Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2014

Συρία - Ιράκ: Με Στελθ και Τόμαχοκ συνεχίζει την επίθεση η «συμμαχία των προθύμων» ‒ Οκτώ άμαχοι νεκροί ‒ «Μήνυμα» στέλνει ο Ομπάμα ‒ Αντιδρούν Δαμασκός, Μόσχα, Τεχεράνη ‒ ΟΗΕ: 400.000 θα φτάσουν οι πρόσφυγες ‒ Τουρκία: Θύμα των σχεδιασμών της και «ευαισθησία» για τα ζώα ‒ ΚΚΕ: ΗΠΑ και σύμμαχοι, με πρόσχημα το ΙΚ που οι ίδιοι εξόπλισαν, ενισχύουν το ρόλο τους στην περιοχή (VIDEO)

Οκτώ άμαχοι νεκροί από τους βομβαρδισμούς της «συμμαχίας των προθύμων» στη Συρία
Δημοσίευση: Τρί, 23/09/2014 - 14:14
Τελευταία Ενημέρωση: Τρί, 23/09/2014 - 14:20
Οι πρώτες «παράπλευρες απώλειες» της νέας επέμβασης των ιμπεριαλιστών σε Ιράκ και Συρία καταγράφηκαν από την έναρξη κιόλας των αεροπορικών επιδρομών που εξαπέλυσαν οι ΗΠΑ και οι Άραβες σύμμαχοί τους στη Συρία.
Σύμφωνα με πηγές που πρόσκεινται στους «αντικαθεστωτικούς», οκτώ άμαχοι, ανάμεσά τους και παιδιά, έχασαν τη ζωή τους από τις αεροπορικές επιδρομές στην επαρχία του Χαλεπίου.
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι από τις επιδρομές σκοτώθηκαν τριάντα μαχητές του Μετώπου αλ Νόσρα, που συνδέεται με την αλ Κάιντα και πολεμά εναντίον του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.
Επίσης, τουλάχιστον 20 μισθοφόροι του «Ισλαμικού Κράτους» σκοτώθηκαν από αεροπορικά πλήγματα σε στόχους στην επαρχία Ράκα,στα ανατολικά της χώρας.
Όπως ανακοίνωσε η Κεντρική Διοίκηση των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων (US CENTCOM), στις αεροπορικές επιδρομές στη Συρία πήραν μέρος η Ιορδανία, το Μπαχρέιν, η Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.



Ανακοίνωση του ΚΚΕ
Σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τους βομβαρδισμούς των ΗΠΑ στη Συρία σημειώνεται:
«Οι ΗΠΑ και οι «σύμμαχοί» τους προχώρησαν, όπως είχαν ανακοινώσει, σε αεροπορικές επιδρομές σε επαρχίες της Συρίας με το πρόσχημα του χτυπήματος στόχων του λεγόμενου «Ισλαμικού Κράτους», το οποίο οι ίδιες δυνάμεις και οι σύμμαχοί τους το προηγούμενο διάστημα στήριξαν και εξόπλισαν.
Οι επιδρομές αυτές, όπως κι οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλέτ Τσαβούσογλου, που έκανε λόγο για ανάγκη δημιουργία «ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Συρία», δείχνουν τις πραγματικές στοχεύσεις των ιμπεριαλιστών.
Το ΚΚΕ καταδικάζει τη νέα αυτή μεθόδευση των ΗΠΑ και των συμμάχων τους που χρησιμοποιούν το λεγόμενο ΙΚ ως πρόσχημα για
  • να εντείνουν την επιθετικότητά τους στην περιοχή,
  • να ενισχύσουν τον πολιτικό-στρατιωτικό ρόλο τους,
  • να ανασυνθέσουν προς όφελός τους τις πολιτικές ισορροπίες στην περιοχή,
  • να κερδίσουν έδαφος σε βάρος των ανταγωνιστών τους.
Είναι η ίδια πολιτική, που για την ενίσχυση των συμφερόντων των μονοπωλίων αιματοκυλά τους λαούς της περιοχής και δυναμώνει τα μεταναστατευτικά ρεύματα εκατοντάδων χιλιάδων ταλαιπωρημένων ανθρώπων, που προσπαθούν να σωθούν από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και τις επεμβάσεις.»


