Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Παρασκευή 29 Αυγούστου 2014

Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης-ΕΕΔΥΕ: 30 Αυγούστου. Μέρα Παγκόσμιας Δράσης ενάντια στο ΝΑΤΟ ‒ Kάλεσμα ‒ Εκδηλώσεις ‒ Συνέντευξη: Ηρακλής Τσαβδαρίδης, Εκτελεστικός Γραμματέας ΠΣΕ (AUDIO)

Το ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΙΡΗΝΗΣ (WPC) είναι ένα αντι-ιμπεριαλιστικό, δημοκρατικό, ανεξάρτητο και αδέσμευτο διεθνές κίνημα συλλογικής δράσης. Αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα των ανά τον κόσμο δράσεων και κινημάτων ειρήνης, σε συνεργασία με άλλα διεθνή και εθνικά κινήματα. Το ΠΣΕ είναι η μεγαλύτερη διεθνής Οργάνωση για την Ειρήνη, με κέντρα σε περισσότερες από 100 χώρες.
(Βλέπε επίσημη ιστοσελίδα WORLD PEACE COUNCIL)

Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης: Μέρα Παγκόσμιας Δράσης ενάντια στο ΝΑΤΟ στις 30 Αυγούστου
Δημοσίευση: Παρ, 22/08/2014 - 08:23
Τελευταία Ενημέρωση: Παρ, 22/08/2014 - 08:59
Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης (ΠΣΕ) καλεί τους φιλειρηνικούς ανθρώπους σ' όλο τον κόσμο σε Ημέρα Παγκόσμιας Δράσης, στις 30 Αυγούστου 2014, ενάντια στο ΝΑΤΟ, το κεντρικό στρατιωτικό εργαλείο του ιμπεριαλισμού, ενόψει της συνόδου του NATO στις 4 έως 6 Σεπτέμβρη 2014 στην Ουαλία.
Το ΠΣΕ αντιπροσωπεύει σήμερα 141 χώρες. Επίσης, αντιπροσωπεύονται σε αυτό 2.000 περίπου εθνικές οργανώσεις και κινήσεις, εργατικά συνδικάτα, θρησκευτικά δόγματα, οργανώσεις γυναικών, νεολαιών, σπουδαστών, κοινωνικές και πολιτιστικές ενώσεις. Υποστηρίζει τη φιλία και τη συνεργασία όλων όσων παλεύουν για την ειρήνη σε Παγκόσμιο επίπεδο. Έχει σχέση με ειδικές οργανώσεις και επιτροπές των Ηνωμένων Εθνών και έχει συμβουλευτικό ρόλο στην UNESCO, την UNCTAD και τη UNIDO.
(Πηγή: el.wikipedia.org)

