας, τα οποία στο μεγαλύτερο μέρος τους συνθέτουν αυτό που σήμερα ονομάζουμε "πλέγμα νέων απειλών ασφαλείας"».
Στο πλέγμα αυτό η «Λευκή Βίβλος» των ΕΔ εντάσσει τη «Διεθνή Τρομοκρατία», την «Ανεξέλεγκτη Διακίνηση Οπλικών Συστημάτων - Οπλων Μαζικής Καταστροφής», τη «Μετανάστευση και το Οργανωμένο Εγκλημα», τις «Κυβερνοεπιθέσεις», τις «Σύγχρονες Μορφές Πειρατείας» και την «Ενεργειακή Ασφάλεια».
Ειδικά για την τελευταία σημειώνει:
«Η ενεργειακή ασφάλεια αποτελεί μια εκ των κυριότερων προτεραιοτήτων και παραμέτρων χάραξης πολιτικής για το σύνολο των ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων κοινωνιών.
Η ενεργειακή διάσταση της ασφάλειας έχει διττό χαρακτήρα (...) Σε πρώτο επίπεδο (...) είναι η ελαχιστοποίηση των ενεργειακών εξαρτήσεων από τρίτες χώρες, η ανάπτυξη τεχνολογιών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και η πλήρης εκμετάλλευση των ενδογενών πόρων και αποθεμάτων.
Σε δεύτερο επίπεδο, έχει να κάνει με τη δυνατότητα του κράτους να προβάλλει αξιόπιστα την εθνική του ισχύ και τη νομική του κατοχύρωση, σε όλο το εύρος των κυριαρχικών του ζωνών, με σκοπό την αδιασάλευτη υλοποίηση των παραπάνω στρατηγικών και οικονομικών πολιτικών επιλογών.
  • Ειδικότερα σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, η γεωγραφική θέση της χώρας στην ΝΑ Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο, την καθιστά κρίσιμο παράγοντα για την ασφάλεια των γραμμών συγκοινωνιών και των ενεργειακών δικτύων μεταξύ Ευρώπης και Ασίας, Ευρώπης και Βορείου Αφρικής, καθώς και Δυτικής Ευρώπης - Ανατολικής Μεσογείου. Ταυτοχρόνως, το υπό διαμόρφωση ενεργειακό περιβάλλον και η διασφάλιση των δικαιωμάτων εκμετάλλευσης των ενδογενών πόρων και αποθεμάτων, δημιουργεί επιπρόσθετες απαιτήσεις ασφαλείας, ιδιαίτερα στο θαλάσσιο περιβάλλον».
Αλλα και σε άλλο σημείο της «Λευκής Βίβλου» τονίζεται σχετικά:
  • «Ο εντοπισμός ενεργειακών κοιτασμάτων στον υποθαλάσσιο χώρο του Αιγαίου και Ανατολικής Μεσογείου, εντός της δικαιούμενης, βάση του Διεθνούς Δικαίου, Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Χώρας αλλά και η σχεδιαζόμενη διέλευση από το έδαφός της αγωγών μεταφοράς υδρογονανθράκων προς την Ευρώπη, δημιουργούν επιπρόσθετες απαιτήσεις για τις ΕΔ αναφορικά με την προστασία και περιφρούρηση των εθνικών συμφερόντων από κάθε επιβουλή».
Ένοπλες δυνάμεις... «πρεσβευτές» σε κάθε σημείο της Γης
Για την «Αντιμετώπιση των απειλών», η «Λευκή Βίβλος» γράφει:
«Οι Ενοπλες Δυνάμεις της Χώρας, πέραν της αντιμετώπισης κάθε εξωτερικής επιβουλής, καλούνται να συνεισφέρουν και στην αντιμετώπιση των ανωτέρω απειλών», με «συνεργασία μεταξύ των ΕΔ, των Αρχών Ασφαλείας και γενικότερα όλου του κρατικού μηχανισμού τόσο σε εθνικό όσο και σε διακρατικό - διεθνές επίπεδο», «προστασία της ναυσιπλοΐας σε εθνικό και διεθνές επίπεδο (αντιμετώπιση πειρατείας)», «συμμετοχή σε δράσεις της διεθνούς κοινότητας για τον εκδημοκρατισμό των χωρών και εδραίωση του κράτους δικαίου» (βλ. ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις) κ.ά.
