Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2014

Μποτίλια Στον Άνεμο: Δίπλα στους ανθρώπους ζει και η Βούλτεψη ‒ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟΝ ΘΗΡΜΑΤΩΝ: Τα νέα θέρετρα για τους Ρομά, δημότες Χαλανδρίου ‒ Τι Πατέρας, τι Σαιν Μόριτς. Η διαφορά, όταν λειώσουν τα χιόνια (2 VIDEO - Ωραίες φωτό)


Κι ένας ανεκδιήγητος τύπος το πρωί (κάτι σαν περιφερειάρχης, αλλά υπεύθυνος ‒όπως δήλωνε‒ μόνο για τη μεταστέγαση), προς το αλαφούζικο πρωινό δίδυμο της ενημέρωσης:
«Ελάτε τώρα... 700 υψόμετρο. Όσο το μέσο ελληνικό ορεινό χωριό(!!!). Και γεννήτρια έχουμε... Και αποχέτευση έχουμε φροντίσει... Κυκλοφορούν και κάτι φωτογραφίες, αλλά εγώ έχω τις αυθεντικές».
Και να, το ξεφύλλισμα του άλμπουμ ο Οικονόμου, με τα σπιτάκια από ψηλά και από μακριά, τι ωραία που φαίνονται... 
(Δείτε τα και σε γκρο πλαν, παρακάτω).

Τι Πατέρας, τι Σαιν Μόριτς. Η διαφορά, όταν λειώσουν τα χιόνια.


ΜπΣΑ 

***


Βούλτεψη: Δίπλα στους Ρομά ζουν και άνθρωποι
ΑΘΗΝΑ 01/10/2014
Αίσθηση προκαλεί δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου, Σοφίας Βούλτεψη, για το θέμα των Ρομά που ζουν εδώ και τριάντα χρόνια στο Νομισματοκοπείο, καθώς σε συνέντευξή της στο Mega, ανέφερε πως δίπλα στον καταυλισμό "ζουν και άνθρωποι".
Η κ. Βούλτεψη μίλησε για μία "απίστευτη ανομία που πρέπει να λήξει" και κατήγγειλε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι "όπου υπάρχει ανομία την υποστηρίζει". Σημείωσε δε ότι παραβιάζεται το συνταγματικό δικαίωμα προστασίας της ιδιοκτησίας, γιατί οι Ρομά έχουν καταπατήσει ακίνητα.
"Αναστατώνεται όλη η περιοχή, δεν μπορούν να κοιμηθούν τη νύχτα" πρόσθεσε, τονίζοντας ότι είναι πρόβλημα ένας καταυλισμός σε κατοικημένη περιοχή και σημείωσε πως οι εγκαταστάσεις στην πρώην αμερικανική βάση του Όρους Πατέρα, είναι "ανθρώπινες".
Υποστήριξε δε πως για τους Ρομά έρχονται πολλά ευρωπαϊκά κονδύλια, ότι υπάρχει ευαισθησία εκ μέρους της κυβέρνησης και ότι σε άλλες περιοχές έχουν ενταχθεί και δεν υπάρχει ανομία, όπως είπε. Χαρακτηριστικά ανέφερε πως τις προηγούμενες ημέρες έπινε καφέ στα Λιόσια με υποψηφίους της ΝΔ μαζί με εκπροσώπους των Ρομά.

Αποκλειστικό: Ο έτοιμος χώρος που θα μεταφερθούν οι τσιγγάνοι (από το Χαλάνδρι στο πουθενά)