Το ΠΣΕ αναφέρεται επίσης στη συμπλήρωση φέτος 100 χρόνων από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο και στα 75 χρόνια από την έναρξη του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου.
Οι χώρες μέλη του NATO στην Ευρώπη
Επίσης, ΗΠΑ, Καναδάς
Ευρωατλαντική συνεργασία
Για την επαύξηση της συνεργασίας έχει καθιερωθεί ένα διπλό πλαίσιο μεταξύ των 28 μελών του NATO και των 21 λεγόμενων συνεταίρων (partner countries) (Πηγή: el.wikipedia.org)
Ακολουθεί το κάλεσμα του ΠΣΕ και το πρόγραμμα εκδηλώσεων
«Το 2014 συμπληρώνονται 100 χρόνια από την έναρξη του Α’ Παγκόσμιου Πολέμου, ενός από τους πιο αιματηρούς ιμπεριαλιστικούς πολέμους στην ιστορία της ανθρωπότητας, μια τραγωδία που κόστισε τη ζωή σε  17 εκατομμύρια ανθρώπους.
Τον έχουν περιγράψει ως τον "πόλεμο που θα τερμάτιζε όλους τους πολέμους", ωστόσο σήμερα, έναν αιώνα μετά, η στρατιωτική ισχύς, η καταστροφή της ζωής και του περιβάλλοντος έχει φτάσει σε τρομακτικά επίπεδα και συνεχίζει να αυξάνει.
Κάθε μέρα, σε όλες τις γωνιές του κόσμου, οι λαοί υποφέρουν από στρατιωτικές διενέξεις και γιγάντωση των εξοπλισμών, από κατοχή, εκφοβισμό και επιθετικότητα, αλλά και από τον εκσυγχρονισμό και τη διάδοση πυρηνικών όπλων και άλλων όπλων μαζικής καταστροφής.
Η καπιταλιστική οικονομική κρίση χειροτερεύει παραπέρα τη ζωή των ανθρώπων, ενώ τα κέρδη της πολεμικής βιομηχανίας αυξάνουν. Το έδαφος για στρατιωτικές επιθέσεις και ιμπεριαλιστικούς πολέμους, εξάλλου, ποτέ δεν καθοριζόταν από τυχαία γεγονότα ή προσωπικές αποφάσεις προσώπων.
Τα εκατό χρόνια από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο πρέπει να αποτελέσουν αφορμή για σκέψη, για δυνάμωμα της ειρήνης και ενδυνάμωση της διεθνούς φιλίας και αλληλεγγύης στη βάση της ισότητας, του σεβασμού και της κυριαρχίας των λαών. Πρέπει να κατευθύνεται στον τερματισμό της οικονομικής ηγεμονίας των μονοπωλίων και των επιθετικών στρατιωτικών συμμαχιών. Γι' αυτό απαιτείται η πάλη ενάντια στο ΝΑΤΟ, την υπ’ αριθμό 1 πολεμική μηχανή στον κόσμο.
Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης, που ιδρύθηκε αμέσως μετά τη λήξη του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου με το σύνθημα «Ποτέ πια πόλεμος - Ποτέ πια φασισμός» υπογραμμίζει την ανάγκη να βγάλουμε συμπεράσματα από την περίοδο που οδήγησε στην εισβολή της Ναζιστικής Γερμανίας στην Πολωνία την 1η Σεπτέμβρη 1939 και την έναρξη του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου
Οι αυξανόμενες τότε ιμπεριαλιστικές φιλοδοξίες της ναζιστικής Γερμανίας συνάντησαν την ιμπεριαλιστική ατζέντα άλλων δυνάμεων, οι οποίες δεν αντιτάχτηκαν στο γερμανικό επεκτατισμό προς την ανατολή στην αρχή.
Η ηρωική αντίσταση των λαών ενάντια στο φασισμό και το ναζισμό σε συνδυασμό με τον αγώνα και τη θυσία δεκάδων εκατομμυρίων της ΕΣΣΔ, οδήγησαν στην απελευθέρωση των λαών από τον φασισμό και στη Νίκη των Λαών.
Η διεθνής κατάσταση που διαμορφώθηκε μετά τον πόλεμο, η δημιουργία του ΟΗΕ και του Καταστατικού του Χάρτη, έδωσε νέες δυνατότητες στην πάλη των λαών για ελευθερία και αυτοδιάθεση.
Όλα τα παραπάνω απειλούνται ή έχουν ανατραπεί σήμερα βίαια, ενώ συχνά παρατηρείται η προσπάθεια υποκατάστασης του ΟΗΕ από το ΝΑΤΟ, παράλληλα με την άνοδο νεοφασιστικών δυνάμεων στην Ευρώπη που υπηρετούν αντιδραστικές ιδεολογίες και σχέδια εναντίον των λαών.
Το ΠΣΕ εναντιώνεται στην αυξανόμενη στρατιωτικοποίηση των διεθνών σχέσεων, τα ιμπεριαλιστικά σχέδια για τη "Μεγάλη Μέση Ανατολή", τη "Στροφή των ΗΠΑ προς την Ασία" και την παρέμβαση στις κυρίαρχες υποθέσεις των λαών στην Λατινική Αμερική.