Συρία - Ιράκ: Συνεχίζονται οι αμερικανικές επιδρομές

Δημοσίευση: Τετ, 24/09/2014 - 12:29
Τελευταία Ενημέρωση: Τετ, 24/09/2014 - 12:30

Αμερικανικοί πύραυλοι εκτοξεύονται κατά του «Ισλαμικού Κράτους» πηγή: ΑΡ

Τη δεύτερη ημέρα διανύει η «εκστρατεία» των ΗΠΑ και των «πρόθυμων συμμάχων» της κατά θέσεων του «Ισλαμικού Κράτους» σε Συρία και Ιράκ, στο πλαίσιο ενός νέου μοιράσματος της γεωπολιτικής «τράπουλας» προς όφελος των μονοπωλίων.
Από το βράδυ, νέος στόχος των επιδρομών φαίνεται πως είναι οι δυνάμεις του «Ισλαμικού Κράτους» στην πόλη Κομπανί, στην τουρκοσυριακή μεθόριο.
Συριακά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι πολεμικά αεροσκάφη που δεν ανήκουν στις δυνάμεις της συριακής αεροπορίας, και προέρχονταν από την Τουρκία, βομβάρδισαν τη νύχτα στόχους στην περιοχή της κουρδικής πόλης, η οποία από την προηγούμενη εβδομάδα τελεί υπό τον έλεγχο των δυνάμεων του Ισλαμικού Κράτους.
Με βομβαρδιστικά stealth και πυραύλους «Τόμαχοκ» η επίθεση
Οι ΗΠΑ και πέντε αραβικές χώρες - σύμμαχοί τους, που είχαν πρωταγωνιστήσει στη δημιουργία, τον εξοπλισμό και τη χρηματοδότηση των «τζιχαντιστών» του «Ισλαμικού Κράτους», προχώρησαν, όπως αναμενόταν, νωρίς χτες τα ξημερώματα στο βομβαρδισμό θέσεων της οργάνωσης που δημιούργησαν ως εργαλείο ανατροπής του Σύρου Προέδρου, Μπασάρ Άσαντ, ενημερώνοντας εκ των προτέρων (ήδη από το πρωί της Δευτέρας) τη Δαμασκό για τις επιθέσεις.
Οι επιδρομές δεν έγιναν μόνο σε θέσεις των «τζιχαντιστών» του ΙΚ (διοικητήρια, οικονομικά κέντρα, αποθήκες, στρατόπεδα) αλλά και σε θέσεις «τζιχαντιστών» του «Μετώπου Νούσρα» και της «Ομάδας Κορασάν»horasan Group), η οποία χαρακτηρίστηκε από το αμερικανικό Πεντάγωνο ως οργάνωση που αποτελείται από «βετεράνους» της «Αλ Κάιντα», που είχαν καταφύγει στη Συρία. (Διαβάστε εδώ αναλυτικά).
Τζιχαντιστές στη Ράκα: Μαζική έξοδος πολιτών από τη Ράκα μετά τις αεροπορικές επιδρομές Τουλάχιστον 70 τζιχαντιστές σκοτώθηκαν. Οκτώ άμαχοι νεκροί
Στις επιδρομές που εστιάστηκαν σε πόλεις και επαρχίες της βόρειας και ανατολικής Συρίας, συμμετείχαν αμερικανικά αεροσκάφη, που εξαπέλυσαν τις επιθέσεις τους κυρίως από πλοία του αμερικανικού στόλου στην Ερυθρά Θάλασσα και στο βόρειο Περσικό Κόλπο.
Στις επιθέσεις χρησιμοποιήθηκαν και πύραυλοι «Τόμαχοκ», και συμμετείχαν μαχητικά από την Ιορδανία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Οι άλλες τρεις από τις πέντε αραβικές χώρες που στήριξαν ενεργά τις επιδρομές των ΗΠΑ, είναι το Μπαχρέιν, το Κατάρ και η Σαουδική Αραβία. Τζιχαντιστές στη Ράκα Συρία: Μαζική έξοδος πολιτών από τη Ράκα μετά τις αεροπορικές επιδρομές Τουλάχιστον 70 τζιχαντιστές σκοτώθηκαν - Οκτώ άμαχοι νεκροί