Το παρακάτω κείμενο είναι αφιερωμένο σε όλους αυτούς που ψήφισαν και υποστήριξαν την μεταφορά των τσιγγάνων του Χαλανδρίου στην Αμερικάνικη βάση τους όρους Πατέρα ή σε ότι τέλος πάντων έχει μείνει από αυτή.
Θέση: όρος Πατέρας ή καλύτερα Καντύλι
Τοποθεσία: Πρώην Αμερικανική Βάση
Υψόμετρο: 750 μέτρα
Θερμοκρασία στο συγκεκριμένο σημείο: 11ο μετρημένη σήμερα Σαββάτο και ώρα 14:00
Θερμοκρασία την ίδια περίπου ώρα στην Ν. Πέραμο : 18ο C
Απόσταση μέχρι την πλησιέστερη διασταύρωση: 12km
Χρόνος μέχρι την πλησιέστερη διασταύρωση: 25 λεπτά
Χαρακτηρισμός ευρύτερης περιοχής : δασική έκταση
Πλησιέστερα σπίτια:  ένα μοναστήρι στα 3km και κάποια σπίτια στα 8kmαπόσταση
Χρήση της ευρύτερης περιοχής: καταφύγιο θηραμάτων 2ου κυνηγετικού συλλόγου Ελευσίνας
Δημοσιεύουμε σήμερα σε αποκλειστικότητα φωτογραφίες από την πρώην Αμερικάνικη βάση στο όρος Πατέρας όπου σύμφωνα με τα σχέδια της Αποκεντρωμένης διοίκησης και του γραμματέα της κου Αγγελάκα, είναι έτοιμη να φιλοξενήσει τους κατοίκους τσιγγάνους του καταυλισμού στο Νομισματικοπείο του Χαλανδρίου.

Στον εν λόγω καταυλισμό θα ξεκινήσει η κατεδάφιση των σπιτιών που έχουν χτίσει οι τσιγγάνοι σε καταπατημένα οικόπεδα την Τρίτη 30/9 στις 9:00 το πρωί.
Ο λόγος που όλες οι προηγούμενες  - μετράμε περί τις 6  - κατεδαφίσεις δεν έγιναν είχε να κάνει με το γεγονός ότι δεν πληρούταν μία βασική υποχρέωση της πολιτείας με βάση τις διεθνείς συμβάσεις που έχει υπογράψει η χώρα που ήταν η ύπαρξη χώρου υποδοχής των ξεσπιτωμένων τσιγγάνων.  

Η συνέχεια αφορά αυτό τον χώρο υποδοχής
Στην πρώτη φωτογραφία φαίνεται μία πινακίδα. Η πινακίδα αυτή υπάρχει σε 2-3 σημεία της διαδρομής  μετά την είσοδο στο δασικό της κομμάτι: προειδοποιεί για το που πας καθώς η περιοχή αποτελεί καταφύγιο θηραμάτων .
Οι επόμενες φωτογραφίες δίνουν μία εικόνα για το τι είναι αυτός  χώρος ξεκινώντας από την είσοδο σε αυτήν,  στον οποίο βρίσκονται γκρεμισμένα κτήρια χωρίς κουφώματα με μπετά σε αρκετά σημεία να κρέμονται.

Στον χώρο κυριαρχούν οικίσκοι τοποθετημένοι ακατάλληλα πάνω σε τσιμεντένια μπλόκια σε σειρά ό ένας με τον άλλο δίνοντας την αίσθηση της γειτονιάς .

Πάνω από 60 τέτοιους οικίσκους μετρήσαμε στον χώρο. Αν θέλαμε να κάνουμε κάποιες παρατηρήσεις για την εικόνα που συναντήσαμε θα ήταν οι εξής:
  • Καμία διαρρύθμιση του κοινόχρηστου χώρου.
  • Ανοιχτά φρεάτια παντού, ανισοσταθμίες παντού, απουσία προστασίας έναντι πτώσης σε γκρεμούς, τοιχία.
  • Το σύνολο των φρεατίων χωρίς καπάκια –προφανώς τα έχουνε σηκώσει , παγίδα για τον οποιοδήποτε.
  • Δίκτυο αποχέτευσης σε πρώιμο στάδιο κατασκευής
  • Δίκτυο ύδρευσης σε πρώιμο στάδιο κατασκευής
  • Δίκτυο ηλεκτρισμού ανύπαρκτο ( οι τελευταίες κολώνες είναι χιλιόμετρα μακριά)
  • Απουσία ενδείξεων ότι υπάρχει εργολάβος και εργοταξιακή εγκατάσταση στο χώρο (μόνο ένα μηχάνημα έργου υπήρχε παροπλισμένο)

Οι φωτογραφίες που ακολουθούν δείχνουν τμήμα της εικόνας που έχουν στο εσωτερικό τους οι οικίσκοι. 