Αλλωστε, σε άλλο σημείο της «Λευκής Βίβλου» προαναγγέλλεται ότι, με τη νέα τους δομή, οι ΕΔ «θα αποτελούν πρεσβευτή της Ελλάδας σε κάθε σημείο της Γης, οποτεδήποτε κληθούν να συνδράμουν στην εδραίωση της ειρήνης και ασφάλειας, υπό την αιγίδα διεθνών Οργανισμών που συμμετάσχει η χώρα μας».
Εξοπλισμοί με άξονα μονοπωλιακά συμφέροντα
Αλλωστε, όπως περιγράφεται στο κεφάλαιο για την «Πολιτική Εθνικής Αμυνας και Ασφάλειας», η χώρα «συμμετέχει σε διεθνείς ειρηνευτικές επιχειρήσεις και αντίστοιχες ασφάλειας, κατόπιν σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Υποστηρίζει το μετασχηματισμό του ΝΑΤΟ σε έναν οργανισμό συλλογικής άμυνας και ασφάλειας. Ενισχύει την ανάπτυξη της Κοινής Πολιτικής Αμυνας και Ασφάλειας (ΚΠΑΑ), τη δημιουργία μιας Ευρωπαϊκής Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης και εξειδικεύει στην προώθηση της Θαλάσσιας Ασφάλειας.
Λαμβάνοντας υπόψη τις προαναφερθείσες απειλές στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου, το ΥΠΕΘΑ, μέσω του Μακροπρόθεσμου Προγράμματος Προμηθειών Αμυντικού Υλικού, επιδιώκει τη βελτίωση των αεροναυτικών δυνατοτήτων των ΕΔ, εστιάζοντας κυρίως στους παρακάτω επιχειρησιακούς τομείς:
  • -- Επαύξηση των δυνατοτήτων του Πολεμικού Ναυτικού με πλοία με δυνατότητες κρούσης, αεράμυνας περιοχής, αεροσκάφη Ναυτικής Συνεργασίας και σύγχρονα Υποβρύχια.
  • -- Επαύξηση των δυνατοτήτων της Πολεμικής Αεροπορίας με αναβάθμιση των υπαρχόντων αεροσκαφών και απόκτηση αεροσκαφών προηγμένης τεχνολογίας.
  • -- Επαύξηση δυνατοτήτων ταχείας μεταφοράς στρατιωτικών δυνάμεων με μέσα ταχείας μεταφοράς.
  • -- Επαύξηση δυνατοτήτων σε σύγχρονους τομείς δραστηριοποιήσης των ΕΔ, όπως σε αυτόν του διαστήματος (π.χ., συμμετοχή στο πρόγραμμα HELIOS) και του κυβερνο-χώρου».
Εξάλλου, στην ειδική ενότητα «ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ» διαβάζουμε ότι:
«Ο Στρατός Ξηράς είναι σε μια συνεχή διαδικασία για την προσαρμογή των δομών του σε εκείνες του ΝΑΤΟ, προκειμένου να ανταποκρίνονται σε όλο το φάσμα των αποστολών της Συμμαχίας και των διεθνών οργανισμών που συμμετέχει η χώρα».
«Το Πολεμικό Ναυτικό, προκειμένου να διατηρήσει στο μέλλον την αποτρεπτική του ικανότητα, θα δρομολογήσει την απόκτηση νέων φρεγατών πολλαπλών αποστολών και επαύξηση της ικανότητας εναέριας επιτήρησης θαλασσίων περιοχών ενδιαφέροντος».