Η συμμετοχή της τελευταίας προκάλεσε την έντονη αντίδραση «τζιχαντιστών» του ΙΚ στη Ράκα, εκπρόσωπος των οποίων μίλησε στο «Ρόιτερς» απαξιωτικά για τη σαουδαραβική βασιλική οικογένεια, εκτοξεύοντας απειλές για αντίποινα...

Μπαράκ Ομπάμα: Οι επιθέσεις δίνουν σαφές μήνυμα
Ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε στη Νέα Υόρκη, ενώπιον των Αράβων συμμάχων του, ότι «η συμμαχία των προθύμων» έστειλε ένα «σαφές μήνυμα» στους υπέρ-ριζοσπάστες τζιχαντιστές.
«Με τις πρωτοφανείς προσπάθειες του συνασπισμού, νομίζω ότι είμαστε σε θέση να στείλουμε ένα σαφές μήνυμα ότι ο κόσμος είναι ενωμένος», δήλωσε ο Ομπάμα μετά από συνάντηση που είχε με αξιωματούχους της Σαουδικής Αραβίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Ιορδανίας, του Μπαχρέιν και του Κατάρ.
Σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο, ο συνασπισμός καταδεικνύει την αποφασιστικότητα της διεθνούς κοινότητας «να αποδυναμώσει και να καταστρέψει, όχι μόνο το "Ισλαμικό Κράτος" αλλά και το είδος αυτής της ιδεολογίας που οδηγεί σε τόσο μεγάλη αιματοχυσία».
Σε αυτή την ειδική συνεδρίαση, ο πρόεδρος Ομπάμα μίλησε για «την απειλή (που θέτει το "Ισλαμικό Κράτος") που μας φέρνει όλους μαζί γύρω από το κοινό τραπέζι», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ένας Αμερικανός διπλωμάτης.
Στο σύνολό τους, αυτές οι αραβικές χώρες «συμφώνησαν ότι υπάρχουν φορές που πρέπει να πάρουν θέση, και ειδικότερα να λάβουν μια ηγετική θέση στην περιοχή», ανέφερε ο αξιωματούχος του «Στέιτ Ντιπάρτμεντ».
Ο ίδιος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την «αρμονική συνεργασία» μεταξύ των Αράβων συμμάχων των Ηνωμένων Πολιτειών, που εκτελούν «μια μακροπρόθεσμη εκστρατεία» για να «καταστρέψουν» την οργάνωση του «Ισλαμικού Κράτους».
Αντιδράσεις σε Δαμασκό, Μόσχα, Τεχεράνη
Το συριακό πρακτορείο ΣΑΝΑ μετέδωσε ότι ο Σύρος ηγέτης υποστηρίζει κάθε «διεθνή προσπάθεια» με στόχο την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, τονίζοντας ωστόσο ότι η επιτυχία της προσπάθειας «δεν συνδέεται μόνο με τη στρατιωτική δράση, η οποία είναι σημαντική, αλλά επίσης και με τη δέσμευση των κρατών (να εφαρμόσουν) τις διεθνείς αποφάσεις». (Διαβάστε αναλυτικά εδώ).
Παράλληλα, ανακοίνωση του συριακού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρει ότι η Συρία δεν θα σταματήσει τις πολεμικές επιχειρήσεις εναντίον του «Ισλαμικού Κράτους», ότι θα συνεχίσει το συντονισμό με το Ιράκ «στο υψηλότερο επίπεδο», και ότι είναι «έτοιμη να συνεργασθεί στο πλαίσιο οποιασδήποτε διεθνούς προσπάθειας για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας».