Στην κατοχή μας έχουμε πληθώρα φωτογραφιών. δημοσιεύουμε τις πλέον ενδεικτικές. Σε γενικές γραμμές οι παρατηρήσεις είναι οι εξής:
  • Μεγάλος αριθμός οικίσκων με βλάβες στην στέγη
  • Μεγάλος αριθμός οικίσκων με πρόβλημα σε πόρτες παράθυρα
  • Κλεμμένα ηλεκτρικά σε καλώδια, πίνακες
  • Πλήρης απουσία υδραυλικών
  • Πλήρης απουσία επίπλων
  • Βγαλμένα είδη υγιεινής ή σπασμένα σε μεγάλα νούμερα.
 


Αυτή είναι η εικόνα που εμφάνιζε ο έτοιμος χώρος μετεγκατάστασης των ρομά στο όρος Καντήλι.

Εκεί θα πάνε δημότες Χαλανδρίου να κατοικήσουν.
Να σημειωθεί ότι παρά τα όσα λέγονται περί φύλαξης του χώρου από την αστυνομία κλπ, ο καθένας είναι ελεύθερος να μπει να δει ή και να πάρει το ότι θέλει από εκεί.
Παραμένει ένα ερώτημα. Δεν είναι το προφανές  ‒πώς θα μείνει κόσμος εκεί κάτω από αυτές τις συνθήκες, αλλά γιατί η αποκεντρωμένη  λέει ψέματα ότι έχει τελειώσει τις εργασίες και όλα είναι έτοιμα για την μεταφορά τους.
Νομίζουμε ότι ο καθένας καταλαβαίνει ότι ο χώρος αυτός είναι ΑΔΥΝΑΤΟ  να φιλοξενήσει τον οποιονδήποτε πόσο μάλλον οικογένειες με παιδιά και μεγάλους. 

Ακόμα και στην περίπτωση που όλα θα ήταν εντάξει ο χώρος είναι στην κυριολεξία η κορυφή ενός βουνού, μία εξορία από την κοινωνία των ανθρώπων, μακριά από το οτιδήποτε μπορεί να διαμορφώσει τον άνθρωπο σε κάτι άλλο εκτός από αγρίμι.
Μία συγκεκριμένη περίοδος και μία συγκεκριμένη άποψη ήταν αυτή που δημιούργησε τόπους εξορίας για τους ανθρώπους της, που τους ονόμαζε και νέους Παρθενώνες.

Η πιθανή απόπειρα μεταφοράς ανθρώπων εκεί στο όρος Πατέρας αποτελεί απόηχο αυτής της εποχής. Και τα μυαλά που την συντηρούν είναι τα μυαλά αυτής της εποχής
Τελευταία τροποποίηση στιςΣάββατο, 27 Σεπτεμβρίου 2014 20:25



Το Τραγούδι των Γύφτων - Ελένη Βιτάλη

Στίχοι-Μουσική: Διονύσης Τσακνής

Δεν έχω τόπο, δεν έχω ελπίδα,
δε θα με χάσει καμιά πατρίδα
και με τα χέρια μου και την καρδιά μου
φτιάχνω τσαντίρια στα όνειρά μου

Νάις μπαλαμό, νάις μπαλαμό
και το λουμνό τ'αφεντικό
νάγια δόμλες ατzέι μπαλαμό

Και τα γκανίκια μας όταν χορεύουν,
με χασταρώματα που σε μαγεύουν,
κουνάνε σώματα και τα πιτέ τους,
μέσα σε κλείνουνε στις αγκαλιές τους.

Νάις μπαλαμό, νάις μπαλαμό,
και το λουμνό τ'αφεντικό
νάγια δόμλες ατzέι μπαλαμό


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.