ΝΑΤΟ: Κεντρικό εργαλείο του Ιμπεριαλισμού - 65 χρόνια εγκλημάτων εναντίον της ανθρωπότητας.
Το ΝΑΤΟ αποτελεί σήμερα τη μεγαλύτερη, πιο δυνατή και επιθετική στρατιωτική συμμαχία στον κόσμο. Ενώ κυριαρχείται σταθερά από τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ αποτελεί ταυτόχρονα πυλώνα της "στρατηγικής άμυνας" της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το ΝΑΤΟ σήμερα έχει 28 κράτη - μέλη στη Βόρεια Αμερική και Ευρώπη. Άλλες 22 χώρες εμπλέκονται στο "Συμβούλιο Ευρώ - Ατλαντικής Συνεργασίας".
Επιπλέον άλλες 19 χώρες συνεργάζονται με το ΝΑΤΟ, μέσω προγραμμάτων όπως του "Μεσογειακού Διαλόγου", της Πρωτοβουλίας για Συνεργασία της Κωνσταντινούπολης" και άλλων, μέσω του "Συνεταιρισμού για την Ειρήνη" σε όλο τον κόσμο.
Από το 1991, το ΝΑΤΟ επεκτάθηκε επιθετικά σε μέλη και πολεμικές επιχειρήσεις. Αυτό αποκαλύπτει και τη βασική του στόχευση: Να αποτελέσει αποφασιστικό εργαλείο για την ιμπεριαλιστική κυριαρχία στον κόσμο.
Το NATO αποτελεί εχθρό για την Ειρήνη.
Το ΝΑΤΟ δεσμεύεται από τα δόγματα του Πρώτου και Προληπτικού Χτυπήματος.
Ως επιθετικός στρατιωτικός συνασπισμός παρεμβαίνει πρόθυμα, πριν προλάβει να δοθεί έδαφος σε πολιτικές λύσεις, όταν το επιτάσσουν τα συμφέροντα του ιμπεριαλισμού.
Η επέκταση του ΝΑΤΟ και οι προκλήσεις του -όπως στην πρόσφατη κρίση στην Ουκρανία- ευθύνονται άμεσα για την αποσταθεροποίηση,τη βία και τον πόλεμο.
Το ΝΑΤΟ αποτελεί εχθρό των λαών.
Όταν επεμβαίνει, τα μέλη του χρησιμοποιούν συχνά τοξικά όπλα, που εμπεριέχουν απεμπλουτισμένο ουράνιο ή λευκό φώσφορο. Επιπλέον το ΝΑΤΟ θεωρεί τα πυρηνικά όπλα βασικό μέρος του οπλοστασίου και της "αμυντικής στρατηγικής" του.
Η συμμαχία, επιθετικά προάγει και επιβάλλει προκλήσεις και επεμβάσεις σε όλο τον κόσμο και τα αποτελέσματα είναι πάντα καταστροφές, εκτοπισμοί και θάνατος.
Τα παραδείγματα των πολέμων στην πρώην Γιουγκοσλαβία και η δημιουργία του προτεκτοράτου του Κοσσόβου, στο Αφγανιστάν και στη Λιβύη καθώς και η επιθετικότητα απέναντι στη Συρία, αποδεικνύουν τις καταστροφικές συνέπειες των επεμβάσεων του ΝΑΤΟ για την ανθρωπότητα.
Στο Ιράκ, όπου το ΝΑΤΟ έλαβε μέρος στην "ανασυγκρότηση", ούτε ειρήνη ούτε δημοκρατία φυσικά έφερε.
Το ΝΑΤΟ αποτελεί εχθρό των Λαών και της Ειρήνης.
Δίχως την παραμικρή δημόσια συζήτηση, τα Ευρωπαϊκά μέλη του ΝΑΤΟ "φιλοξενούν" στο έδαφος τους πυρηνικά όπλα των ΗΠΑ.
Το 2010 υπογράφηκε μυστική συμφωνία για εγκατάσταση σύγχρονων πυρηνικών κεφαλών Β61, παρατείνοντας την παραμονή τους για αρκετές δεκαετίες, χωρίς καμία δημόσια συζήτηση.
Μέσω του Άρθρου 5 επιπλέον, επιβάλλει ως συμμαχία υποχρεώσεις στα μέλη του που δεν συμβαδίζουν με το κυρίαρχο δικαίωμα κρατών να αποφασίζουν για ειρήνη και πόλεμο.
Η Ερχόμενη σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουαλία θα υιοθετήσει και θα αναπτύξει παραπέρα τις αποφάσεις της Συνόδου της Λισαβόνας (2010), θα χρησιμοποιήσει παλιά και νέα προσχήματα για τον ρόλο του ως "Παγκόσμιου Χωροφύλακα", που θα εγγυάται αγορές, ενεργειακές πηγές και σφαίρες επιρροής, σε βάρος των δικαιωμάτων και των αναγκών των λαών.
Η διάλυση του ΝΑΤΟ πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα για όσους υπερασπίζονται την Ειρήνη, την κοινωνική δικαιοσύνη και πρόοδο, μαζί με το δικαίωμα να παλεύει κάθε λαός για την αποδέσμευση από αυτό.
Καλούμε όλες τις φιλειρηνικές δυνάμεις, κινήματα και τους λαούς να οργανώσουν στις 30 Αυγούστου, στα πλαίσια της ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΗΜΕΡΑΣ ΔΡΑΣΗΣ, πρωτοβουλίες ενάντια στο ΝΑΤΟ, απαιτώντας την διάλυσή του».