Δαμασκός
Νωρίτερα, διεθνή πρακτορεία μετέδιδαν ότι η συριακή κυβέρνηση ενημερώθηκε, ήδη από το πρωί της Δευτέρας, και από τον Ιρακινό πρέσβη στη Δαμασκό, αλλά και από την πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Σαμάνθα Πάουερ.
Παράλληλα η ηλεκτρονική έκδοση της τουρκικής εφημερίδας «Χουριέτ», επικαλούμενη δηλώσεις του Σύρου αναλυτή Αλί Αλ Αχμάντ στη συριακή τηλεόραση, σημείωνε ως ένδειξη βαθύτερων αντιδράσεων της συριακής ηγεσίας, την εκτίμησή του ότι οι επιδρομές δεν ισοδυναμούν με πράξη επίθεσης, γιατί προηγήθηκε έγκαιρη ενημέρωση της συριακής πλευράς.
Ο Αχμάντ υπογράμμισε εντούτοις ότι «αυτό δεν σημαίνει ούτε ότι συμμετέχουμε στην αίθουσα επιχειρήσεων (των ΗΠΑ), ούτε ότι είμαστε μέρος της συμμαχίας τους, αλλά ότι υπάρχει ένας κοινός εχθρός...».
Από την άλλη πλευρά, εκπρόσωπος της λεγόμενης «συριακής αντιπολίτευσης» εξέφρασε ικανοποίηση για τις αεροπορικές επιδρομές κατά του «Ισλαμικού Κράτους» στη Συρία, ζητώντας την άσκηση «πίεσης» στην κυβέρνηση Άσαντ.
Η κυρίαρχη κουρδική πολιτική ομάδα στη Συρία χαιρέτισε τις αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές, εκφράζοντας την επιθυμία «να ενταχθεί στις προσπάθειες» για την αντιμετώπιση των «τζιχαντιστών».
Μόσχα
Η Ρωσία σημείωσε ως απαραίτητη τη συναίνεση της Συρίας στις επιθέσεις, ώστε να μην παραβιαστούν τα συριακά κυριαρχικά δικαιώματα και να μην καταρρακωθούν για πολλοστή φορά διεθνείς συνθήκες. Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών τόνισε ακόμη ότι «οι γεωπολιτικές επιχειρήσεις εις βάρος της εθνικής κυριαρχίας άλλων χωρών, αποσταθεροποιούν την κατάσταση».
Τεχεράνη
Παρόμοια στάση υιοθέτησε το Ιράν. Ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών σημείωσε την ανάγκη «υπεύθυνων και διαφανών διαδικασιών στις προσπάθειες καταπολέμησης της τρομοκρατίας, και σεβασμού των κυριαρχικών και λαϊκών δικαιωμάτων και όλων των διεθνών συνθηκών και αρχών του διεθνούς δικαίου».
Νταβούτογλου: «Κανείς δεν πρέπει να δοκιμάζει την Τουρκία!»
Η κλιμάκωση των ιμπεριαλιστικών επιθέσεων αυξάνει τις πιέσεις στην Τουρκία, που όσο περνούν οι μέρες δείχνει να ασφυκτιά και να πέφτει «θύμα» των επικίνδυνων ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών που η ίδια κατάστρωνε εδώ και χρόνια, προς όφελος των τουρκικών μονοπωλίων και της αστικής τάξης.
Οι πιέσεις στην Τουρκία ασκούνται αφενός από το αυξανόμενο κύμα Κούρδων προσφύγων από τη Συρία, που χτες ξεπέρασαν τις 150.000 (ενώ ο ΟΗΕ εκτιμά ότι θα ανέλθουν σε τουλάχιστον 400.000), οι κακουχίες των οποίων προκαλούν αναστάτωση στους Κούρδους της Τουρκίας.