«Η Πολεμική Αεροπορία, τέλος, και εντός του προαναφερθέντος πλαισίου, σχεδιάζει την προμήθεια (πέραν της αναβάθμισης του υπάρχοντος στόλου αεροσκαφών) νέου μαχητικού αεροσκάφους ικανού να καλύψει τις άμεσες επιχειρησιακές ανάγκες της χώρας στην ευρύτερη περιοχή της Αν. Μεσογείου. Επιπλέον μελετάται και σχεδιάζεται η προμήθεια αεροσκαφών προηγμένης τεχνολογίας για κάλυψη μελλοντικών αναγκών της χώρας. Πλέον των παραπάνω η ΠΑ δραστηριοποιείται στην σχεδίαση προμήθειας νέου αεροσκάφους προκεχωρημένης εκπαίδευσης καθώς και ελικοπτέρων Ερευνας/Διάσωσης - Ερευνας/Διάσωσης Μάχης (SAR/CSAR), προκειμένου να καλύψει τις σχετικές ανάγκες κάτω από οιοσδήποτε συνθήκες (ειρηνική περίοδο και κατά τις επιχειρήσεις) στο σύνολο της περιοχής αρμοδιότητάς της».
Οι στρατιωτικές «εγκαταστάσεις» και «διευκολύνσεις»
Παρακάτω εκφράζεται η εκτίμηση ότι
«η Ελλάδα παίζει σημαντικό ρόλο στο περιφερειακό και διεθνές σύστημα ασφαλείας, με ακλόνητη φιλοδοξία να γίνει ένας οδηγός σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Προκειμένου να πετύχει στο δύσκολο αυτό έργο, η χώρα μας διατηρεί (...) εξαιρετικά σημαντικές εγκαταστάσεις και διευκολύνσεις (σ.σ: όπως οι βάσεις σε Σούδα, Ακτιο, Αραξο) που δίνουν ένα μοναδικό πλεονέκτημα για μια πιθανή ανάπτυξη αεροπορικών και ναυτικών δυνάμεων των συμμάχων στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. Το στοιχείο αυτό είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη και υποστήριξη των πολυεθνικών προσπαθειών (...) Όπως καταδεικνύει η περίπτωση της Λιβύης, έχουμε δημιουργήσει μια εμπεριστατωμένη και πολύπλευρη δομή υποστηρικτικής δύναμης ώστε να ευθυγραμμίζεται με τις αντίστοιχες επιχειρησιακές και εκπαιδευτικές απαιτήσεις του ΝΑΤΟ».
Επ' αυτού, άλλο σημείο του κειμένου περιγράφει μια σειρά από αυτές τις δομές:
-- Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ) του NATO
«Ιδιαίτερο ρόλο για τη χώρα μας διαδραματίζει η λειτουργία του ΚΕΝΑΠ, το οποίο εδρεύει στη Σούδα της Κρήτης, αποστολή του οποίου η συνδυασμένη εκπαίδευση σε μονάδες του ΝΑΤΟ, με σκοπό την επαύξηση της ικανότητας αυτών στην εκτέλεση αποστολών επιτηρήσεως επιφανείας, αέρος και υποθαλάσσιες, καθώς και στην εκτέλεση ειδικών επιχειρήσεων, για την υποστήριξη των αντίστοιχων έργων Ναυτικής Αποτροπής».
-- Πολυεθνικό Κέντρο Εκπαίδευσης Επιχειρήσεων Υποστήριξης Ειρήνης:
«Σημαντική υποστήριξη στο προσωπικό που αναλαμβάνει αποστολές στο πλαίσιο των παραπάνω οργανισμών, αποτελεί η εκπαίδευση πριν την αναχώρησή του, στο ΠΚΕΕΥΕ στο Κιλκίς. Στο ΠΚΕΕΥΕ παρέχεται θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση υψηλού επιπέδου, σε όλα τα θέματα επιχειρήσεων υποστήριξης της ειρήνης σε στρατιωτικά στελέχη, καθώς επίσης και ταχύρρυθμη εκπαίδευση σε πολυεθνικές Μονάδες πριν την ανάπτυξή τους για εκτέλεση συγκεκριμένης ειρηνευτικής αποστολής».