902


***

Συνέντευξη του Ηρακλή Τσαβδαρίδη για την Μέρα Δράσης του ΠΣΕ ενάντια στο ΝΑΤΟ

Με αφορμή τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, (4 - 5 Σεπτέμβρη στην Ουαλία) το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης (ΠΣΕ) ανακήρυξε την 30ή Αυγούστου σε Μέρα Παγκόσμιας Δράσης ενάντια στη ΝΑΤΟική σφηκοφωλιά.
Για αυτήν την πρωτοβουλία του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος μίλησε στο webradio του 902.gr, ο Ηρακλής Τσαβδαρίδης, εκτελεστικός γραμματέας του ΠΣΕ.

***

Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης: Εκδηλώσεις για τη Μέρα Παγκόσμιας Δράσης ενάντια στο NATO
Δημοσίευση: Παρ, 29/08/2014 - 09:17
Τελευταία Ενημέρωση: Παρ, 29/08/2014 - 12:48
Με αφορμή τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, που θα διεξαχθεί στις 4 - 5 Σεπτέμβρη στην Ουαλία, το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης ανακηρύσσει την 30ή Αυγούστου σε Μέρα Παγκόσμιας Δράσης ενάντια στη ΝΑΤΟική σφηκοφωλιά.
Στο σχετικό κάλεσμά του σημειώνει ότι «το ΝΑΤΟ αποτελεί σήμερα τη μεγαλύτερη, πιο δυνατή και επιθετική στρατιωτική συμμαχία στον κόσμο», ότι «αποτελεί εχθρό για την ειρήνη, εχθρό των λαών», και ότι «η διάλυσή του πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα για όσους υπερασπίζονται την ειρήνη, την κοινωνική δικαιοσύνη και πρόοδο, μαζί με το δικαίωμα να παλεύει κάθε λαός για την αποδέσμευση από αυτό».
«Καλούμε -καταλήγει το κάλεσμα- όλες τις φιλειρηνικές οργανώσεις, τα κινήματα και τους λαούς, να οργανώσουν στις 30 Αυγούστου, στο πλαίσιο της Μέρας Παγκόσμιας Δράσης, πρωτοβουλίες ενάντια στο ΝΑΤΟ, απαιτώντας τη διάλυσή του».
Οι εκδηλώσεις της ΕΕΔΥΕ
Η ΕΕΔΥΕ στο πλαίσιο της καμπάνιας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης (ΠΣΕ) και τιμώντας τα 65 χρόνια ζωής και δράσης του, διοργανώνει δύο κεντρικές εκδηλώσεις, στην Αθήνα και στα Χανιά της Κρήτης.
Η εκδήλωση της Αθήνας θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 1 Σεπτέμβρη στις 7 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, με ομιλητές τούς:
Θανάση Παφίλη, ΓΓ του ΠΣΕ, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ, βουλευτή του ΚΚΕ.
Γιάννη Ντουνιαδάκη, υποναύαρχο ε.α., εκπρόσωπο της ΚΕΘΑ.
Χρίστο Κουρτελλάρη, ΓΓ του Παγκύπριου Συμβουλίου Ειρήνης.
Άκελ Τακάζ, πρόεδρο της Επιτροπής Ειρήνης και Αλληλεγγύης της Παλαιστίνης και συντονιστή Μ. Ανατολής του ΠΣΕ.
Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Ηρακλής Τσαβδαρίδης, Εκτελεστικός Γραμματέας του ΠΣΕ και μέλος της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ, ενώ στη διάρκεια της εκδήλωσης θα τιμηθεί ο Ευάγγελος Μαχαίρας, επίτιμος πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ και του ΠΣΕ.
Στα Χανιά 
Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη, και η Επιτροπή Ειρήνης Χανίων, στα πλαίσια του εορτασμού για τα 65 χρόνια του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης, και με αφορμή την επέτειο των 40 χρόνων από την εισβολή και κατοχή μέρους της Κύπρου, αλλά και του Διεθνούς Έτους 2014 για την Παλαιστίνη, που έχει προκηρυχτεί από τον ΟΗΕ, διοργανώνουν πολιτιστική εκδήλωση συμπαράστασης προς τον Παλαιστινιακό Λαό, και καταδίκης της υδρόλυσης των Χημικών της Συρίας στη Θάλασσα της Μεσογείου, στις 2  Σεπτέμβρη, στις 20.00 πίσω από το Γυαλί Τζαμισί.
Στην εκδήλωση θα παρευρεθούν ως καλεσμένοι της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη, ο Χρίστος Κουρτελλάρης, ΓΓ του Παγκύπριου Συμβουλίου Ειρήνης, ο Άκελ Τακάζ, πρόεδρος την Παλαιστινιακής Επιτροπής Ειρήνης και Αλληλεγγύης, συντονιστής Μέσης Ανατολής του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ειρήνης, και ο Ηρακλής Τσαβδαρίδης, Εκτελεστικός Γραμματέας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης.  
Στην εκδήλωση μουσική θα παίξει το συγκρότημα του Μιχάλη Μπακατσάκη, και θα χορέψει ο Χορευτικός Σύλλογος Πελασγοί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.