Αφετέρου, η κυβέρνηση Νταβούτογλου νιώθει έντονα πιέσεις και από τις ΗΠΑ, που ζητούν την άμεση χρήση της μεγάλης αεροπορικής βάσης στο Ιντσιρλίκ, και σαφώς ενεργότερη συμμετοχή στη «συμμαχία των προθύμων» κατά των «τζιχαντιστών», τους οποίους η Άγκυρα στηρίζει ως εργαλείο για την ανατροπή του Άσαντ.
Ο Αχμέτ Νταβούτογλου, μιλώντας στην τουρκική τηλεόραση, ξέσπασε κατά των ΗΠΑ δηλώνοντας με νόημα:
«Κανείς δεν μπορεί να δοκιμάζει την Τουρκία ή να συνδέει το ζήτημα της απελευθέρωσης των Τούρκων ομήρων, και να λέει ας δούμε τι μπορεί να κάνει! Εμείς θα αποφασίσουμε τι θα κάνουμε, και δεν το έχουμε αποφασίσει επί του παρόντος. Εάν η πρόθεση (των πιέσεων) είναι μία κοινή στρατηγική στην περιοχή, τότε θα πρέπει να ξέρουν ότι η Τουρκία δεν είναι χώρα που θα δώσει εξετάσεις, αλλά χώρα που θα συζητήσει ως ίση».
Ο Νταβούτογλου κατέληξε ότι η Άγκυρα έχει «τις δικές της ανησυχίες, εθνικά συμφέροντα και προτεραιότητες», και ότι «με αυτή την έννοια οι πρόσφατες δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Τζον Κέρι, ότι αναμένει περισσότερα από την Άγκυρα μετά την απελευθέρωση των Τούρκων ομήρων που κρατούνταν αιχμάλωτοι από το "Ισλαμικό Κράτος" στο Ιράκ, δεν πατούν σε υγιές έδαφος όσον αφορά στις σχέσεις μαζί μας...».
Παράλληλα, η τουρκική Αρχή Αντιμετώπισης Καταστροφών και Εκτάκτων Καταστάσεων γνωστοποίησε τα σχέδιά της να δημιουργήσει ένα «στρατόπεδο» για τα ζώα (κατσίκες, πρόβατα, βοοειδή) που αφήνουν πίσω τους οι Σύροι πρόσφυγες, και δεν μπορούν να πάρουν μαζί τους περνώντας τα σύνορα με την Τουρκία.
Η τουρκική «ευαισθησία» για τα ζώα ασφαλώς και συνδέεται με τα σχέδια της Άγκυρας να δημιουργήσει μία «ουδέτερη» ζώνη στην τουρκοσυριακή μεθόριο, ώστε να ελέγχει καλύτερα τα εισερχόμενα κύματα προσφύγων.
Θυμίζουμε ότι, πέρα από τα σχέδια δημιουργίας «ουδέτερης ζώνης», ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλέτ Τσαβούσογλου, είχε μιλήσει προχτές και για τη δημιουργία «ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Συρία...».
Αργότερα χτες βράδυ ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ότι η τουρκική κυβέρνηση θα μπορούσε να παράσχει στρατιωτική ή επιμελητειακή υποστήριξη στις αεροπορικές επιδρομές που έχουν εξαπολύσει οι ΗΠΑ εναντίον του «Ισλαμικού Κράτους» στη Συρία. (Διαβάστε εδώ αναλυτικά).
Διαμόρφωση κειμένου, επιλογή φωτό, βίντεο (NOOZ), τίτλοι: Μποτίλια Στον Άνεμο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.