-- Πεδίο Βολής Κρήτης του NATO:
«Το Πεδίο Βολής Κρήτης, με έδρα τα Χανιά της Κρήτης, χρησιμοποιείται σε μόνιμη βάση από τις χώρες της Γερμανίας, Ολλανδίας, Ελλάδας και Βελγίου. Κάθε ΝΑΤΟικό κράτος έχει τη δυνατότητα να κάνει χρήση του Πεδίου Βολής Κρήτης και κατόπιν έγκρισης σχετικής αιτήσεώς τους, τρίτα κράτη, τεχνολογικά ινστιτούτα, εταιρείες και οργανισμοί».
-- Πολυεθνικό Συντονιστικό Κέντρο Στρατηγικών Θαλασσιών Μεταφορών:
«Το ΠΟΣΚΕΣΘΑΜ που εδρεύει στην Αθήνα, έχει ως αποστολή την εξεύρεση των κατάλληλων μέσων στον τομέα των στρατηγικών θαλασσίων μεταφορών, σε ανταγωνιστικές τιμές και την παρακολούθηση των μέσων αυτών για λογαριασμό των Κρατών / Διεθνών Οργανισμών που έχουν συνάψει συμφωνίες συνεργασίας με το Κέντρο (...) Τα τελευταία έτη το ΠΟΣΚΕΣΘΑΜ έχει συνδράμει με τα μέλη του στο πλαίσιο επιχειρήσεων διαχείρισης κρίσεων του ΝΑΤΟ ή της ΕΕ. Για να ανταποκριθεί στις σύγχρονες και μελλοντικές απαιτήσεις στον τομέα των στρατηγικών μεταφορών, το ΠΟΣΚΕΣΘΑΜ, επιδιώκει να αποκτήσει τη δυνατότητα σχεδίασης και συντονισμού όχι μόνο θαλάσσιων, αλλά και χερσαίων, εναερίων και συνδυασμένων μεταφορών».
Εκπαίδευση για δράση εκτός συνόρων
Τέλος, στη «Λευκή Βίβλο» καταγράφεται το πώς οι ελληνικές ΕΔ συμμετέχουν σε προγράμματα: Εκπαίδευσης Ελικοπτέρων για επαύξηση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων των πληρωμάτων ελικοπτέρων για επιχειρήσεις διαχείρισης κρίσεων της ΕΕ. Πολυεθνικών Διαρθρωμένων Υγειονομικών Μονάδων για ανάπτυξη πολυεθνικού νοσοκομείου εκστρατείας.
Καταγράφει, επίσης,
  • την πρόταση δημιουργίας ενός Ευρωπαϊκού Στόλου Αεροπορικών Μεταφορών και τη διεξαγωγή σχετικών ασκήσεων για ενίσχυση της στρατιωτικής μεταφορικής ικανότητας της ΕΕ.
  • Την ανάγκη κάλυψης των διαπιστωμένων ελλείψεων της ΕΕ σε δυνατότητες εναέριου ανεφοδιασμού, πτυχή που προϊδεάζει για δράση αεροσκαφών πολύ μακριά από τις βάσεις τους.
  • Την προτεραιότητα που δίνεται στην ΕΕ για Τηλεκατευθυνόμενα Αεροπορικά Συστήματα 
«για πολυεθνική στρατιωτική συνεργασία των κρατών - μελών που ήδη χρησιμοποιούν ή σχεδιάζουν να αναπτύξουν και να εντάξουν σε επιχειρησιακή χρήση πρωτοποριακά μη επανδρωμένα αεροπορικά συστήματα».
Θ.
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ – Κυριακή, 1/2/2015
Επισημάνσεις: Μποτίλια Στον Άνεμο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.